Γιατί το σαπούνι υπερτερεί των αντισηπτικών του εμπορίου

0
673

Σας παραθέτω με απλά λόγια στοιχεία από την ανάρτηση του καθηγητή Κων/νου Ντελέζου
( Υγιεινολόγος Μsc, PhDc
Λέκτορας Εφαρμογών Εργαστηρίου Απολύμανσης Αποστείρωσης Απομίανσης
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής )

(Υπενθυμίζω ότι SARS-CoV-2 ονομάζεται ο ιός και η ασθένεια COVID-19)

«Η έλλειψη αντισηπτικών αλκοολούχων δεν πρέπει να μας προβληματίζει ,εφόσον η διαδικασία καλύπτεται απόλυτα από το πλύσιμο των χεριών. 

Ο ιοί (της οικογενείας των κορωνοϊών) έχουν μία εξωτερική στοιβάδα η οποία προσομοιάζει με ένα σπίρτο . Το ένα άκρο είναι λιπόφιλο ,δηλαδή έχει την τάση να ενώνεται εύκολα με το λίπος και το άλλο υδρόφιλο, δηλαδή έχει την τάση να ενώνεται με το νερό. (Στην εξωτερική πλευρά τους βρίσκονται τα κεφαλάκια αγαπούν το λίπος και στο εσωτερικό τους οι ουρές που αγαπούν το νερό). Ο SARS-COV -2 φαίνεται να είναι λιπόφιλος , επομένως έχει την τάση να ενώνεται με το λίπος είτε αυτό προέρχεται από το δέρμα μας ,είτε από μια ρυπαρή επιφάνεια. (Τα κεφαλάκια του κολλάνε σε ότι έχει λιπαρά οξέα, όπως το δέρμα) Αποτέλεσμα είναι να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής του ιού πάνω στο δέρμα καταρχήν ,αλλά και στις επιφάνειες αφού έχουν δημιουργηθεί ισχυρές ελκτικές δυνάμεις μεταξύ τους. Η συμπεριφορά των ιών πάνω σε «βρώμικες» επιφάνειες ,είναι γνωστή από το παρελθόν. … Επομένως η επιτυχία της απολύμανσης εξαρτάται από τον προηγηθέντα σωστό ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ!”

Ας έρθουμε τώρα στα σαπούνια. Η απορρυπαντική τους δράση οφείλεται στο ότι υποβοηθούν το σχηματισμό γαλακτώματος ανάμεσα στο νερό και σε ακαθαρσίες λιπαρής φύσης. .. Στην περίπτωση του SARS-COV-2 ,η ακαθαρσία λιπαρής φύσης ,είναι η εξωτερική λιπόφιλη στοιβάδα του ιού. Ενώνεται με το σαπούνι ,αποδιοργανώνεται εξωτερικό περίβλημα του ιού με αποτέλεσμα την αδρανοποίησή του. Επομένως η χρήση σωστού τρόπου πλυσίματος χεριών ,με σαπούνι και χλιαρό νερό ,στο οποίο η θερμότητα δρα σαν καταλύτης και επιταχύνει το κόλλημα των λιπαρών στοιβάδων , είναι η πρώτη γραμμή άμυνας αποτελεσματική ,έναντι του ιού. Με απλά λόγια ο κορωνοϊός κολλά στο χέρι σας γιατί έχει λιπαρότητα. Το σαπούνι αγαπά την λιπαρότητα. Εκτός από το λάδι του δέρματός σας το σαπούνι θα κολλήσει και στα κεφαλάκια της επιφάνειας του ιού και θα τον απομακρύνει.

Τα αλκοολούχα αντισηπτικά με ποσοστό αλκοόλης άνω του 70 % (αλλά όχι 70o )προτείνονται από τους διεθνείς οργανισμούς διότι οι αλκοόλες είναι εκλεκτικοί απορροφητές του λίπους. ..Στην περίπτωση του κορωναϊού , η λιπόφιλη στοιβάδα του (τα κεφαλάκια του σπίρτου) ενώνεται πρώτη με την αλκοόλη και ο ιός αποδιοργανώνεται πάνω στο δέρμα ή στις επιφάνειες. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να έρθουν οι αλκοόλες σε επαφή με κάθε πτυχή της επιφάνειας του δέρματος. Τα αντισηπτικά μαντηλάκια ή το τρίψιμο των χεριών με ένα πήκτωμα (ζελ) δεν εγγυάται ότι θα καλυφθεί κάθε πτυχή της επιδερμίδας των χεριών αρκετά , επομένως είναι η τελευταία λύση. Το τελευταίο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί στα αντισηπτικά ,είναι η περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Οι αλκοολούχες λοσιόν που κυκλοφορούν στην αγορά δεν ενδείκνυνται για αντισηψία ,διότι ενδεχομένως περιέχουν αιθυλική αλκοόλη 70 ή 90ο , αλλά δεν είναι γνωστό σε ποια περιεκτικότητα, δηλαδή μπορεί η αιθυλική αλκοόλη να είναι το 1/100 και το υπόλοιπο άρωμα ή νερό. Για αυτό κυκλοφορούν σαν καλλυντικά και όχι σαν αντισηπτικά.

           Οι οδηγίες είναι απλές!

  1. Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά. Με απλό σαπούνι μετρώντας μέχρι το 20 τουλάχιστον
  2. Βήχω και φτερνίζομαι στον αγκώνα μου. Δεν ακουμπάμε πρόσωπο.
  3. Αποφεύγουμε τους κοινωνικούς συνωστισμούς. 
  4. Αν χρειαστεί να βγούμε έξω φροντίζουμε να κρατάμε απόσταση 2 μέτρων από τον διπλανό μας. 
  5. Αν δεν αισθάνεστε καλά ενημερώστε γιατρό, καθίστε σπίτι και ακούστε τις οδηγίες του

Ο ιός μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα σε σταγονίδια αέρα. Αυτά παρατηρούνται κατά το φτέρνισμα, το βήχα αλλά ακόμα και όταν μιλάμε ο ένας στον άλλο ψιθυριστά ή φωνάζουμε. Η απόσταση είναι το βασικό που πρέπει να τηρείται! Ευτυχώς ζούμε στην επαρχία. Αν μπουχτίσατε σπίτι, κάντε έναν περίπατο. Δεν έχει νόημα να πάρετε τηλέφωνο κάποιον φίλο ή φίλη να πάτε μαζί. Θα περπατήσετε, θα λαχανιάσετε και αναγκαστικά για να κάνετε κουβεντούλα θα πρέπει να πλησιάσει ο ένας τον άλλο.

Ο σκοπός είναι να αποτραπεί η είσοδος του ιού στην Μεγαλόπολη για δυο λόγους.

Ο πρώτος και ο πιο βασικός είναι ότι η πόλη είναι μικρή. Φανταστείτε ότι όλοι συνδεόμαστε με μια αόρατη κλωστή.  Κάντε μια απλή άσκηση. Γράψτε σε ένα χαρτί το όνομα κάποιου που ήρθατε σε επαφή χτες και σημειώστε με ποιους πιστεύετε ότι έχει έρθει αυτός σε επαφή και κατόπιν αυτοί με την σειρά τους. Βλέπετε πόσο η λίστα αυξάνεται. Παραδειγματιστείτε από την Ηλεία που είναι τόσο κοντά μας. Όλοι γνωρίζουμε κάποιο άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Οπότε αν δεν τηρείτε τους βασικούς κανόνες θεωρείστε υπεύθυνοι για την πορεία της υγείας τους.

Ο δεύτερος είναι ο κοινωνικός και επαγγελματικός αποκλεισμός και θάνατος. Δυστυχώς, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε η ταχύτητα εξάπλωσης των νέων (αληθών και μη) είναι ίδια με την ταχύτητα εξάπλωσης του κορωνοϊού. Εάν κάποιος προσβληθεί, η πόλη όλη θα το μάθει σε 15 λεπτά (και πολλά λέω). Για τους επόμενους 2-3 μήνες, μέχρι να περιοριστεί η πανδημία, το άτομο αυτό και οι στενοί του συγγενείς θα έχουν καταδικαστεί σε κοινωνική απομόνωση. Φανταστείτε να είστε υπάλληλος και να σας κοιτάνε όλοι με καχυποψία για κάνα τρίμηνο… Η ακόμα χειρότερα… Φανταστείτε να είσαστε ελεύθερος επαγγελματίας, αυτή να είναι η κύρια πηγή εσόδων σας και να μην σας πλησιάζει πελάτης για ένα τρίμηνο…

Εάν έχετε απορίες απευθυνθείτε σε κάποιον που γνωρίζει. Όλοι γνωστοί είμαστε εδώ στην Μεγαλόπολη! Γιατροί, νοσοκόμες, μαίες, φαρμακοποιοί, βιολόγοι. Πάρτε τηλέφωνο, στείλτε μήνυμα. Και το κυριότερο: αντιγράψτε την συμπεριφορά μας ως προς τον κορωνοϊό!

Αν μένω σπίτι αυτήν την περίοδο και έκλεισα την επιχείρηση μου δεν είναι επειδή μου αρέσει, αλλά το επιλέγω γιατί γνωρίζω για την γονιδιακή σύσταση κορονοϊών, την μοριακή επιδημιολογία, την παθογένεια και έχω τις επιστημονικές γνώσεις για να ενημερώνομαι πιο σφαιρικά και επιστημονικά, εκτός από τις τηλεοράσεις και το facebook.

Οπότε όχι αγαπητέ ξερόλα, ακόμα και αν φας όλο το σκόρδο της γης και αν πάρεις μαντηλάκια με Dettol , δεν θωρακίζεσαι έναντι του κορωνοϊού και δεν μπορείς να μου κάνεις ανάλυση στο σούπερ μάρκετ. Κάτσε διάβασε χαζοαρθράκια πως οι εξωγήινοι μας έστειλαν τον ιό και πως να τον ξεπλύνεις με γαργάρες ξύδι αλλά σταμάτα να παίρνεις και άλλους στον λαιμό σου πριν γίνουμε Ιταλία!!!!

από Α.Μ. ( Αγανακτισμένη Μεγαλοπολίτισσα)

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here