ΑρχικήΑΡΘΡΑΔελτίο τύπου από τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γορτυνίας-Μεγαλόπολης-Τρίπολης «ΑΛΦΕΙΟΣ-ΜΑΙΝΑΛΟ 2020»
spot_img

Δελτίο τύπου από τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γορτυνίας-Μεγαλόπολης-Τρίπολης «ΑΛΦΕΙΟΣ-ΜΑΙΝΑΛΟ 2020»

Πριν από τις γιορτές του Πάσχα, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Αναπτυξιακής ΜΚΕ ΑΡΚΑΔΙΑ 2020 ΤΑΠΤοΚ αποφασίστηκε, με πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την ανοχή έως και αδιαφορία των Δήμων Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και  Τρίπολης, η αντικατάσταση των μελών του συλλόγου μας που συμμετείχαν στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Διοίκησης Προγράμματος (ΕΣΔΠ) με αλλά άτομα, ουσιαστικά απομακρύνοντας έτσι τον Αναπτυξιακο Σύλλογο Γορτυνιας-Μεγαλοπολης-Τρίπολης από την συμμετοχή στην Διοίκηση του προγράμματος ΤΑΠΤοΚ στην περιοχή μας.

Για την ακρίβεια ένας εκ των δυο αντιπροσώπων μας αντικαταστάθηκε ( ο κ. Μ. Τσουκιάς ) ενώ ο δεύτερος, ο κ. Ι. Λαγός – για τον οποίο ο Σύλλογος μας είχε ζητήσει την αντικατάσταση του από άλλον εκπρόσωπο μας μιας και δεν εκπροσωπούσε πλέον τις απόψεις του Συλλόγου, ανατοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του «Αναπτυξιακού Συλλόγου Βυτίνας».

Είναι γνωστο ότι ο Σύλλογος μας πρωτοστάτησε με συνελεύσεις, ερωτηματολόγια, έρευνες και συζητήσεις, στην δημιουργία ΤΑΠΤοΚ στην περιοχή ήδη από το 2016 και σε αυτή του την δράση βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό η αξιολόγηση, ως προς την από τα κάτω συμμετοχή, της πρότασης της ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2020 για να αναλάβει στα πλαίσια του ΠΕΠ Πελοποννήσου το ΤΑΠΤοΚ και να δρομολογηθούν έτσι στην περιοχή έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού χρηματοδότησης 19.000.000€.

Η κίνηση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και αντανακλά την συνεχή διάσταση απόψεων μεταξύ της διοίκησης της ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2020 και του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γορτυνίας-Μεγαλόπολης-Τρίπολης.

Από την μια πλευρά αυτό είναι ένα δυσάρεστο γεγονός μιας και απομακρύνει από στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΤΑΠΤοΚ ενός εκ των πλέον γνήσιων εκφραστών της τοπικής κοινωνίας αλλά από την άλλη είναι μια θετική εξέλιξη μιας και αποδεικνύει  έμπρακτα ότι ο Σύλλογος δεν υποχώρησε ούτε δέχθηκε συμβιβασμούς στην ορθή υλοποίηση του προγράμματος  ΤΑΠΤοΚ.

Οι διαφωνίες μας για τον σχεδιασμού και την υλοποίηση του ΤΑΠΤοΚ Πελοποννήσου είχαν εκφραστεί από την αρχή της συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εστίασαν στο γεγονός ότι η ΑΡΚΑΔΙΑ 2020 δεν στήθηκε κατά τα πρότυπα του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού που απαιτεί στο οποίο εταιρικό σχήμα δημιουργηθεί για το ΤΑΠΤοΚ να μην υπάρχει μετοχική κυριαρχία ( να μην έχει κάποια ομάδα συμφερόντων πχ Δημόσιο,  πάνω από το 49% ) αλλά στην βαση μιας Ελληνική εφεύρεσης – της δημιουργίας στις δημόσιες Αναπτυξιακές εταιρίες ειδικών επιτροπών λήψης αποφάσεων, των ΕΣΔΠ, οι οποίες θεωρητικά έχουν πλήρη αρμοδιότητα σχετικά με το πρόγραμμα αλλά στην πράξη ορίζονται και αντικαθίστανται από την διοίκηση της δημόσιας Αναπτυξιακής εταιρίας, όπως ακριβώς δηλαδή έγινε στην περίπτωση μας.

 Έτσι ενώ τυπικά το πρόγραμμα  ΤΑΠΤοΚ το διοικεί μια επιτροπή στην οποία κανένα συμφέρον δεν κυριαρχεί, στην πράξη την σύνθεση της επιτροπής αυτής την ορίζει κυριαρχικά το Δημόσιο, καταργώντας έτσι στην πράξη την ουσία του ΤΑΠΤοΚ που είναι η πρωτοβουλία από κάτω – από την κοινωνία. 

Το αποτέλεσμα είναι το ΤΑΠΤοΚ Πελοποννήσου αντί να είναι εκφραστής μιας «από τα κάτω» όψης της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής, αντανακλά τα πολιτικά και εκλογικά συμφέροντα των μέχρι τώρα αυτοδιοικητικών διοικήσεων και βαδίζει στην γνωστή συνταγή της υλοποίησης δημοσίων έργων άσχετων μεταξύ τους και χωρίς κάποια αναπτυξιακή πολιτική και σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα των δημοσίων έργων του ΤΑΠΤοΚ αντί να αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς συζήτησης μέσα στην τοπική κοινωνία και να αποτελέσει καθοριστικό αναπτυξιακο εργαλείο – δεδομένου ότι αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι του προϋπολογισμού – κατέληξε σε μια μοιρασιά έργων εκλογικής υφής και σκοπιμότητας μεταξύ της περιφέρειας και των εμπλεκομένων δήμων. Κανένας συμπολίτης μας στην περιοχή δεν γνωρίζει τι έργα – που θα στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη – θα γίνουν και για ποιον λόγο.

Φυσικά για να υλοποιηθεί ένας τέτοιας σχεδιασμός πρέπει να υπάρχει μια τυπική Επιτροπή Σχεδιασμού και Διοίκησης, που να τηρεί το τυπικό αλλά επί της ουσίας απλώς να επικυρώνει αποφάσεις που έχουν παρθεί σε άλλο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό στην περίπτωση της ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2020 ότι για καμμιά συνεδρίαση της επιτροπής δεν κρατήθηκαν πρακτικά – οι περισσότερες δε διήρκεσαν 15-20 λεπτά της ώρας !!, δεν υπήρχε κάποια επαφή με τα στελέχη και τους συνεργάτες της εταιρίας που «μελετούσαν» και προετοίμαζαν τις προτάσεις και οι συνεδριάσεις συχνά καλούνταν με ελάχιστο χρόνο για την μελέτη ογκωδέστατων και σύνθετων προτάσεων.

Ο σύλλογος μας αντέδρασε συστηματικά σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της κοινωνίας στην διαμόρφωση του ΤΑΠΤοΚ Πελοποννήσου ταυτόχρονα με την παροχή προς την εταιρία κάθε αναγκαίας βοήθειας για την επιτυχία του προγράμματος, με την ελπίδα ότι σταδιακά θα ξεπερνούσε το ΤΑΠΤοΚ τις παιδικές του αρρώστιες, οι οποίες όμως δυστυχώς αποδείχθηκαν όχι παιδικές αλλά οι συνήθεις αρρώστιες του κατεστημένου.

Έτσι στα τέλη του 2018 με αναφορά μας στην Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος και στο Υπουργείο Οικονομίας – Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ, εκθέσαμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς μας για την πορεία του ΤΑΠΤοΚ και ζητούσαμε από τις αρμόδιες αρχές να μας απαντήσουν στα σημαντικά ζητήματα σύνθεσης και λειτουργίας της ΕΣΔΠ. Δυστυχώς η απάντηση που λάβαμε δεν τολμά να αναγνωρίσει το γεγονός της κυρίαρχης λειτουργίας του Δημοσίους στην σύνθεση της ΕΣΔΠ αλλά περιχαρακώνετε πίσω από τον τυπικό όρο της αναλογικής της σύνθεσης.

Η αναφορά μας αυτή στις Αρχές ίσως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΑΡΚΑΔΙΑ 2020 που ενόψει  της ερχόμενης εκλογικής περιόδου είχε ανάγκη της μέγιστης προβολής και των ελάχιστων προβλημάτων, έτσι η διοίκηση της εταιρίας πρότεινε και πέτυχε στην ΓΣ ουσιαστικά την πλήρη απομάκρυνση του Συλλόγου μας από την ΕΣΔΠ (σύμφωνα με την κατατιθέμενη και εγκεκριμένη πρόταση του ΤΑΠΤοΚ Αρκαδίας ο Σύλλογος μας εκπροσωπείται στην 5μελη ΕΣΔΠ με 2 μέλη). 

Επειδή η ανάπτυξη του τόπου μας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων, τις πεζοδρομήσεις και ηλεκτροφωτισμούς, τις αποκαταστάσεις ύδρευσης αλλά ούτε και στα φαραωνικά έργα προϋπολογισμού 1,500,000€ «αξιοποίησης» με χωματόδρομους και θέσεις θέας, δύσκολα προσβάσιμων και μη αξιοποιήσιμων λιμνών, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης  τις τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα για την ανάγκη συμμετοχής στην αναπτυξιακή διαδικασία η οποία σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί καθήκον και έργο μόνο των πολιτικών η κάποιων ειδικών.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια