ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΔήμος Μεγαλόπολης - Περί Δημοκρατίας και άλλων… «δαιμονίων»

Δήμος Μεγαλόπολης – Περί Δημοκρατίας και άλλων… «δαιμονίων»

Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Με το ισχύον εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το εκλογικό σώμα στις δημοτικές εκλογές την πρώτη Κυριακή έδωσε την ποιοτική εντολή, ενώ τη δεύτερη εξέλεξε δήμαρχο και του ανέθεσε την υλοποίηση της. Στο Δήμο Μεγαλόπολης τη δεύτερη Κυριακή, εκλέχτηκε δήμαρχος ο κ. Χριστογιαννόπουλος, αρχηγός του συνδυασμού που βγήκε δεύτερος την πρώτη Κυριακή με 8 έδρες, με πρώτη δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο τον κ. Μιχόπουλο με 9 έδρες, τρίτο τον κ. Τσιριγώτη με 8 έδρες και τέταρτο τον κ. Κατσιρούμπα με 2 έδρες. Ως εκ τούτου, ο κ. Χριστογιαννόπουλος είναι δήμαρχος μειοψηφίας, αφού έχει μόνο 8 από τις 27 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Με βάση τα παραπάνω,  μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η ποιοτική εντολή που ανατέθηκε στον κ. Χριστογιαννόπουλο να υλοποιήσει, εμπεριέχεται στο τρίπτυχο: ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που εν πολλοίς εμπεριέχονται στην έννοια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Η ποιότητα και το βάθος της δημοκρατίας στα δημοτικά δρώμενα, αντανακλώνται  στο βαθμό αποδοχής των αποφάσεων της όποιας δημοτικής αρχής, τόσο στο σώμα της δημοτικής αντιπολίτευσης, όσο και στο κοινό που απευθύνονται. Αν  δηλαδή αυτές εναρμονίζονται με τα οράματα μιας τοπικής κοινωνίας ή δημιουργούν εντάσεις, αντιπαλότητες και διχασμό. Αυτό φυσικά, έχει να κάνει και με τον τρόπο διαχείρισης της δημοτικής εξουσίας, ο οποίος απορρέει κυρίως από το επίπεδο, την προσωπικότητα και τον αξιακό κώδικα (ιδεολογία), που κουβαλάνε μαζί τους οι αιρετοί που αναλαμβάνουν υψηλά καθήκοντα σε υψηλές θέσεις.

Η Δημοτική αρχή Μεγαλόπολης, αν και μειοψηφία, αξιώνει να υπερισχύουν τα δικά της μαθηματικά, και προς τούτο δημιούργησε το δικό της σύστημα μετρήσεων, συγκρίσεων και …διακρίσεων. Σε κάθε περίπτωση βγάζει το μετρητή και αποφαίνεται αμετάκλητα για το δίκαιο ή το άδικο, το λάθος ή το σωστό, το συμφέρον ή το μη συμφέρον, το λογικό και το παράλογο. Μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που βιώνει το λεκανοπέδιο, με το επικείμενο κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ και με τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη, η συγκεκριμένη τακτική κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, επιταχύνοντας και μεγεθύνοντας ίσως την επερχόμενη καταστροφή.

Έτσι, με την ενημέρωση στα τάρταρα, η Δημοτική Αρχή αποφασίζει ερήμην του δημοτικού συμβουλίου για θέματα που θα επηρεάσουν τη ζωή του λεκανοπεδίου για τα επόμενα εκατό χρόνια. Συζητάει πίσω από κλειστές πόρτες «για εμάς χωρίς εμάς». Αποφάσισε να κλείσει χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση την τηλεθέρμανση. Ένα έργο που πλήρωσε ο δημότης της Μεγαλόπολης με 21.000.000 Ευρώ. Αποφάσισε, καλώς ή κακώς, να φέρει το φυσικό αέριο. Μιλάει επίσημα να φέρει φυλακές. Δεν ακούστηκε να αρνείται να γίνει το Φ/Β πάρκο τέρας που θα καλύψει 32.000 στρέμματα γης. Μιλάει για κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπτυξης (master plan) και για πακτωλό χρημάτων για να το υλοποιήσει, που όπως φαίνεται υπάρχουν μόνο στη φαντασία.

Από την άλλη μεριά, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι αντιπολιτεύσεις στα όρια νευρικής κρίσης, προσπαθούν μάταια να παίξουν τον θεσμικό τους ρόλο. Δυο φορές το τελευταίο διάστημα κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση, όταν η δημοτική αρχή αρνιόταν επίμονα να φέρει σε τακτική συνεδρίαση φλέγοντα προβλήματα του Δήμου. Μάλιστα στο τελευταίο επειδή φαινόταν πως η επικείμενη απόφαση δεν θα της ήταν αρεστή, αποχώρησε. Δυστυχώς, μαζί της αποχώρησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προφανώς αισθανόμενος περισσότερο μέλος της παράταξης του δημάρχου, παρά πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εν κατακλείδι, η δημοτική αρχή θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις όποιες αγκυλώσεις και σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της εντολής που της έδωσε ο λαός της Μεγαλόπολης. Να  καταλάβει πως σαν μειοψηφία στο εκλογικό σώμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί τις παραινέσεις των αντιπολιτεύσεων για συναίνεση και συνεργασία, για το καλό του δήμου και των δημοτών. Το επιτάσσουν οι καιροί. Το επιτάσσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και το «τσουνάμι» που έρχεται. Το απαιτούν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και οι βασικοί κανόνες της δημοκρατίας. Άλλωστε αυτή είναι και η ποιοτική εντολή του λαού του δήμου Μεγαλόπολης: ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ