«Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δε δεχόμαστε να γίνουμε η “αποθήκη” αποβλήτων της Πελοποννήσου και θα αγωνιστούμε με όποιο τρόπο χρειαστεί, όπως έχουμε άλλωστε πολλές φορές αποδείξει, για να εξασφαλίσουμε το μεταλιγνιτικό μέλλον του τόπου μας και των επόμενων γενεών του, με όρους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης».
Το παραπάνω σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή το ρεπορτάζ της «Ε» από την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στην οποία ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είχε υποστηρίξει ότι η αρκαδική πόλη προορίζεται να εξυπηρετήσει, για ένα τρίμηνο, στη διαχείριση των απορριμμάτων 5 δήμων της Μεσσηνίας.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης απαντά και στον επικεφαλής του συνδυασμού «Ανθρώπινη και Ομορφη Πόλη» Βασίλη Κοσμόπουλο, ο οποίος -στην ίδια συνεδρίαση- είχε εκφράσει τη θέση πως τα ορυχεία της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο μπορούν να αποτελέσουν την οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας αναφέρει τα εξής:
«Είναι πραγματικά ακατανόητη η ευκολία με την οποία τοπικοί παράγοντες της Μεσσηνίας χωροθετούν, εκτός του νομού τους, περιοχές εναπόθεσης και διαχείρισης των απορριμμάτων τους, και μάλιστα υποστηρίζουν ότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος και βούληση, προφανώς από εκείνους που πρόκειται να τα υποδεχθούν!
Δε γνωρίζω βέβαια αν οι ίδιοι θα είχαν το πολιτικό θάρρος και τη βούληση να δεχθούν στον τόπο τους τα απορρίμματα του Δήμου Μεγαλόπολης και όχι πέντε δήμων του νομού τους, όπως εκείνοι θέλουν να εναποθέσουν στον τόπο μας.
Μπορεί αυτή η εμμονή με την οποία προτείνουν ως “ιδανική” και εύκολη λύση τη Μεγαλόπολη να πηγάζει από λανθασμένες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος που είχαν επιτρέψει να γίνονται τέτοιες σκέψεις, ωστόσο αυτές οι επιλογές έχουν απορριφθεί τελεσίδικα σήμερα και ίσως να μην έχει γίνει ακόμα κατανοητό αυτό το γεγονός.
Η Μεγαλόπολη έχει προσφέρει πάρα πολλά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ, και έχει επωμιστεί μόνη της το κόστος σε ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος, που έχει επιβαρύνει σοβαρά την υγεία των κατοίκων της. Ως εκ τούτου, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε περαιτέρω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Θεωρώ λοιπόν αδιανόητο να γίνεται προσπάθεια να φορτωθεί αυτός ο ήδη καταταλαιπωρημένος τόπος μία ακόμη ρυπογόνα λειτουργία, “εξυπηρετώντας” τη Μεσσηνία(!) που, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν βρίσκει τρόπο να διαχειριστεί τα απορρίμματά της.
Δε θα μπω στη λογική να αντιπαρατεθώ με τον έναν ή τον άλλον από εκείνους που θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες μας τα δικά τους απορρίμματα, τους απαντώ όμως, ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
Αναφορικά με τις πληροφορίες του συντάκτη του ρεπορτάζ Β.Γ.Μ. ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει να εγκαταστήσει στη Μεγαλόπολη τη μία από τις τρεις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, προφανώς αυτή που, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας κ.
Φ. Χατζημιχάλης, θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει τους Νομούς Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας -οι άλλες δύο θα εγκατασταθούν στη Μεσσηνία και τη Λακωνία σύμφωνα με όσα είπε- θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον συντάκτη του ρεπορτάζ από πού αντλεί τις “σίγουρες” πληροφορίες του, εφ’ όσον δεν έχει ακόμη ούτε καν ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης και προτάσεων για τη χωροθέτησή τους, αλλά ούτε και κανείς κυβερνητικός παράγοντας έχει εκδηλώσει είτε στη δημοτική αρχή της Μεγαλόπολης είτε και δημοσίως, σχετικές προθέσεις;
Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δε δεχόμαστε να γίνουμε η “αποθήκη” αποβλήτων της Πελοποννήσου και θα αγωνιστούμε με όποιο τρόπο χρειαστεί, όπως έχουμε άλλωστε πολλές φορές αποδείξει, για να εξασφαλίσουμε το μεταλιγνιτικό μέλλον του τόπου μας και των επόμενων γενεών του, με όρους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, όπου ο συγκερασμός της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας με την οικονομική ευημερία της κοινωνίας μας, θα είναι απαρέγκλιτος στόχος μας».