Δελτία τύπου από Βλάση και Παπαηλιού για το μειωμένο ρεύμα στην Μεγαλόπολη

0
508

Μετά την αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που μαζί με άλλους 5 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησαν να επεκταθεί σε όλη την Αρκαδία το μέτρο του μειωμένου τιμολογίου για ηλεκτρική ενέργεια, οι Βουλευτές Αρκαδίας κ.κ Παπαηλιού και Βλάσης εξέδωσαν δελτία τύπου για το θέμα.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «ενεργειακές κοινότητες», μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :

Με την υπουργική τροπολογία για τη «χορήγηση ενίσχυσης (από τον κρατικό προϋπολογισμό) σε οικιακούς καταναλωτές περιοχών λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα» προβλέπεται  έκπτωση στους λογαριασμούς  ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εισαγωγή ειδικού (μειωμένου) τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μία κίνηση δικαιοσύνης – όχι σκοπιμότητας, όπως διατείνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης – έναντι των κατοίκων περιοχών, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στον εξηλεκτρισμό και την  ενεργειακή πολιτική της χώρας και αντίστοιχα έχουν υποστεί πολλαπλές επιβαρύνσεις που αφορούν την εγκατάσταση, τις δραστηριότητες, το περιβάλλον. Η πολιτεία, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, έρχεται να αμβλύνει μερικά τις δυσμενείς συνέπειες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Όμως το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας εμπεριέχει μία αδικία, που πρέπει να αρθεί.               

Στις περιοχές, για τις οποίες θα ισχύσει το ειδικό (μειωμένο) τιμολόγιο :  

  • περιλαμβάνεται το σύνολο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όχι οι επιμέρους ενεργειακοί δήμοι (Κοζάνης και Εορδαίας στο νομό Κοζάνης, Φλώρινας και Αμύνταιου στο νομό Φλώρινας ), ούτε καν οι νομοί στους οποίους είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ, αφού περιλαμβάνονται νομοί, οι νομοί Καστοριάς και Γρεβενών, όπου δεν είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ.
  • αντίθετα από την Πελοπόννησο και ειδικά από την Αρκαδία περιλαμβάνεται μόνον ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Πρόκειται για ανισότιμη μεταχείριση, όταν μάλιστα ο μειονεκτικός, προβληματικός και φτωχός νομός Αρκαδίας συνολικά έχει προσφέρει σημαντικά  στην άσκηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Ένας  επιπλέον λόγος για την υπαγωγή του νομού Αρκαδίας   στο ειδικό (μειωμένο) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος  είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης έχουν περιληφθεί στο  σχεδιασμό  αποεπένδυσης, που σημαίνει πώλησή τους σε ιδιώτες, παρότι αυτές συνιστούν τη μοναδική παρουσία  της ΔΕΗ στη νότια  Ελλάδα, ο δε νομός Αρκαδίας είναι ένας  από τους πλέον προβληματικούς της χώρας.

Την άποψή μου σχετικά έχω εκφράσει  επανειλημμένα και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω. Εξάλλου όλα θα  ειπωθούν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

Συμπερασματικά, το καθεστώς έκπτωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να επεκταθεί και στο νομό Αρκαδίας εν συνόλω. Η αποδοχή του αιτήματος, πέραν του ότι συνιστά πράξη δικαιοσύνης, θα συνεισφέρει στην άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που τον  έχει πλήξει σημαντικά.     

Κώστας Βλάσης: “Ικανοποίηση για την παροχή έκπτωσης στα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη Μεγαλόπολη, μετά μάλιστα από την έγκαιρη ερώτησή μου στον αρμόδιο Υπουργό στις 23/11/17, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ακόμη μια φορά νομοθετεί πρόχειρα απαξιώνοντας μια ρύθμιση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”

Σαν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τη νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση των περιοχών με περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μέσω εκπτώσεων στα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Από τη ρύθμιση αυτή θα επωφεληθούν άμεσα οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης, που τόσα χρόνια δέχονται τεράστια επιβάρυνση στο βιοτικό τους επίπεδο στηρίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Να υπογραμμιστεί ότι ο κ. Βλάσης είχε εγκαίρως προτείνει τη ρύθμιση αυτή με την από 23/11/17 σχετική ερώτησή του που ζητούσε τη θεσμοθέτηση ειδικού τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης!

Όπως δήλωσε ο κ. Βλάσης: “Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί μια δικαίωση για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς και για όλους εμάς που νοιαζόμαστε για την Αρκαδία. Δεν αρκεί όμως! Είναι το πρώτο βήμα από μία σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί η περιοχή.

Φυσικά και χαιρετίζω την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί ένα ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος προς τους κατοίκους της Μεγαλόπολης. Για μια ακόμη φορά όμως το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης διακρίνεται από ασάφεια, προχειρότητα και σκοπιμότητες. Αυτό αποδεικνύεται από την δυσανάλογη οριοθέτηση των περιοχών που δικαιούνται το ειδικό τιμολόγιο. Από τη μία έχουμε τα στενά όρια του Δήμου Μεγαλόπολης και από την άλλη τα ευρύτερα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Γι αυτό και είναι εύλογες οι αντιδράσεις των κατοίκων της Αρκαδίας, που δε ζητούν τίποτε περισσότερο από ισονομία και δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προχώρησε στην ορθολογική και επιστημονική αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσω της υιοθέτησης μιας ακτίνας από τις μονάδες, που θα ορίζει τα γεωγραφικά όρια των δικαιούχων περιοχών, τότε οφείλει να εφαρμόσει το μέτρο σ’ όλες τις περιοχές με το ίδιο σκεπτικό και τα ίδια κριτήρια.

Η πρόχειρη και a la carte νομοθέτηση το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες και να δίνει βήμα σε λαϊκίστικες φωνές, που εκμεταλλεύονται τη δεινή οικονομική κατάσταση για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα.

Στη δύσκολη όμως περίοδο που διανύει η χώρα οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να εναντιωνόμαστε στο λαϊκισμό και τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Οι πολίτες οφείλουν να τηρούν κριτική στάση απέναντι στις πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται. Ο λαϊκισμός και τα κενά μεγάλα λόγια έχουν συνήθως πρόσκαιρο όφελος αλλά και μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθηθεί οικονομικά ολόκληρη η Αρκαδία μέσω στοχευμένων αναπτυξιακών μέτρων, που θα ενισχύσουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Η ουσιαστική ανάπτυξη δε θα έρθει μέσα από μέτρα αποσπασματικού και επιδοματικού χαρακτήρα, αλλά μέσα από ένα μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο που θα διαμορφώσει ένα σταθερό και υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η Μεγαλόπολη πρέπει να ενταχθεί με ρεαλισμό σ’ ένα μακρόπνοο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακής Πολιτικής, ένα σχέδιο που θα συνδυάζει το εθνικό με το τοπικό συμφέρον λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την ευημερία των πολιτών της Μεγαλόπολης, αλλά και της Αρκαδίας γενικότερα.

Η πρόσφατη εμπειρία και στην περίπτωση της ΔΕΗ μας έχει διδάξει πως στα σοβαρά ζητήματα της χώρας μόνο ο ρεαλισμός μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές λύσεις. Γι αυτό και οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να υποστηρίζουμε τις τίμιες και ειλικρινείς προτάσεις, ακόμα κι αν ηχούν σκληρές σε σχέση με τις βολικές αλλά ζημιογόνες κινήσεις του λαϊκισμού και του εντυπωσιασμού”.

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here