ΑρχικήΑΡΘΡΑΓιατί η μελέτη της Βιώσιμης Πόλης θα παρουσιαστεί στην Τρίπολη και όχι...

Γιατί η μελέτη της Βιώσιμης Πόλης θα παρουσιαστεί στην Τρίπολη και όχι στην Μεγαλόπολη;

Πολλές φορές εδώ στην Μεγαλόπολη ακούμε η διαβάζουμε κάτι και το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών είναι ανημέρωτο και έχει πολλές απορίες.

Ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή και η ενημέρωση και πληροφορία είναι διαθέσιμη σε όλους. Οπότε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν απορίες η δηλώνουν αιφνιδιασμένοι.

Όμως πολλές φορές ο πολίτης έχει να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα, την καθημερινότητα του και δεν δίνει σημασία τι συμβαίνει δίπλα του. Γι αυτό όμως έχει φτιαχτεί το Καφενείο της Μεγαλόπολης, για να σας δείχνει πράγματα που δεν προλάβατε να δείτε , που δεν δώσατε σημασία η που τα διαβάζετε αλλά δεν τα πολυ καταλαβαίνετε.

Το θέμα μας σήμερα είναι η είδηση ότι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει στα χέρια του μια μελέτη από την Βιώσιμη Πόλη και πρόκειται να την παρουσιάσει στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου.

Επειδή λοιπόν έτσι όπως γράφτηκε η είδηση , άφησε πολλές απορίες, οπότε θα προσπαθήσω να σας κατατοπίσω λίγο.

Τι είναι η Βιώσιμη Πόλη;

Η Βιώσιμη Πόλη είναι ένα δίκτυο Δήμων της Χώρας. Η Μεγαλόπολη συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο. Το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» ιδρύθηκε με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με πρόθεση να παρέχει ουσιαστική τεχνική στήριξη στην ενημέρωση, δικτύωση και οργάνωση των Δήμων που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να εκμεταλλευτούν τις πρόσθετες παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις.

Τι είναι αυτή η μελέτη που θα παρουσιαστεί;

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια εργασία που αναφέρεται στον αρχικό σχεδιασμό για την Ενεργειακή Μετάβαση στο Δήμο Μεγαλόπολης. Η μελέτη αυτή έγινε από την ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης και όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι: αποτελεί βάση για τη διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί στην τοπική κοινωνία. Η διαβούλευση θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστικοποίηση των δράσεων που θα προταθούν και θα χρηματοδοτηθούν, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες στη Μεγαλόπολη από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το Δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης έχει λάβει 2 αποφάσεις για μνημόνια συνεργασίας με την Βιώσιμη Πόλη, τον Αύγουστο του 2018 (δείτε την απόφαση ΕΔΩ) και τον Οκτώβριο του 2018 (δείτε την απόφαση ΕΔΩ). Με βάση αυτές τις αποφάσεις έγινε η μελέτη αλλά και δηλώθηκε ο Δήμος Μεγαλόπολης στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας για την Ενεργειακή Μετάβαση της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εδώ δηλαδή που είμαστε τώρα. Στον σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής εποχής. Και εδώ θα σας αναλύσω πως καταλαβαίνω αυτό τον σχεδιασμό. Οι πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ , οδηγούν σε μια βίαιη μετάβαση της περιοχής μας από αυτό που ήταν και έχει γίνει μέχρι σήμερα σε κάτι νέο. Θα πάψει λοιπόν να υπάρχει δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή , πλην της 5ης μονάδας που θα απασχολεί περίπου 120 άτομα με το ζόρι. Οπότε η επόμενη μέρα θα βρει την Μεγαλόπολη χωρίς θέσεις εργασίας, χωρίς μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για να στηρίξει τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που θα πληγούν από το σβήσιμο των μονάδων. Και όπως το βλέπω εγώ , εδώ έχει ξεκινήσει το μεγάλο παιχνίδι και το μεγάλο κόλπο, ποιος θα κάνει το κουμάντο; ποιος θα διαχειριστεί τα κεφάλαια; ποιος θα αναλάβει τις μελέτες αλλά και την υλοποίηση των έργων; Με λίγα λόγια αρκετοί παράγοντες μυρίστηκαν το χρήμα που έρχεται και τρέχουν να λάβουν θέσεις.

Γυρνάμε λοιπόν στην Μεγαλόπολη. Και βλέπουμε ότι η περιοχή μας χρειάζεται ένα σχέδιο , χρειάζεται όραμα. Να δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να συνεχίσει να παράγεται πλούτος. Αλλιώς θα γίνουμε χωριό.

Έχουμε μπροστά μας να λάβουμε πολλές αποφάσεις. Έχουμε μπροστά μας να κάνουμε πολύ κουβέντα να δούμε τι θα γίνει. Τι θέλουμε εμείς που ζούμε εδώ να δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Να είναι κάτι φιλικό στο περιβάλλον γιατί τόσα χρόνια φάγαμε πολύ σκόνη και καυσαέριο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει εδώ στην Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μαθαίνουμε τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το δίκτυο της Βιώσιμης Πόλης λόγω των καθηκόντων ειδικού συνεργάτη του Δήμου Μεγαλόπολης με βάση τις αποφάσεις που σας ανέφερα πριν. Και ενώ γίνονται όλα αυτά, βλέπουμε η μελέτη να πηγαίνει στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο !!

Και μπαίνουν πολλά ερωτήματα…

Θα δεχθούμε να γίνου οι διαδικασίες στην Τρίπολη η την Αθήνα;

Θα δεχθούμε να σχεδιάσουν για εμάς, χωρίς εμάς ένας περιφερειάρχης από την Καλαμάτα η ένα κυβερνητικό στέλεχος από την Αθήνα;

Γιατί αφήνουμε μια ζωή να καθορίζουν το μέλλον μας άλλοι;

Το δίκτυο Βιώσιμης Πόλης είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον Δήμο Μεγαλόπολης, είναι στην ουσία συνεργάτης, ο Δήμος είναι μέλος του και οι μελέτες έπρεπε να κατατεθούν και να παρουσιαστούν από τον Δήμο. Το ίδιο να γίνει και με οποιαδήποτε άλλη μελέτη υπάρχει. Να τις δούμε , να τις αναλύσουμε. Να δούμε επιτέλους τι αναφέρουν..

Φαντάζομαι ότι τις ίδιες απορίες έχετε όλοι σας. Γιατί αναλαμβάνει η Περιφέρεια την παρουσίαση μιας μελέτης που πρέπει να γίνει εδώ στην Μεγαλόπολη από τον Δήμο;

Δεν θέλω να έχετε απορίες, δεν θέλω να θυμώνετε και να εκνευρίζεστε.

Το γιατί η μελέτη πήγε στον κ. Νίκα και όχι στον Δήμο Μεγαλόπολης ο μόνος που μπορεί να μας το απαντήσει είναι ο Δήμαρχος μας. Αφού όπως μαθαίνω ο κ. Χριστογιαννόπουλος είχε συνάντηση με κάποιους από το δίκτυο Βιώσιμη Πόλη , μίλησαν για την μελέτη αλλά κάτι δεν πήγε καλά και δεν συμφωνήθηκε τελικά να παρουσιαστεί η μελέτη από τον Δήμο. Έτσι οι εκπρόσωποι της Βιώσιμης Πόλης έφυγαν άπραγοι από την Μεγαλόπολη και πήγαν στην Τρίπολη και παρέδωσαν την μελέτη στον κ. Νίκα.

Ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, μπορεί να τα έχω μάθει λάθος. Θα έχουμε πιστεύω σχετική επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο Μεγαλόπολης, θα την περιμένω και εγώ για να δούμε όλοι μας τι έχει συμβεί. Θα ήθελα όμως να σας τονίσω ότι λαμβάνουμε πολλά δελτία τύπου από τον Δήμο για συναντήσεις, για παρουσιάσεις, για συμμετοχή σε εκδηλώσεις, δεν λάβαμε και δεν είδαμε τίποτα σχετικό για την συνάντηση που είχε ο κ. Χριστογιαννόπουλος με τους εκπροσώπους της Βιώσιμης Πόλης. Γιατί δεν ανακοινώθηκε τίποτα; Δεν θεωρεί ο Δήμος Μεγαλόπολης ότι ειδικά στην παρούσα φάση , έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας ενημερώσει για μια συνάντηση που έγινε με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; Θα μάθουμε γιατί δεν αναφέρθηκε τίποτα;

Ακούμε τόσα χρόνια για μελέτες , ρωτάμε και ψάχνουμε να τις βρούμε, από όσο ξέρουμε δεν έχει γίνει κάποια ειδική παρουσίαση στους πολίτες . Και τώρα που έχουμε ήδη μπλέξει με τον ξαφνικό θάνατο που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την περιοχή μας, ακόμα περιμένουμε να δούμε κάποια μελέτη. Και όχι μόνο δεν την βλέπουμε αλλά δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι σχεδιάζουν για εμάς, αποφασίζουν για εμάς και εμείς εδώ δεν αντιδρούμε σε τίποτα!

Το ξέρω έχω γίνει γραφικός, κάθε μέρα γράφω και φωνάζω. Το ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν σας αρέσει που κάνω κριτική σε κάποιους. Θα ήθελα όμως να δείτε όλοι σας ότι εδώ πλέον έχουμε μπει σε διαδικασίες που θα καθορίζουν το μέλλον. Αυτή την στιγμή ετοιμάζονται τα σχέδια τι θα γίνει στην περιοχή μας. Κλείνουν τις μονάδες της Μεγαλόπολης χωρίς κανένα επιχείρημα παρά μόνο για να κερδίσουν κάποιοι άλλοι εις βάρος μας. Συμβαίνουν τόσα πολλά και βλέπω ότι δεν μιλάει κανένας.

Ελπίζω και εύχομαι να είμαι εγώ ο παράξενος και ο τρελός. Και όλοι εσείς που παραμένετε απαθείς να έχετε δίκιο και να πάνε όλα καλά. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτά που μας ετοιμάζουν δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα. Και υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε. Γιατί προέχει το κόμμα. Προέχει η παράταξη. Προέχει να εξασφαλίσουμε την πάρτη μας.

Εγώ λοιπόν σας τα γράφω και ξαναλέω ελπίζω να βγω λάθος. Προτιμώ να με κατηγορείτε ότι υποστηρίζω κάποιον και τα χώνω σε κάποιον άλλον. Όμως τουλάχιστον δεν θα μπορεί κανένας σας να πει κανείς μεθαύριο δεν το ήξερα, δεν το κατάλαβα. Γιατί τα ξέρετε. Απλά για τους δικούς σας λόγους ο καθένας δεν αντιδράσατε.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Υ.Γ. Σαν Καφενείο Μεγαλόπολης θα φροντίσουμε σύντομα να μπορούν οι αναγνώστες μας να συμμετέχουν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις. Πως βλέπουν το μέλλον και τι θα ήθελαν να γίνει στη περιοχή μας. Ετοιμάζουμε ήδη σχετικό χώρο στο διαδίκτυο και θα σας καλέσουμε , όποιος θέλει να στείλει τις ιδέες του και τις προτάσεις του.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ