Η νέα μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και θα είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να δεχθεί στο μίγμα τού φυσικού αερίου και υδρογόνοΤο …λάκτισμα ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης για την αδιάλειπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία έδωσε η ΔΕΗ.
Η επιχείρηση προκήρυξε διαγωνισμό για την εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, ΣΗΘΥΑ, με μηχανές εσωτερικής καύσης φυσικού αερίου και την παράδοσή της με το κλειδί στο χέρι. Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 30η Δεκεμβρίου.
Το έργο, προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ, θα εγκατασταθεί στις κλειστές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς, θα είναι παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος μεγαλύτερης των 65 MWth υπό μορφή θερμού νερού για δίκτυο τηλεθέρμανσης και θα αποζημιώνεται για την ηλεκτρική του παραγωγή με συγκεκριμένη τιμή, feed in tariff.
Το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 10% και βαθμό απόδοσης τουλάχιστον 75%.
Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως ΣΗΘΥΑ για τη θερμαντική περίοδο του έτους, ενώ τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου θα λειτουργεί ως κατανεμόμενη μονάδα στο δίκτυο.
Η μονάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2023.
Τα χαρακτηριστικά της νέας μονάδας
Η νέα μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ενώ η επιλογή του εξοπλισμού των μηχανών εσωτερικής καύσης θα είναι τέτοια ώστε να μπορεί να δεχθεί στο μίγμα τού φυσικού αερίου και υδρογόνο (hydrogen ready) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε όγκο, δίχως υποβάθμιση των επιδόσεων των μηχανών (βαθμός απόδοσης, παραγόμενη ισχύς). Το έργο συνίσταται στα εξής τμήματα:
- Εγκατάσταση σταθμού μείωσης και ρύθμισης πίεσης του φυσικού αερίου. Το αέριο για το ΣΗΘΥΑ θα τροφοδοτείται μέσω αγωγού υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ γι΄ αυτό και απαιτείται σταθμός μείωσης της πίεσης αλλά και ρύθμισης τόσο της πίεσης όσο και της παροχής για τη λειτουργία του ΣΗΘΥΑ.
- Για την εγκατάσταση του συστήματος ΣΗΘΥΑ (τουλάχιστον 65 MWth) απαιτούνται μηχανές εσωτερικής καύσης, εναλλάκτες καυσαερίων, συστήματα ψύξης ελαίου, εξοπλισμός αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καμινάδες κλπ.
Επίσης, το έργο περιλαμβάνει και σύμβαση συντήρησης για 40.800 ώρες λειτουργίας ή 8 έτη με δυνατότητα προαίρεσης για χρονική επέκταση για άλλες 35.700 ή 7 έτη.
Η κατασκευή νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ με φυσικό αέριο από τη ΔΕΗ, θα αποτελέσει τη βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων στις τρεις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας τις Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο βάσει συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των τριών ΟΤΑ θα συνενωθούν σε μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας». Στόχος είναι η διασύνδεση, μέσω αγωγών μεταφοράς θερμικής ενέργειας, των δύο σημείων παραγωγής Καρδιά και Πτολεμαϊδα V με όλα τα σημεία κατανάλωσης.
Επιδοτήσεις με 15 εκατ για τις τηλεθερμάνσεις της Πτολεμαϊδας
Στην Καρδιά εκτός από τη μονάδα ΣΗΘΥΑ θα κατασκευαστούν και λέβητες φυσικού αερίου ενώ ήδη λειτουργούν δύο νέοι ηλεκτρολέβητες των 40 MW ο καθένας.
Ωστόσο, η έναρξη λειτουργία τους τον Οκτώβριο συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.
Και επειδή αλλιώς τα υπολόγιζαν (με μέση τιμή 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και αλλιώς ήρθαν τα πράγματα ( οι τιμές καλπάζουν πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα), έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Δήμο Εορδαίας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει κονδύλι 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιδοτήσει την τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα έως τα τέλη του έτους, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, υπάρχει δέσμευση ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί έως το τέλος της περιόδου τηλεθέρμανσης.
Χαρακτηριστικό της επιβάρυνσης του κόστους της τηλεθέρμανσης είναι ότι, όταν λειτουργούσε ο ΑΗΣ Καρδιάς το κόστος έφτανε περίπου τα 6 με 6,5 εκατ. ευρώ ανά έτος ενώ είχε υπολογιστεί ότι με τους ηλεκτρολέβητες (και την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα) θα αυξανόταν στα 30 με 32 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Όσον αφορά στην κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με την νέα μονάδα “Πτολεμαΐδα 5” της ΔΕΗ, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Ειδικά για την πόλη της Φλώρινας που δεν διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο τηλεθέρμανσης, στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν τα έργα για την υλοποίηση δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
από το worlfenergynews.gr