ΔΕΗ: Μετά τις πωλήσεις μονάδων, αρχίζουν τα παιχνίδια με τους εργαζόμενους και οι αυξήσεις τιμολογίων

Αποχωρούν 6000 από τη ΔΕΗ μέχρι το 2022 - Αυξήσεις σε τιμολόγια και 1 δις έσοδα από τα ανεξόφλητα - Οι προβλέψεις του business plan της McKinsey

0
97

Οικονομική εφημερίδα “Κεφάλαιο”, Σάββατο 14 Ιουλίου , πρωτοσέλιδος τίτλος με μεγάλα μαύρα γράμματα…

ΔΕΗ: Φεύγουν οι μισοί εργαζόμενοι!  από κάτω με πιο μικρά, στην έξοδο 5.800 εργαζόμενοι.

Και μέσα στο ρεπορτάζ με ακόμα πιο μικρά γράμματα: Μέχρι το 2022 θα γίνουν 2 προγράμματα εθελουσίας εξόδου , όπου η ΔΕΗ θα διώξει τους εργαζόμενους που είναι μεγάλοι σε ηλικία και θα προσλάβει νέους. Θα διώξει επίσης εργαζόμενους που έχουν ειδικότητες οι οποίες δεν είναι απαραίτητες για την λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Επίσης μεγάλος τίτλος: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΟΚ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ!

Αλήθεια υπάρχει κάποιος που να πιστεύει τώρα που σπάει το μονοπώλιο της κακιάς ΔΕΗ ότι δεν θα γίνουν  αυξήσεις; Η μήπως νομίζετε ότι θα έχουμε φθηνότερο ρεύμα όταν η ΔΕΗ θα έχει υποχρεωθεί να παράγει το 50% και να έχει τους μισούς πελάτες της μόνο;

Μόνο αποκάλυψη δεν είναι όλα αυτά, τα λέμε και τα γράφουμε πολύ καιρό τώρα!

Η “κακιά” ΔΕΗ διαλύεται, οι “προνομιούχοι εργαζόμενοι” της θα λιγοστέψουν, τελικά να δούμε τι άλλο θα μας φταίει σε λίγο που η τιμή του ρεύματος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα!!!

Διαβάζουμε επίσης στην ιστοσελίδα energypress.gr:

Δραστική μείωση του προσωπικού που θα είναι περίπου το μισό σε σχέση με σήμερα το 2022 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, όπως παρουσιαζεται σήμερα στην εφημερίδα Κεφάλαιο. Η μείωση του προσωπικού προβλέπεται να προέλθει:
από τους εργαζόμενους που θα στελεχώσουν τις εταιρείες των πωλούμενων λιγνιτικών
από τους εργαζόμενους των μονάδων που θα κλείσουν (Καρδιά, Αμύνταιο)
τη μη ανανέωση των συμβάσεων  συμβασιούχων
τους εργαζόμενους που βγαίνουν κανονικά στη σύνταξη
2 προγράμματα εθελουσίας για περίπου 3000 εργαζόμενους
Θα γίνουν προσλήψεις σε αναλογία 3 προς 1 δηλαδή θα έρθει νέο προσωπικό περίπου 1000 άτομα

Επίσης ο σύμβουλος προβλέπει αλλαγές στα τιμολόγια ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία από την προμήθεια κατά 100 εκ. ευρώ (παρά τη μείωση του μεριδίου) χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα ποσοστά. Υπάρχει ωστόσο ρητή αναφορά σε ανάγκη για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα ενισχύσει την κερδοφορία, προφανώς μετά τις εκλογές με δεδομένο ότι υπάρχει πάγος από πλευράς κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση δηλαδή η άμεση παρέμβαση που θα γίνει θα αφορά κατά τα φαινόμενα στην κατάργηση ή τον περιορισμό της έκπτωσης συνέπειας 15%.

Επίσης το πλάνο προβλέπει την είσπραξη 1 δις ευρώ από τους “δεν πληρώνω” δηλαδή από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών προς την επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ μαζί με τους συμβασιούχους απασχολούνται περίπου 12 χιλιάδες εργαζόμενοι, δηλαδή το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει το 2022 να παραμείνει περίπου το 50% του προσωπικού, με δεδομένο ότι η εταιρεία καλείται να χάσει μερίδιο 50% της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΗ το Project Compass όπως τιτλοφορείται το επιχειρησιακό πλάνο που εκπόνησε ο σύμβουλος McKinsey προβλέπει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 500 εκ. ευρώ για να φτάσει στα επίπεδα του 1 – 1,1 δις που περιγράφει ο σύμβουλος. Ταυτόχρονα ο δανεισμός από τα 3,9 δις τονίζεται ότι πρέπει να πέσει στα 2 δις, ώστε να διαμορφωθεί μια βιώσιμη σχέση EBITDA/ χρέους.
Για τις ΑΠΕ το πλάνο περιλαμβάνει 2 προβλέψεις τη μεσοπρόθεσμη για εγκατάσταση 600 MW  μέχρι το 2022 και τη μακροπρόθεσμη για πάνω από 2GW μέχρι το 2030, για τους λιγνίτες οριστικοποιείται η απόσυρση των μονάδων Καρδιάς και Αμύνταιου, (ίσως η δεύτερη να μείνει σε εφεδρεία) ενώ στη λιανική εκτός από το σαφάρι για τα ανεξόφλητα ο σύμβουλος προτείνει αλλαγή πολιτικής μάρκετιγνκ, είσοδο σε νέα προϊόντα και νέα στρατηγική με διάθεση πακέτων ρεύματος, αερίου και υπηρεσίες εξοικονόμησης. Τέλος προβλέπονται επενδύσεις στα δίκτυα, διεθνής επέκταση, επίτευξη οικονομιών κλίμακας κλπ. 

 

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here