ΑρχικήΑΡΘΡΑΔημοτικές εκλογές: Μια μεγάλη ευκαιρία για την Μεγαλόπολη; ή μπρος γκρεμός...

Δημοτικές εκλογές: Μια μεγάλη ευκαιρία για την Μεγαλόπολη; ή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα;

Ακόμα μια προεκλογική εκστρατεία φτάνει στο τέλος της και όλοι μας καλούμαστε να επιλέξουμε την επόμενη δημοτική αρχή που θα αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου για τα επόμενα 4 χρόνια.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας και θα  κάνω πολύ μεγάλη προσπάθεια να τα αποτυπώσω σωστά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.

Όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας , οπότε γράφω αυτό το κείμενο για όσους βάζουν πάνω από όλα την λογική, για όσους έχουν αγωνίες, για όσους θέλουν να βρουν έστω μια μικρή ελπίδα για το μέλλον.

Αν κάποιος από εσάς είναι οπαδός, είναι ξερόλας, αν τον νοιάζει μόνο ο δικός του μικρόκοσμος , αν βλέπει παντού μόνο φαντάσματα, είμαι σίγουρος ότι θα χάσει τον χρόνο του διαβάζοντας με.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που με λυπούν και με απογοητεύουν και ελάχιστα που με κάνουν να χαίρομαι.

Για να κλείσω το κείμενο μου χαρούμενα , θα ξεκινήσω με τα δυσάρεστα.

Απογοητεύθηκα γιατί σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρχε δημόσιος διάλογος . Γιατί χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάτσουμε να συζητήσουμε τι έχει γίνει λάθος μέχρι σήμερα και να κοιτάξουμε να το διορθώσουμε. Γιατί αναλωθήκαμε πάλι σε ανούσια πράγματα του τύπου : πόσα άτομα είχε η κάθε συγκέντρωση, πόσα like πήρε η κάθε ανάρτηση και ποιος έριξε τα καλύτερα συνθήματα.

Απογοητεύθηκα γιατί βλέπω το μεγάλο σύνολο των συμπολιτών μας να μην νοιάζεται και να μην παρεμβαίνει, έτσι μένει κενός χώρος που καλύπτεται από όλους αυτούς που πολλοί τους αποκαλούμε “δεινόσαυρους” και που με την δική μας απραξία τους κάνουμε σημαντικούς , μετά όμως τους κατηγορούμε. Πιο πολύ ακόμα απογοητεύθηκα γιατί είδα νέα πρόσωπα να ασχολούνται με τα κοινά και αντί να δίνουν μια νέα πνοή , μια αλλαγή στην νοοτροπία των παλιών, να γίνονται χειρότεροι από αυτούς που κατηγορούσαν.

Από την 1η Σεπτεμβρίου  θα έχουμε 27 εκλεγμένους συμβούλους που θα ανήκουν σε τουλάχιστον 4 διαφορετικές ομάδες, καμιά ομάδα δεν θα έχει την πλειοψηφία και θα πρέπει όλοι αυτοί να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πως η περιοχή μας δεν θα σβήσει, πως θα καταφέρουμε να δώσουμε μια νέα προοπτική.

Και τώρα προεκλογικά το 90% από αυτούς δεν έχουν καμία απολύτως επαφή μεταξύ τους, το αντίθετο μάλιστα , είναι μισό βήμα πριν φάνε τις σάρκες τους, κάποιοι ίσως το έχουν κάνει ήδη. Ζητάνε την ψήφο μας και αντί να μας πουν με ποιο τρόπο και με ποιες ιδέες μπορεί η περιοχή μας να σωθεί και να μην σβήσει τελείως, το μεγάλο τους ποσοστό νοιάζεται μόνο για το πόσους ψήφους θα πάρει ο συνδυασμός του , μερικοί μάλιστα νοιάζονται μόνο για την προσωπική τους σταυροδότηση. 

Δεν ξέρω αν εγώ έχω γίνει τόσο παράξενος αλλά έχουμε καταλάβει τι γίνεται; Μήπως δεν βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο ; Μήπως δεν γκρεμίζονται όλα δίπλα μας; Μήπως δεν κινδυνεύουν οι δουλειές μας, τα σπίτια μας , τα μαγαζιά μας;  Νιώθετε δηλαδή ασφάλεια; Νιώθετε χαρούμενοι και ότι όλα πηγαίνουν χαρά;

Ίσως τελικά όσο μεγαλώνω να έχω γίνει εγώ περίεργος και να είμαι υπερβολικός.

Θα με συγχωρέσετε λοιπόν αλλά εγώ δεν μπορώ να μην μιλήσω.

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μεθαύριο θα πάμε να ψηφίσουμε κάποιον επειδή  απλά έχει ένα μαγαζί στην πόλη , η επειδή είναι 40 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση η επειδή είναι ένας καλός επιστήμονας και έχει πραγματικά βοηθήσει πολλά παιδιά να φτιάξουν το μέλλον τους. Νομίζω δεν πρέπει να μας φτάνουν μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά.

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα πάμε να ψηφίσουμε κάποιον σύμβουλο μόνο και μόνο επειδή είναι ο φίλος μας αλλά ίσως να μην έχει όραμα και κοιτάει μόνο την πάρτη του, κάποιον που είναι συγγενής μας αλλά ίσως είναι ένα βολεμένο κομματόσκυλο, κάποιον που μπορεί να είναι δημοφιλής η να έχει πολλά πτυχία αλλά ενδεχομένως να μην μπορέσει λόγω της δουλειάς του η άλλων υποχρεώσεων να συμμετέχει ποτέ σε δημοτικά συμβούλια; Νομίζω ότι πρέπει να ψάξουμε πιο πολύ. Να προβληματιστούμε και προσπαθήσουμε να δούμε πως οι επιλογές μας θα συμπεριφερθούν στο μέλλον.

Απευθύνομαι σε όλους σας, ανεξάρτητα από τον συνδυασμό που θέλετε να ψηφίσετε και σας ρωτώ:

Δεν πρέπει να βάλουμε στην ζυγαριά πολλά περισσότερα πράγματα;

Δεν πρέπει να σκεφτούμε ποιος Δήμαρχος μεθαύριο θα μπορέσει να λειτουργήσει τον Δήμο και να ενώσει τους πάντες; Ποιος μπορεί να διοικήσει με γνώμονα το κοινό συμφέρον και όχι την λογική της παρεούλας και της ομάδας; Ποιος θα βλέπει όλους τους πολίτες ίσους και όχι ποιοι τον υποστηρίζουν; Δεν πρέπει να έχουμε όλοι μας καθαρές δεσμεύσεις και προτάσεις και να κρίνουμε ποιος είναι ο πιο ικανός;

Δεν πρέπει να επιλέξουμε ποιοι σύμβουλοι μπορούν να συνεννοηθούν με άλλους; Ποιοι από την επόμενη μέρα των εκλογών θα αφήσουν πίσω τις όποιες αντιπαραθέσεις των εκλογών και θα συνεργαστούν με τους μέχρι σήμερα “αντιπάλους τους”; Ποιοι μπορούν να συνθέσουν; Ποιοι έχουν προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν; Ποιοι θα τρέχουν μεθαύριο για να λύνουν τα προβλήματα όλων των δημοτών , ανεξάρτητα από το τι έχουν ψηφίσει; Μπορώ να σας βάλω πολλά παρόμοια ερωτήματα, το αφήνω να το κάνετε μόνοι σας.

Μήπως βλέπω μόνο εγώ ότι η κοινωνία μας έχει σοβαρότατα προβλήματα συνοχής;

Δεν το έχετε καταλάβει ότι χωριζόμαστε συνέχεια ανάλογα με την ομάδα, το κόμμα , η τον δήμαρχο που υποστηρίζουμε; Γιατί το ανεχόμαστε; Γιατί επιτρέπουμε σε κάποιους να το κάνουν; Εμείς τι θα κάνουμε γι αυτό;

Υπάρχουν όμως και θετικές σκέψεις.

Είμαι χαρούμενος  γιατί καθημερινά συνομιλώ ακόμα με κάποιους ελάχιστους που βλέπω ότι έχουν και αυτοί μεγάλες αγωνίες, για το μεροκάματο τους , για το μέλλον τους για την κληρονομιά που θα αφήσουν στα παιδιά τους, για την φροντίδα που χρειάζονται οι γέροντες μας. Και είμαι επίσης χαρούμενος γιατί ποτέ δεν σταματώ να ελπίζω ότι έστω την τελευταία στιγμή θα γίνει κάτι προς την σωστή κατεύθυνση.

Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω ότι από αυτούς που ανακατεύτηκαν με τα κοινά και ζητούν την ψήφο μας θα κατανοήσουν ότι πρέπει από τον Σεπτέμβρη να αγωνιστούν από κοινού . Και αυτό για να γίνει πρέπει να καλλιεργήσουν το κλίμα από τώρα. Αν δεν δώσουν το παράδειγμα αυτοί , ας μην τους φταίνε μετά οι πολίτες.

Πηγαίνετε την Κυριακή και ψηφίστε όποιον Δήμαρχο και όποιους σύμβουλους θέλετε. Θα βρείτε σε όλους τους συνδυασμούς άξιους και ικανούς. Απλά ψάξτε, σκεφτείτε.

Είμαι ο τελευταίος που θα πω ποιον , το μόνο που σας ζητάω είναι να σκεφτείτε με ποια κριτήρια. Να είστε εσείς σίγουροι. Να επιλέξετε και να έχετε απαιτήσεις , να βάλετε τον πήχη ψηλά.

Γιατί αν ψηφίσετε με ελαφρά την καρδιά και χωρίς να έχετε βάλει στόχους , τότε από την Δευτέρα το πρωί δεν θα πρέπει να έχετε και πολύ μεγάλες προσδοκίες.

Να θυμάστε όλοι  αυτό : Σαν πολίτες έχουμε πάντα τους άρχοντες που μας αξίζουν.

Θέλω λοιπόν να δείτε όλοι σας τις εκλογές σαν μια μεγάλη ευκαιρία , όχι σαν μια υποχρέωση και όχι να νιώθετε ότι όλα είναι ίδια ότι οι επιλογές σας είναι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” !!!

Αλεβίζος Παναγιώτης

Υ.Γ. Σαν άτομο αλλά και σαν Καφενείο Μεγαλόπολης ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους αλλά και να βρουν τον τρόπο να στηρίξουν πραγματικά τον τόπο μας. Τόσο εγώ αλλά και όλοι οι συνεργάτες του Καφενείου της Μεγαλόπολης – όπως κάναμε πάντα- θα στηρίξουμε όλους όσους θέλουν να κάνουν θετικές κινήσεις, ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να καυτηριάζουμε οτιδήποτε θεωρούμε αρνητικό.

Την Κυριακή 26 Μαΐου το βράδυ θα έχουμε συνεχή ενημέρωση με την διαδικτυακή μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα με όλες τις λεπτομέρειες.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλά τα λες ρε παιδί… Με τις υπάρχουσες συνθήκες δε θα μπορούσες και καλύτερα…..
    Εγώ ως γέροντας -όχι σοφός αλλά πολύπάθος- ένα έχω να πω… Σε τούτο τον τόπο άν δεν είσαι ή εξαρτώμενος ή συνένοχος σε φάγανε στό ίσωμα… ούτε καν στη στροφή !
    Έχει καθιερωθεί ” τρόπος επιβολής” από εκείνα τα απολιθωμένα ζωντανά με τη μεγάλη μούρη…
    Πώς νομίζεις προέκυψε τόσο κάρβουνο ……. ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ