ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ¨ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ¨ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

0
219

Το προεκλογικό σκηνικό στην Μεγαλόπολη έχει πλέον πάρει φωτιά στην κυριολεξία. Σήμερα ακόμα μια νέα προσπάθεια πολιτών να ασχοληθούν με τα κοινά της Μεγαλόπολης , βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας.

¨ Ανοικτή Κίνηση Δημοτών ¨ είναι η ονομασία της νέας αυτής κίνησης . Πρόκειται για την δεύτερη ομάδα πολιτών που μέσα σε λίγες ημέρες μας κάνουν γνωστή την παρουσία τους. Το Καφενείο της Μεγαλόπολης δημοσιεύει σήμερα την Διακήρυξη της κίνησης αυτής.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

«ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ»

Συμπολίτισσες και συμπολίτες

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας γνωρίζει μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ζούμε σ’ ένα βίαιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου όλοι βιώνουμε τις βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων που εφαρμόζονται, στις εργασιακές, κοινωνικές και πολιτισμικές σχέσεις, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ατομικές ελευθερίες, στο περιβάλλον.

Η κρίση αυτή εκδηλώνεται, κυρίως, με διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, με πρωτοφανή για καιρό ειρήνης ανεργία 28% και 60% στους νέους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέσμια των μνημονιακών πολιτικών, της αποτυχημένης Καλλικρατικής μεταρρύθμισης, οδηγήθηκε στην περιθωριοποίηση, στον μαρασμό των τοπικών κοινωνιών, στη μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων.

Βασικές κοινωνικές υπηρεσίες κινδυνεύουν να συρρικνωθούν, να καταργηθούν ή να ιδιωτικοποιηθούν.

Μια σειρά υποχρεώσεων της, κατευθύνονται πλέον στην εργολαβία των «απευθείας αναθέσεων» ή των συμβάσεων με ιδιωτικά συμφέροντα. Περίτρανο παράδειγμα η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας.

Ο θεσμός της Τ.Α. πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά και φιλικά προς τον πολίτη και ως τέτοιος μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία.

Οφείλει να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, να κρατά τον δημόσιο χαρακτήρα του και να διαχειρίζεται με διαφάνεια το δημόσιο χρήμα.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι προσεχείς εκλογές αποκτούν κρίσιμο πολιτικό

χαρακτήρα.

Έτσι λοιπόν προχωρούμε στην ίδρυση της δημοτικής κίνησης, «ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ» η οποία θα είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική, μαζική, αγωνιστική κίνηση, όπου θα χωρά όλους τους αξιόπιστους, ευαισθητοποιημένους, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολιτικά και κοινωνικά ηθικούς πολίτες.

Πολίτες που τάσσονται ενάντια στο μνημόνιο, που θα συνειδητοποιούν τις υποχρεώσεις τους, θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που θα παλεύουν για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του Δήμου μας, που θα δίνουν προοπτική στη νέα γενιά μας, γιατί όπως είπε ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης: «ουκ εκ των έξω κοσμείται η πόλις αλλ’ εκ των εις αυτήν οικούντων αρετής».

Οι θεμελιώδεις άξονες δράσεις μας που αποτελούν ταυτόχρονα και δεσμεύσεις, θα είναι:

 • Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για όλες τις περιοχές του Δήμου
 • Περιφρούρηση των κοινωνικών αγαθών (νερό, καθαριότητα, ενέργεια)
 • Διεκδίκηση ανακατανομής πόρων σε επίπεδο Περιφέρειας.
 • Αναζήτηση συγκλίσεων και συνεργασιών με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του πολίτη.
 • Διατήρηση κοινωνικών δομών.
 • Πλήρης διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Απολογισμός πολιτικός και οικονομικός.
 • Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενθάρρυνση και ενίσχυση κάθε συλλογικής προσπάθειας κοινωνικής αλληλεγγύης, αγώνας ενάντια σε φαινόμενα ρατσισμού και νεοφασισμού, ενίσχυση και ανάπτυξη του εθελοντισμού.
 • Προσέγγιση των σημαντικών προβλημάτων της νεολαίας και ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση τους
 • Φροντίδα και περιφρούρηση του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης (συγκεκριμένες θέσεις για τα απορρίμματα), προστασία των υδάτινων και πράσινων πόρων.
 • Δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.
 • Καθαρή πόλη και δημοτικά διαμερίσματα.
 • Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.

Ονειρευόμαστε να φτιάξουμε μια δημοτική κίνηση που θα χαράξει το δρόμο της ανατροπής, ενάντια στο μαρασμό, την ανεργία, την υποαπασχόληση, την έλλειψη διεξόδων των νέων ανθρώπων.

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας, μαζί, να διαμορφώσουμε ένα κίνημα αντίστασης και αλληλεγγύης αλλά και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Ένα κίνημα ελευθερίας και δημοκρατίας που θα σαρώσει το παλιό και το φθαρμένο, που θα αναδείξει μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική μια άλλη λογική για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά.

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ,

Χρειάζεται νέα πνοή, δημιουργική στρατηγική και κινητοποίηση όλων των δημοκρατικών πολιτών για να χτίσουμε μαζί το μέλλον.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή της Δημοτικής Κίνησης

«ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ»

 

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here