ΑρχικήΑΡΘΡΑΔημοτική Ενότητα: Η προσπάθεια του Δήμου να αποχαρακτηρίσει 1550 στρ. δάσους...

Δημοτική Ενότητα: Η προσπάθεια του Δήμου να αποχαρακτηρίσει 1550 στρ. δάσους για να το κάνει επιχειρηματικό πάρκο, μόνο ελπίδα δε μας γεμίζει για μια ανάπτυξη που φαίνεται πως δεν θα έρθει ποτέ.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28/11 σχετικά με την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για την αλήθεια και την
πραγματικότητα των δεδομένων.

Ενώ είχαμε αιτηθεί με email από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη στις 27-07-2022 και από τον κ. Δήμαρχο στις 12-9-2022 να λάβουμε αντίγραφο της μελέτης η οποία έγινε με δημόσια δαπάνη και ως εκ τούτου είναι ανοιχτή και ανακοινώσιμη
σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, δυστυχώς ποτέ δε μας δόθηκε τόσο από το κ. Λαμπρόπουλο όσο και από τον κ. Χριστογιαννόπουλο, παρότι την είχαν παραλάβει από τον Μάιο και την κρατούσαν κρυφή η Περιφέρεια και ο Δήμος.

Σύμφωνα με τη Μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα με αντικείμενο τη αξιολόγηση των θέσεων Ψαθί και Μπιλάλη, με σκοπό την ανάπτυξη του σε μία εξ’αυτών, εύκολα θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η θέση «Ψαθί» συγκεντρώνει εμφανώς σημαντικά πλεονεκτήματα για την άμεση ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στη περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα μελετώντας και παρατηρώντας τα αντικειμενικά και πραγματικά στοιχεία μεταξύ των δυο ακινήτων, το ακίνητο στη θέση «Μπιλάλη» ( άραγε ποιος πρότεινε το συγκεκριμένο χώρο; ) δυστυχώς πρέπει να αποκλειστεί ως λύση υποδοχής επενδύσεων για τη Μεγαλόπολη, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον για πολλούς λογούς, ενδεικτικοί των οποίων είναι:

Η έκταση δεν διαθέτει συμβατές χρήσεις γης. Είναι εκτός των ορίων της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ).

Από τα 1.795 στρ. μόνο 163,45 στρ. ιδιωτικών εκτάσεων είναι αξιοποιήσιμα τα υπόλοιπα είναι δασικά.

Μετά την πολεοδόμηση της παραπάνω έκτασης για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου δημιουργούνται 114 στρ. ωφέλιμης έκτασης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση 33 επιχειρήσεων.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του Πάρκου στη συγκεκριμένη θέση είναι η απόκτηση των 163 στρ. από το Δήμο με αγορά ή απαλλοτρίωση.

Το κόστος των έργων υποδομής των 114 στρεμ. συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης ανέρχεται στις 7.192.944 δηλαδή 63.096,00€ ανά στρέμμα.

Σε αντίθεση με την έκταση στη θέση «Μπιλάλη», η νέα επικαιροποιημένη Πολεοδομική Μελέτη του Ε.Π. στη θέση «Ψαθί» που μόλις συντάχθηκε, (α) αφορά σε έκταση 247 στρ. αφού αφαιρέθηκαν ακατάλληλα εδάφη και δασική έκταση (60 στρ.), η οποία είναι ενιαία στη δυτική πλευρά του ακινήτου και με βάση τα χαρακτηριστικά της (μέγεθος, θέση) μπορεί να πολεοδομηθεί, (β) η οικοδομήσιμη έκταση προσεγγίζει τα 145 στρ. , (γ) συνορεύει με ακίνητο 700 στρ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διεκδικείται η απόκτησή του για μελλοντική επέκταση, (δ) ο προϋπολογισμός του έργου έχει εκτιμηθεί ότι δεν θα ξεπεράσει τα 3 εκ €, χωρίς να απαιτούνται δαπάνες απόκτησης γης και (ε) βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο ωρίμανσης και μπορεί να αδειοδοτηθεί σε ένα (1) έτος και να λειτουργήσει σε δύο (2) έτη για να δεχτεί επιχειρήσεις.

Ωστόσο θα σταθούμε ιδιαίτερα στην συζήτηση που γίνεται για τις δήθεν προσπάθειές του Δήμου Μεγαλόπολης να αποχαρακτηρίσει τις δασικές εκτάσεις που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή.
Εμείς επισημάνουμε στους συμπολίτες μας ότι η προσπάθεια του Δήμου να αποχαρακτηρίσει 1550 στρ. ζωογόνου δάσους , σε σύνολο έκτασης 1750 στρ , για να το κάνει επιχειρηματικό πάρκο, μόνο ελπίδα δε μας γεμίζει για μια ανάπτυξη που φαίνεται πως δεν θα έρθει ποτέ.

Μας υπόσχονται ότι θα αποχαρακτηρίσουν δασικές εκτάσεις που αποτελούν πνεύμονα αναπνοής, υπερβαίνοντας ισχυρές και ανυπέρβλητες θεσμικές και συνταγματικές δεσμεύσεις για τη προστασία των Δασών.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν την αλήθεια και την πραγματικότητα κατάματα και ας αφήσουμε τις προσπάθειες που εξελίσσονται για την οργάνωση του χώρου στο Ψαθί να πάρει σάρκα και οστά, για να βρεθούμε στην κατάλληλη θέση να υποδεχτούμε επενδύσεις, σε ένα με δύο χρόνια από τώρα και να επιδιώξουμε όλοι μαζί την ανατροπή μιας κατάστασης που φαίνεται να οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική ερήμωση της πόλης μας.

Δελτίο τύπου

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ