ΓΣΕΕ: Συνέδριο χλιδής στην Ρόδο με συντριβάνια σοκολάτας και χαβιάρι

0
367

«Η σημαντικότερη απορία μου και ένσταση ταυτόχρονα, είναι για ποιο λόγο να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Ρόδο; Από που και ως που εκεί, από την στιγμή που τα 2/3 των συνέδρων προέρχονται από την Αθήνα; Παλιότερα είχαν πραγματοποιηθεί συνέδρια στην Αλεξανδρούπολη, στην Χαλκιδική, καθώς και σε άλλα μέρη.

Το ξενοδοχείο στο οποίο διαμείναμε ήταν 5 αστέρων και σίγουρα κόστισε πολλά λεφτά. Από ανεπίσημη πηγή έμαθα ότι το κόστος αποκλειστικά του ξενοδοχείου, έφτασε περίπου τις 350.000 ευρώ. Λεφτά της ΓΣΕΕ εννοείται. Είδα πράγματα που δεν περίμενα να δω. Όπως εσωτερική πισίνα με θόλο, δύο μεγάλες εξωτερικές πισίνες, μέχρι και τεχνητό ποταμάκι γύρω από το ξενοδοχείο.

[blockquote style=”1″]«ΜΕ ΑΗΔΙΑΣΕ Η ΧΛΙΔΗ, ΟΙ ΠΙΣΙΝΕΣ, ΤΑ… «ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ» ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ»: ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ [/blockquote]

Ορισμένα μεγαλοστελέχη παρατάξεων μάλιστα, που κατέφθασαν νωρίτερα από τους υπόλοιπους συνέδρους, είχαν στην διάθεση τους…μονόκλινα μπανγκαλόους με πισίνα. Όταν την πρώτη μέρα, ήρθε η ώρα του φαγητού, αντίκρισα το μεγαλύτερο τραπέζι που είχα δει ως τότε στην ζωή μου. Όσον αφορά την ποικιλία τι να πω; 4 είδη ψωμιών, 5-6 κύρια πιάτα, καμιά 20αριά γλυκά και πάει λέγοντας.
Άνα τέσσερις συνέδρους αντιστοιχούσε και ένα γκαρσόνι. Διαρκώς πάνω από το κεφάλι τους, να τους φέρνει ότι του ζητούσαν.
Στην συνέχεια, ακολούθησε η διαδικασία έναρξης στην οποία συμμετείχαμε οι σύνεδροι».

1 (1)

1 (4)

1 (7)

1 (8)

1 (5)

4 (3)

«Στην διαδικασία έναρξης έγινα μάρτυρας ενός…πανηγυριού. Ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Τραγουδούσε μια χορωδία από παιδιά. Έξω από την αίθουσα υπήρχε μια μεγάλη αφίσα και μια βάρκα, φόρος τιμής στους ανθρώπους που πέθαναν ή επέζησαν. Προσωπικά βρήκα την όλη φιέστα υπερβολικά χλιδάτη και υποκριτική. Αντί να διοργάνωναν το συνέδριο στην Αθήνα όπου και θα προέκυπτε σημαντικότατη εξοικονομήση χρημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να διαθέσουν στις προσφυγικές οικογένειες, επέλεξαν Ρόδο και ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι η ΓΣΕΕ έπραξε και ένα καλό, καθώς θα στείλει με δικά της έξοδα τα παιδάκια αυτά στο Ναύπλιο, για εκπαιδευτικούς λόγους αν δεν κάνω λάθος».

1 (9)

1 (6)

«Την δεύτερη ημέρα το συνέδριο θα ξεκινούσε κανονικά στις 09:00 το πρωϊ. Κατεβήκαμε ορισμένοι σύνεδροι στην ώρα μας, για να διαπιστώσουμε ότι είμαστε…μόνοι. Η διαδικασία τελικά ξεκίνησε στις 11:30. Έγιναν μερικές τοποθετήσεις, αλλά αναγκάστηκαμε να σταματήσουμε στις 13:00, καθώς είχε έρθει η ώρα του μεσημεριανού.

Γυρίσαμε στις θέσεις μας κοντά στις 16:00, αλλά είμασταν πάλι…μόνοι. Η διαδικασία για την νομιμοποίηση των συνέδρων ξεκίνησε τελικά στις 18:30. Την τρίτη ημέρα, αν και η προσέλευση είχε οριστεί για τις 09:00, οι ομιλίες ξεκίνησαν….στις 12:30. Η αίθουσα παρέμεινε απελπιστικά άδεια.
Η αλήθεια είναι ότι οι σύνεδροι γυρνούσαν συνέχεια στην Ρόδο. Ορισμένοι έφεραν και τις γυναίκες τους. Τις έβλεπες καλοντυμένες, να παρευρίσκονται στα δείπνα που διοργάνωνε η ΓΣΕΕ, χωρίς να έχουν καμιά δουλειά εκεί. Πήγαιναν και κάθονταν δίπλα στους συνέδρους. Κυκλοφορούσε η φήμη ότι προέρχονταν από την ΠΑΣΚΕ. Είναι αστείο αν σκεφτεί κανείς ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ήταν πάντοτε παρόντες στις ψηφοφορίες, αλλά οι περισσότεροι εξ’ αυτών την κοπανούσαν στις υπόλοιπες εργασίες του συνεδρίου. Πραγματοποίησαν επίσης επισκέψεις στα αρχαία αξιοθέατα, στο Aquarium, κάποιοι πετάχτηκαν και για ταξιδάκια στην Τουρκία.

1 (2)
Οι…συναρπαστικές ομιλίες αιχμαλώτισαν το ενδιαφέρον των συνέδρων

«Το πιο…εντυπωσιακό από όλα όμως, έλαβε χώρα το Σάββατο, την προτελευταία ημέρα του Συνεδρίου όταν η αίθουσα συνεδριάσων… «διαλύθηκε» και ξεκίνησε ένα τρελό γλέντι με μπουζούκια. Αυτό που είδα δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Συντριβάνια σοκολάτας, χαβιάρι, προσούτο, γαρίδες, κρέατα. Την Κυριακή ήμουν από τους πρώτους που έφυγαν. Και κάπου εκεί τελείωσε ένα ακόμη…συνέδριο της ΓΣΕΕ».

4 (1)
Στο βάθος διακρίνεται το…περίφημο συντριβάνι σοκολάτας

4 (2)

4 (4)

Τα «μαλλιοτραβήγματα», οι παρατυπίες, οι απειλές για…ξύλο, οι δικηγόροι, οι συγκρούσεις, οι διασπάσεις, οι ανίερες συμμαχίες και οι μικροκομματικές τακτικές θα αποτελέσουν αντικείμενο επικείμενου ρεπορτάζ. Αυτό που μας απασχολεί στο υφιστάμενο, είναι ότι το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις σε ουκ ολίγους συνέδρους λόγω της αδικαιολόγητης χλιδής που το περιέβαλε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι. Οι φήμες για το κόστος του, που διαμορφώθηκε στο 1 εκ. ευρώ, δίνουν και παίρνουν.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Στέφανος Μπασινάς, δήλωσε εξοργισμένος από τα χρήματα που καταβλήθηκαν για να διοργανωθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Συνδικαλιστές που πρόσκεινται στις παρατάξεις της Αριστεράς, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην Ρόδο, δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν αντίκρισαν το σκηνικό εντός του οποίου, πρωτοκλασάτοι συνάδελφοι τους…θα κατακεραύνωναν τις μνημονιακές κυβερνήσεις για τα δεινά που προκάλεσαν στον κόσμο της εργασίας, προτείνοντας παράλληλα…ριζοσπαστικές τακτικές εξόδου από την κρίση.

Συνδικαλιστής με τον οποίο συνομίλησε το bangladeshnews.gr έκανε λόγο για συνέδριο… «βγαλμένο από τα σπλάχνα της ΔΑΚΕ, ανταποκρινόμενο σε παλιότερες, χρυσές εποχές, τότε που τα προβλήματα των εργαζομένων λύνονταν πριν καν…προκύψουν». Οι ερωτήσεις που αναδύονται σχετικά με την αναγκαιότητα τέλεσης του συνεδρίου στην Ρόδο, συγκεκριμένες όσο και αμείλικτες. Μήπως η απόσταση εμπόδισε… «οικονομικά» απλούς εργαζόμενους που θα ήθελαν να δώσουν το παρόν στις εργασίες του συνεδρίου; Για ποιο λόγο δεν επιλέχθηκε μια οικονομικότερη λύση;

Οι φωτογραφίες που παρατέθηκαν παραπάνω, όπως άλλωστε και η μαρτυρία, προέρχονται από συνδικαλιστή που συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου. Η ανθρώπινη πλευρά του, όπως παραδέχθηκε χωρίς υπεκφυγές, τον κράτησε στο συνέδριο, η συνδικαλιστική του όμως, ξεχείλισε από αγανάκτηση, με όσα είδε να διαδραματίζονται στο δημοφιλές νησί. Θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι την πρώτη θέση κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ με 119 ψήφους και 15 έδρες, η ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ έλαβε 83 ψήφους και 10 έδρες, και η ΔΑΚΕ, 67 ψήφους και 8 έδρες. Ακολούθησαν «ΜΕΤΑ», η νέα ΔΑΚΕ υπό την ονομασία «Νέα Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων», το «ΕΜΕΙΣ» και τελευταία η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» με 6 ψήφους και καμία έδρα.

4 (5)
Το λουκούλλειο γεύμα των συνέδρων με φόντο…τους πνιγμένους του Αιγαίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

 

από το Δεητζήδικο Στέκι και το bangladeshnews.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here