xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΑΔΕΗ: Τα χρονοδιαγράμματα πώλησης και η «προίκα» των λιγνιτικών μονάδων

ΔΕΗ: Τα χρονοδιαγράμματα πώλησης και η «προίκα» των λιγνιτικών μονάδων

Χθες μέσω της ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα του ΔΣ η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας της Μεγαλόπολης ορίστηκε στα 99,13 εκ. ευρώ (24.782.500 μετοχές των 4 ευρώ η κάθε μία) και της εταιρείας της Μελίτης στα 52,8 εκ. ευρώ (13.200.000 μετοχές των 4 ευρώ η κάθε μία).

Το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ΔΕΗ ενέκρινε επίσης και τους ισολογισμούς, με ημερομηνία 31η Μαρτίου 2018, των δύο θυγατρικών εταιριών που θα πουληθούν. Επιπλέον, όπως αναφέρουν πηγές, μέχρι αύριο Παρασκευή 25 του μηνός θα ανακοινωθούν και τα πενταμελή διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών.

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, η αξία του μετοχικού κεφαλαίου δεν παίζει απολύτως κανένα ουσιαστικό ρόλο για την πραγματική αποτίμηση του διαγωνισμού, η οποία θα προκύψει μέσα από ένα σύνθετο παζλ το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο συγκεκριμένα νούμερα όσο και εκτιμήσεις και προβλέψεις πάνω στις οποίες θα κάνουν ασκήσεις οι αποτιμητές, όπως :

 • Τα στοιχεία του ισολογισμού (ενεργητικό, υποχρεώσεις, ίδια κεφάλαια)
 • Τα λειτουργικά στοιχεία (πωλήσεις, λειτουργική κερδοφορία)
 • Τα προσδοκώμενα έσοδα
 • Τα δεδομένα της αγοράς και το νέο μοντέλο 
 • Τα κόστη ρύπων

Χθες πάντως στα μέλη του ΔΣ παρουσιάστηκαν στοιχεία του ισολογισμού των δύο εταιρειών και συγκεκριμένα: 

Για τη Μελίτη σε λογιστική βάση: 

 • 402,75 εκ. ευρώ είναι το σύνολο του μακροπρόθεσμου ενεργητικού 
 • 431,51 εκ. ευρώ  είναι το σύνολο του ενεργητικού
 • 300,71 εκ. ευρώ είναι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων
 • 1,94 εκ. ευρώ είναι οι προβλέψεις
 • 128,85 εκ. ευρώ είναι το σύνολο των υποχρεώσεων
 • 431,51 εκ. ευρώ είναι το σύνολο υποχρεώσεων και ιδίων κεφαλαίων

Για τη Μεγαλόπολη αντίστοιχα σε λογιστική βάση:

 • 433,95  εκ. ευρώ είναι το σύνολο του μακροπρόθεσμου ενεργητικού 
 • 485,43  εκ. ευρώ  είναι το σύνολο του ενεργητικού
 • 356,02  εκ. ευρώ είναι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων
 • 9,77 εκ. ευρώ είναι οι προβλέψεις
 • 119,63  εκ. ευρώ είναι το σύνολο των υποχρεώσεων
 • 485,43  εκ. ευρώ είναι το σύνολο υποχρεώσεων και ιδίων κεφαλαίων

Οι κλάδοι που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ, όπως εξήγησε χθες στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στην περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής δεν θα ενσωματωθούν ξανά στη ΔΕΗ. Οι δύο εταιρίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητες θυγατρικές της ΔΕΗ.

Tα πωλητήρια στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ τρέχουν με ταχύτατες διαδικασίες σε μόλις 139 ημέρες, όπως αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας εγκρίνοντας ταυτόχρονα τις δύο νέες εταιρίες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης με συνολικό ενεργητικό 916,9 εκατ. ευρώ.

στη «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» θα μεταβιβασθούν 1079 εργαζόμενοι ενώ οι εναπομείναντες 129 που απασχολούνται σήμερα στην μονάδα 4 της Μεγαλόπολης θα μετατεθούν στην μονάδα 5 (φυσικού αερίου) που παραμένει στη ΔΕΗ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που μεταφέρονται στις νέες εταιρίες προστατεύονται με νόμο από απόλυση για διάστημα έξι ετών.
Επίσης οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στις νέες εταιρίες διατηρώντας τα κεκτημένα της ΕΣΣΕ που υπεγράφη χθες με τη ΓΕΝΟΠ.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται στις 31 Μαίου και οι πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχουν ιδιαίτεροι όροι και προϋποθέσεις ως προς τη συμμετοχή των εταιριών. Για παράδειγμα πηγές θέλουν να μην τίθεται ούτε καν ο περιορισμός για προηγούμενη εμπειρία στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή ακόμη και funds ή και ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η 11η Ιουνίου κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις, και για τις 21 του ίδιου μήνα έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων.

Στις 3 Ιουλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για την έγκριση των προεπιλεγέντων επενδυτών, οι οποίοι και εκείνη την ημέρα θα ανακοινωθούν. Επίσης στην ίδια συνεδρίαση θα καθοριστεί η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Δύο μέρες μετά, στις 5 Ιουλίου, θα δημοσιευτεί η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence.

Στις 20 Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης συνέρχεται ξανά προκειμένου να εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών (SPA), αλλά και να καθορίσει τη διαδικασία της οικονομικής αξιολόγησης.

Η 1η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ενώ στις 17 του ίδιου μήνα θα αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Χρήστος Κολώνας από το euro2day.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,572ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,298ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ