ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

0
305
Είναι ευρέως γνωστό οτι γελάνε σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, για το γεγονός οτι εδώ στην Μεγαλόπολη δεν μας πειράζει η οπτική και η περιβαντολογική ρύπανση από τις 4 μονάδες της ΔΕΗ , αλλά μας χαλάει πάρα πολύ η δημιουργία του Φωτοβολταικού Πάρκου τόσο κοντά στην πόλη!

Δηλώσεις έκανε η νέα υπουργός περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη στην εφημερίδα ΝΕΑ του Σαββάτου 31/10 και μίλησε μεταξύ άλλων και για την Μεγαλόπολη. Για το φωτοβολταικό πάρκο και τις αντιδράσεις αλλά και έκανε μια περίεργη διατύπωση για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), που όλοι ξέρουμε οτι έχει κλείσει το θέμα για την Μεγαλόπολη. Η μήπως δεν είναι έτσι; !!
Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο των δηλώσεων….

Η Μεγαλόπολη. Η κ. Μπιρμπίλη στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη. «Είναι ένα έργο που έχει μπλοκάρει από την τοπική κοινωνία. Θα το δω βήμα προς βήμα. Δηλαδή προτιμάμε αντί για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή να έχουμε για παράδειγμα έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ);», αναρωτιέται. «Αυτό το έργο σε πρώτη φάση θα έβαζε τη ΔΕΗ σε έναν νέο ρόλο και θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα της επιχείρησης προς την καθαρή ενέργεια.

«Πράσινο» Αιγαίο σε 10 χρόνια είναι το στοίχημα του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Στόχος είναι τα νησιά να είναι ένας πράσινος δίαυλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου κάποια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα τροφοδοτούν το ένα το άλλο», λέει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. «Οι Κυκλάδες είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση των νησιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόθεσή μας να κλείσουν άμεσα στις Κυκλάδες οι πετρελαιακοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στα ελληνικά νησιά καταναλώθηκαν το 2008 για ηλεκτροπαραγωγή σχεδόν 864.000 τόνοι μαζούτ και 441.500 χιλιόλιτρα ντίζελ. Εκτιμάται δε ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την προμήθεια των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά είναι σχεδόν ίση με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Όμως με τον λιγνίτη- σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών- παρήχθη 10πλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος απ΄ ό,τι με μαζούτ και πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη, «στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο- που θα καλύπτει όλο το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, το δικό μου όραμα δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ πρέπει να δώσει το σήμα ότι μπαίνει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Θαλάσσια Πάρκα.
Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η κ. Μπιρμπίλη παραδέχεται ότι «η Ελλάδα είναι δύσκολη περιοχή σε αυτόν τον τομέα- κυρίως- εξαιτίας της γεωγραφίας του βυθού». Ωστόσο, επειδή και τα υπεράκτια πάρκα θα αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια του «πράσινου» Αιγαίου το θέμα θα επανεξεταστεί από την αρχή και ήδη έχουν εντοπιστεί δύο περιοχές στον Έβρο και την Πελοπόννησο που ενδείκνυνται για την κατασκευή τέτοιων πάρκων.

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος πάνω από 2.200 ΜW. Ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από τοπικές αρχές και κατοίκους, όπως στον Μαραθώνα.

«Θα ήταν σωστό να υπήρχε ένα μεγάλο έργο που θα ξεκινούσε με τη συμμετοχή του κράτους. Και ξέρετε πόσες χιλιάδες βραχονησίδες υπάρχουν στο Αιγαίο που θα μπορούσαμε να τις εκμεταλλευτούμε; Ωστόσο, το κομβικό σημείο είναι το θέμα των δικτύων και γι΄ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλο ρόλο στη ΔΕΗ», λέει η κ. Μπιρμπίλη Στην περίπτωση του μοναδικού αιολικού πάρκου σε βραχονησίδα που έχει προχωρήσει στη νησίδα Σαν Τζώρτζη ισχύος 70 ΜW παρατήθηκαν καθυστερήσεις 18 μηνών στην απάντηση των αρμοδίων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με την υπουργό, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η έναρξη του έργου (είναι από τα πρώτα έργα που θα υπογράφουν από το νεοσύστατο υπουργείο) για το υποθαλάσσιο καλώδιο
που θα ενώνει την Εύβοια με τη
Νέα Μάκρη που θα δώσει μια ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Αυτό θα απεγκλωβίσει αμέσως ένα πολύ μεγάλο δυναμικό στην Εύβοια που είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος. «Τα δίκτυα πρέπει πλέον να έχουν μια άλλη λογική. Να κατασκευάζονται με την προοπτική να μπορούν να πάρουν την αποκεντρωμένη πηγή ενέργειας».

Η Διαβούλευση. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των κατοίκων γι΄ αυτό και αρχίζει άμεσα η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι καλύτερο για τη δική του υγεία- και περιβαλλοντικά ωφέλιμο- να βλέπει μια ανεμογεννήτρια από έναν πετρελαϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις ανάγκες του», αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη «Τα νησιά πρέπει να έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο και είναι στη πρόθεσή μας να καλέσουμε δημάρχους προκειμένου να δώσουμε μια ώθηση σε αυτή τη δυναμική που αναπτύσσεται».

Όπως επισημαίνει, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «αυτό που προέχει, είναι σε πρώτη φάση, να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για τις ΑΠΕ που έχουν μπλοκάρει για χρόνια». Ήδη έχει γίνει η πρώτη επαφή με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις- ανάλογα με την αιτία που έχουν μπλοκάρει. Την ίδια ώρα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες- που κατέθεσε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δεν θα αναθεωρηθεί συνολικά, ωστόσο θα συμπεριληφθούν ορισμένες παρατηρήσεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Facebook Comments

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. είμαι πολύ περίεργος να δώ τι θα κάνουν τώρα οι φημοτικοί μας άρχοντες….και καλαά ο δήμαρχος είναι υπέρ της κατασξευής του φωτοβολταικού….αλλά ο πρώην που αντιτίθεται τι θα κάνει???
  θα πάει κόντρα στους συντρόφους του…..??? ακόμα και αν αυτό είναι κακό για το πολιτικό του μέλλον???
  έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά ….θα πέσει πολύ γέλιο και ξεβράκωμα!!!!

 2. είμαι πολύ περίεργος να δώ τι θα κάνουν τώρα οι φημοτικοί μας άρχοντες….και καλαά ο δήμαρχος είναι υπέρ της κατασξευής του φωτοβολταικού….αλλά ο πρώην που αντιτίθεται τι θα κάνει???
  θα πάει κόντρα στους συντρόφους του…..??? ακόμα και αν αυτό είναι κακό για το πολιτικό του μέλλον???
  έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά ….θα πέσει πολύ γέλιο και ξεβράκωμα!!!!

 3. είμαι πολύ περίεργος να δώ τι θα κάνουν τώρα οι φημοτικοί μας άρχοντες….και καλαά ο δήμαρχος είναι υπέρ της κατασξευής του φωτοβολταικού….αλλά ο πρώην που αντιτίθεται τι θα κάνει???
  θα πάει κόντρα στους συντρόφους του…..??? ακόμα και αν αυτό είναι κακό για το πολιτικό του μέλλον???
  έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά ….θα πέσει πολύ γέλιο και ξεβράκωμα!!!!

 4. είμαι πολύ περίεργος να δώ τι θα κάνουν τώρα οι φημοτικοί μας άρχοντες….και καλαά ο δήμαρχος είναι υπέρ της κατασξευής του φωτοβολταικού….αλλά ο πρώην που αντιτίθεται τι θα κάνει???
  θα πάει κόντρα στους συντρόφους του…..??? ακόμα και αν αυτό είναι κακό για το πολιτικό του μέλλον???
  έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά ….θα πέσει πολύ γέλιο και ξεβράκωμα!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here