Για το τριετές μνημόσυνο της Αθανασίας Γκουμάση

0
354

Μάνα! Δεν βρίσκεται

Λέξη καμιά

Να ‘χει στον ήχο της

τόση αρμονία….

Πράγματι, αγαπητοί μου συμπρεσβύτεροι και φιλόθεο εκκλησίασμα, με τους φωτισμένους αυτούς στίχους ο ποιητής κλείνει μέσα σε λίγες λέξεις όλο το μέγιστο νόημα που έχει η παρουσία και η προσφορά της Μητέρας στη ζωή του καθενός μας. Γιατί το ιερό πρόσωπο της Μάνας είναι για όλους το άλλο εικόνισμα που κρατάμε μέσα μας σιμά στο πανίερο πρόσωπο της Μάνας όλων μας: την Παναγία.

Όμως η σημερινή μας σύναξη, αγαπητοί μου αδελφοί που πραγματοποιείται μέσα στην ιερή και κατανοητή ατμόσφαιρα του ιερού Μνημοσύνου για ανάπαυση της ψυχή της κατά σάρκα μητρός μου, η σημερινή μας σύναξη, λοιπόν έχει ένα χαρακτήρα καθαρά χαρμολυπτικό. Γιατί από τη μία πλευρά αισθανόμαστε πως η παρουσία της μεταστάσης είναι μεταξύ μας, αφού προσευχόμαστε «μετά των αγίων» να την εντάξει ο Κύριος, όμως από την άλλη, την ανθρώπινη, τη συναισθηματικά φορτισμένη πλευρά, καταλαβαίνουμε πως «άνθος εμαράνθη και ως ο νάρ διελύθη», όπως θα συμβεί σε  όλους μας, όμως αυτό το μέγιστον μάθημα μας παρέχεται για να κατανοήσουμε το πρόσκαιρον του επιγείου βίου μας και το μεγαλείο της θείας αιωνιότητος, όπου και ουσιαστικά  ανήκουμε. «Ει γαρ πιστεύομεν ότι Ιησούς απέθανε και ανέστει, ούτω και ο Θεός τους κοιμηθέντας δια του Ιησού άξει συν αυτώ» μας διδάσκει η Εκκλησία μας μέσω του Αποστόλου Παύλου. Κι έτσι είναι. Γιατί αν δεν κατανοήσουμε το μεγαλείο της αγάπης του Θεού, δεν μπορούμε να βιώσουμε και το άλλο μεγαλείο της μητρικής αγάπης. Που ομοιότης  δεν έχει.

Ευχαριστώ, λοιπόν, όλους σας που ήλθατε σήμερα να συμπροσευχηθούμε για τη σεπτή μνήμη και μορφή της μητέρας μου. Είναι τιμή για μένα αυτό όπως τιμή μου είναι ότι με έφερε στο κόσμο, με ανάθρεψε με κόπους πολλούς, οδήγησε τα βήματά μου στην Εκκλησία και με ενίσχυσε, ώστε να λάβω «την της ιερατείας χάριν», την  ευγνωμονώ και παρακαλώ όλους Σας να παρακαλέσουμε την Μητέρα του Φωτός, την Παναγία μας

«Σώζε τους ελπίζοντας εις σε Μήτηρ του αδύτου Ηλίου, Θεογεννήτρια, αίτησαι πρεσβείαι σου τον υπεράγαθον, αναπαύσαι δεόμεθα, την νυν μεταστάσαν» Αμήν.

Για το τριετές μνημόσυνο της Μάνας μου Αθανασίας Γκουμάση

Π. Θεόδωρος Γκουμάσης

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here