ΑρχικήΑΡΘΡΑΔίκτυα Φυσικού Αερίου από ιδιώτες, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, καθορισμός τιμής διάθεσης και το...

Δίκτυα Φυσικού Αερίου από ιδιώτες, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, καθορισμός τιμής διάθεσης και το παράδειγμα της Δεσκάτης Γρεβενών

Στις αρχές Ιουνίου 2021 έγιναν τα εγκαίνια της κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη. Όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και ιδιαίτερα για την Μεγαλόπολη αναμένεται να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα με την θέρμανση των πολιτών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να γίνει αυτό το έργο στους χρόνους που έχουν ανακοινωθεί και να γίνει σωστά, αφού όλοι μας εδώ στην Μεγαλόπολη έχουμε ζήσει τα μεγάλα λάθη της Τηλεθέρμανσης, ένα έργο το οποίο δεν μπόρεσε να γίνει διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, τώρα εγκαταλείπεται, αλλά τα δάνεια που είχαν παρθεί τα πληρώνουν όλοι οι δημότες και θα συνεχίζουν να τα πληρώνουν για πολύ καιρό ακόμα.

Στην Μεγαλόπολη τα δίκτυα φυσικού αερίου τα κατασκευάζει η ιδιωτική εταιρία HENGAS θυγατρική της EDIL, η οποία έχει λάβει και την άδεια διανομής του φυσικού αερίου.

Παρόλο που έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή των δικτύων, έχει εγκριθεί και ανακοινωθεί η χρηματοδότηση για τις δωρεάν συνδέσεις, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία της χρηματοδότησης της δωρεάν αντικατάστασης των λεβήτων και των εξαρτημάτων για τα σπίτια. Θυμίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, Εταιρία, Δήμος Μεγαλόπολης, Κυβέρνηση, έχουν πολλές φορές ανακοινώσει και δεσμευθεί ότι η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει με χρήματα από το ΕΣΠΑ ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θα πρέπει όμως να έχουμε την έγκριση αυτής της χρηματοδότησης και την ανακοίνωση των λεπτομερειών για το πως θα γίνει. Ακόμα αυτά τα στοιχεία δεν τα ξέρουμε.

Το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία με την κατασκευή των δικτύων και την διάθεση του φυσικού αερίου δεν το γνωρίζουμε, μπορούμε όμως να δούμε τι έχει γίνει με ένα ίδιο ακριβώς παράδειγμα σε έναν άλλον δήμο, την Δεσκάτη Γρεβενών.

Στην Δεσκάτη Γρεβενών έχει αναλάβει η ίδια ακριβώς εταιρία να φτιάξει τα δίκτυα και να παρέχει το αέριο. Το μέγεθος του έργου είναι σχεδόν το μισό από την Μεγαλόπολη και προβλέπει περίπου 1300 συνδέσεις. Βλέπουμε λοιπόν από σχετικές ειδήσεις, ότι στην Δεσκάτη έγιναν τα εγκαίνια (σαν την Μεγαλόπολη) για την έναρξη κατασκευής των δικτύων , τον Αύγουστο του 2019, δείτε σχετική αναφορά:

Στη Δεσκάτη Γρεβενών φτάνει το φυσικό αέριο σε 6 μήνες – Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες

Η Δεσκάτη, η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα κατασκευάσει ανεξάρτητο δίκτυο φυσικού αερίου, σε συνεργασία με ιδιώτη

Μετά από 22 μήνες στην Δεσκάτη , τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως αναμενόταν, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Διαβάζουμε ότι σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο Δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Κορδίλας, ανέφερε ότι «παρότι υπάρχει καθυστέρηση στους χρόνους που είχαν προσδιορισθεί για την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή, έχει αναπτυχθεί το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου και με τον ορισμό της τιμής για τους καταναλωτές, θα ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων για σύνδεση των κατοίκων, στο νέο σύστημα».

Επίσης διαβάζουμε πάλι από την ΕΡΤ Κοζάνης ότι:”Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται συνάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας με τον Δήμαρχο Δεσκάτης, Δημήτρη Κορδίλα, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της τιμής παροχής του φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσει τους επόμενους μήνες, η σύνδεση των κατοίκων που το επιθυμούν”.

Ο κ. Κορδίλας πρόσθεσε ότι «το δίκτυο φυσικού αερίου θα αναπτύσσεται σύμφωνα με τον αριθμό των αιτήσεων των κατοίκων της Δεσκάτης» και υπογράμμισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το ύψος της τιμής που θα καθορισθεί, να μην έχει σημαντική απόκλιση με την τιμή που θα έδινε η δημόσια ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο της παλαιότερης απόφασης για ενιαία τιμολογιακή πολιτική».

δείτε την σχετική δημοσίευση :

Δεσκάτη Γρεβενών: Εν αναμονή ορισμού της τιμής για την παροχή φυσικού αερίου

Βλέπουμε λοιπόν ότι σε ένα ίδιο σχεδόν παράδειγμα με την Μεγαλόπολη, στην Δεσκάτη υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο καθορισμός της τιμής διάθεσης θα γίνει μετά από συμφωνία του Δήμου με την εταιρία και ελπίζει λέει ο Δήμαρχος να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την τιμή που έδινε η δημόσια ΔΕΔΑ.

Εδώ στην Μεγαλόπολη δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου, αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να διευκρινιστεί. Θα πληρώνουμε ότι και οι υπόλοιποι καταναλωτές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ή θα υπάρξει καθορισμός της τιμής όπως στην Δεσκάτη;

Θα πρέπει να έχουν ξεκαθαριστεί απόλυτα και σαφέστατα όλα τα σημαντικά ζητήματα, τόσο για την τιμή διάθεσης , όσο και για την χρηματοδότηση των λεβήτων και των εσωτερικών εγκαταστάσεων. Και αυτό να έχει γίνει πριν ξεκινήσει η εταιρία να δέχεται αιτήσεις των πολιτών.

Μαθαίνουμε ότι κάποιοι κάτοικοι της Μεγαλόπολης δέχονται τηλέφωνα από την εταιρία για να δώσουν την άδεια τους να περάσει αναμονές η εταιρία στα πεζοδρόμια. Νομίζουμε ότι δεν είναι η ορθή πρακτική. Όπως επίσης ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί έγιναν αυτοψίες από μηχανικούς σε σπίτια συγκεκριμένων δρόμων στην Μεγαλόπολη.

Επειδή είδαμε και πληρώσαμε τα λάθη της Τηλεθέρμανσης, οφείλουμε να μη κάνουμε τα ίδια και να δημιουργηθεί ένα έργο σε σωστές βάσεις , προσβάσιμο σε όλους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό Αέριο στην Μεγαλόπολη – Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα και πως θα γίνουν οι συνδέσεις των καταναλωτών

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ