Για τρίτη χρονιά συνεχίζονται οι ανασκαφές στο Λύκαιον όρος

0
199

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζονται οι ανασκαφές στο Λύκαιον όρος. Η Άννα Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και φωτογραφίες από το σημείο των ερευνών, «σηματοδοτεί» την έναρξη των ανασκαφών για εφέτος. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει φροντίσει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.

Από τα πολλά αξιοθέατα που υπήρχαν στο Λύκαιο, το σπουδαιότερο απ’ όλα ήταν το εξής. Πάνω στο βουνό υπήρχε τέμενος του Λυκαίου Δία, όπου η είσοδος ήταν απαγορευμένη στους ανθρώπους. Όποιος αγνοούσε αυτόν τον νόμο και έμπαινε μέσα, είναι σίγουρο πως μέσα σε έναν χρόνο θα είχε πεθάνει.

Να αναφέρουμε ότι έως σήμερα έχουν ανασκαφεί και βρεθεί ο βωμός του Δία, το στάδιο και ο ιππόδρομος όπου γίνονταν τα Λύκαια όπως και το ιερό του Πανός. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1897 από τον Κ. Κοντόπουλο, το 1902 το 1903 και το 1909 από τον Κ. Κουρουνιώτη. Το 2006 ξεκίνησαν νέες ανασκαφικές έρευνες από την Αμερικανική σχολή κλασικών σπουδών υπό τον Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο και τον Μιχάλη Πετρόπουλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους στον βωμό το 2007, οι οποίες συνεχίζονται, η ύπαρξη ιερού και θυσιών ανάγεται στην πρωτοελλαδίτικη εποχή (3000 π.Χ.). Βρέθηκαν πολλά ευρήματα με σημαντικότερο λίθινο σφραγιδόλιθο μινωικής προέλευσης, τα ευρήματα των ερευνών υποστηρίζουν την θεωρία των αρχαίων Αρκάδων για γέννηση του Δία εκεί και όχι στην Κρήτη.

Επίσης το καλοκαίρι του 2016 στο μέσον του βωμού και πλησίον μιας πλατφόρμας λαξευμένης στο φυσικό βράχο εντοπίστηκε για πρώτη φορά και ανασκάφηκε ανθρώπινη ταφή με προσανατολισμό Ανατολή–Δύση.

από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here