«Δεν θα επιτρέψουμε Τούρκικα στην Καρύταινα»

2
3443

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ!!!»

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Όπως ενημερωθήκατε η προγραμματισμένη εκδήλωση για τις 11 Αυγούστου 2018 με θέμα «Σοκάκια γεμάτα παραμύθια» που θα αποτελούσε φέτος την βάση για την δημιουργία ενός ετήσιου φεστιβάλ παραμυθιών στην Καρύταινα με πρωτεργάτες Καρυτινούς και ανθρώπους που με επιτυχία οργανώνουν αντίστοιχα φεστιβάλ σε μερικά από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας (Τζια, Πήλιο κτλ) ακυρώθηκε.

 Εμείς, όπως πάντα τυπικότατοι, είχαμε από τον Μάρτη ενημερώσει αναλυτικότατα για το τί περιλαμβάνει η εκδήλωση, το συνολικό κόστος και τον σχεδιασμό της. Η αποδοχή εκ μέρους της δημοτικής αρχής ήταν ενθουσιώδης και η διαβεβαίωση για την πραγματοποίηση της ξεκάθαρη.  Ολοκληρώσαμε ότι απαιτούσε ο σχεδιασμός και η οργάνωση και δεσμεύσαμε αφηγητές διεθνούς φήμης σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Στα πρότυπα άλλων πετυχημένων φεστιβάλ στην χώρα μας, ευελπιστούσαμε να καθιερώσουμε ένα αντίστοιχο ετήσιο φεστιβάλ αφήγησης στην Καρύταινα με οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Κανείς όμως δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει ότι την τελική απόφαση για τις πολιτιστικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις τις λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Μεγαλόπολης και μάλιστα πολύ λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις!!!
Το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης μετά από συνεδρίαση δεν ενέκρινε την συγκεκριμένη εκδήλωση. Όχι ομόφωνα βέβαια, κάποια μέλη ήταν θετικά προσκείμενα. Το κώλυμα δεν ήταν οικονομικό, το κόστος ήταν ήδη πολύ χαμηλό,  αλλά ζήτησαν αλλαγή θέματος, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και χωρίς ευσταθή αιτιολογία (να υπενθυμίσουμε ότι ήταν όλα έτοιμα από την πλευρά των οργανωτών). Αντί αυτού, πρότειναν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τον όρο να αλλάξει το θέμα ή να εμψυχωθεί μόνο από την Ελένη Κουσκουρέλου, η οποία έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι παντρεμένη με Έλληνα και ζει στην Καρύταινα.

Επειδή ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και επειδή μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναγνωρίζοντας την προσφορά μας στον τόπο μας τηλεφώνησαν για διευκρινήσεις σχετικά με την εκδήλωση (μετανοιωμένοι μεν αλλά αφού την είχαν ήδη απορρίψει) μάθαμε ότι ο λόγος που απορρίφθηκε ήταν η συμμετοχή μιας από τις αφηγήτριες η οποία θα εξιστορούσε μεσω σωματικής εκφρασης παραμύθια του Χότζα. Η συγκεκριμένη αφηγήτρια έτυχε να γεννηθεί στην Τουρκία, είναι παντρεμένη με Έλληνα και ζει στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διεθνούς φήμης αφηγήτρια με εξειδικευμένες σπουδές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Έτερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου (εκπαιδευτικός κιόλας) διερρήγνυε τα ιμάτια του ότι δεν θα επιτρέψει τούρκικα στην Καρύταινα. Να σημειωθεί ότι κανένας από τους αποφασίζοντες δεν είναι Καρυτινός.
Κανείς δεν μας ενημέρωσε για την απόφαση τους αυτή με αποτέλεσμα δέκα μέρες πριν την εκδήλωση να το ανακαλύψουμε μόνοι μας και  να εκτεθούμε στους συνεργάτες μας. Χωρίς να δείξουν τον αναμενόμενο σεβασμό σε κοινό και οργανωτές ενημέρωσαν για την ακύρωση της εκδήλωσης τις τελευταίες ώρες και ύστερα από δική μας παρότρυνση.

ΗΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Πως προχώρα μια κοινωνία μπροστά

Οι Καρυτινοί ανάμεσα σε πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούν , οι περισσότερες χωρίς οικονομική στήριξη από κανέναν φορέα, από το 2015 διοργανώνουν την αναπαράσταση της 1ης τακτικής νικηφόρας μάχης του 1821 με πανελλήνια προβολή και αποδοχή.  Ο πιο σημαντικός λόγος που το κάνουμε , είναι για να μάθουν τα παιδιά μας βιωματικά την ιστορία μας και να παραδειγματιστούν με το θάρρος και την γενναιότητα των προγόνων μας να αποτινάξουν από πάνω τους ότι τους καταδυνάστευε. Με αφορμή τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις πολιτισμού θέλαμε να τους δείξουμε ότι 200 χρόνια μετά ο κόσμος προχωρά. Ο πολιτισμός είναι αυτός που ενώνει και φανερώνει ότι οι λαοί δεν διαφέρουν. Πολιτικά συμφέροντα είναι αυτά που διαιωνίζουν  το μίσος μεταξύ τους.

Πως οδηγείται μια κοινωνία προς τα πίσω

Απαρτίζεις την δημοτική επιχείρηση του Δήμου με ανθρώπους με απαρχαιωμένες αντιλήψεις, που φέρονται ρατσιστικά, παίρνουν αποφάσεις με ελαφρά την καρδία, που πουλούν προστασία στον τόπο μας και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Η έννοια του πολιτισμού γι αυτούς περιορίζεται σε μηχανές ποπ κορν.  Βολεύει όμως να κρατάς μια κοινωνία μακριά από τον ουσιαστικό πολιτισμό γιατί έτσι την κάνεις πιο εύκολα υποχείριο σου.

Αγαπητοί συμπολίτες της Δημοτικής Επιχείρησης γνωρίζετε ότι η Καρύταινα διαθέτει χαμάμ (ένα από τα πολλά μνημεία πολιτισμού της), ότι πρόσφατα αναστηλώθηκε ο Πύργος του Αγά (είναι ήδη επισκέψιμος και φιλοξενεί και περιοδική έκθεση), ότι τα μαγαζιά σερβίρουν μπακλαβά και κεφτέδες;;;;;;;;

Η Καρύταινα φέτος έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεκάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται και θαυμάζουν καθημερινά την Καρύταινα. Με δεδομένο ότι το χωριό σφύζει από ζωή τον Αύγουστο δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του καμία εκδήλωση στην Καρύταινα. Έχοντας πλήρη συναίσθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αφουγκραζόμενοι τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της Καρύταινας, μικρών και μεγάλων, με πρωτοβουλία του Πολ. Συλλ. «Κοινόν Καρυτινών» και με την συμμετοχή όλων των επαγγελματιών του χωριού οργανώσαμε χτες παιδική εκδήλωση με στόχο να ψυχαγωγήσουμε τα παιδιά με «Παραμύθια και παιχνίδια από όλο τον κόσμο!»

Μας ενδιαφέρει τα παιδιά να αγαπήσουν την Καρύταινα, να νοιάζονται γι αυτήν, να δραστηριοποιούνται και να αξιοποιούν την ιστορία και τις ομορφιές της, να επιθυμούν να έρχονται όλο και συχνότερα.

Θέλουμε όμως να μην γίνουν τοπικιστές αλλά πολίτες του κόσμου!!!

 Μέσα από τις δράσεις μας τους περνάμε το μήνυμα « Αν θες ο κόσμος να εκτιμήσει το χωριό σου, μάθε και εσύ να εκτιμάς τον κόσμο»!

Καληνύχτα Μεγαλόπολη…

Σπυρακόπουλος Γεώργιος
Κουσκουρέλου Ελένη

_____________________________

δείτε το σχετικό δελτίο τύπου της Δημοτικής Επιχείρησης  ΕΔΩ

Facebook Comments

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπραβο στο μελος του ΔΣ που δεν επέτρεψε τουρκικα στην Καρυταινα. δεν ειναι ολα χρημα σε αυτο τον κοσμο αγαπητοι μου Καρυτινοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here