ΓΕΝΟΠ και δήμοι προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

0
180

Νομικές ενέργειες με την κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα αστικά δικαστήρια αλλά και τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ανακοίνωσε σήμερα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Η αποστολή εξωδίκου στους έξι υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα είναι η πρώτη νομική κίνηση.

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας, Κ. Τοκατλίδη, η πρώτη προσφυγή θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και στόχος είναι να ελεγχθεί και να σταματήσει η εφαρμογή του σχετικού νόμου αλλά και να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της ΓΕΝΟΠ υπάρχουν περιθώρια για σοβαρό νομικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, οι ενέργειες των εργαζομένων υποστηρίζονται από τους τοπικούς δήμους και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι έδωσαν το “παρών” στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Τόσο η ΓΕΝΟΠ όσο και οι εκπρόσωποι της τυπικής αυτοδιοίκησης χαρακτήρισαν τους επενδυτές ως “ανεπιθύμητους” και τόνισαν ότι όπως εμποδίζονται αυτή τη στιγμή οι επισκέψεις των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό στη μονάδα της Μελίτης το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη Τρίτη που είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη στη Μεγαλόπολη.

Ο κ. Αδαμίδης απευθυνόμενος στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των υπό πώληση εταιριών Μελίτη και Μεγαλόπολη, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι της ΔΕΗ τους κάλεσε να διαχωρίσουν τη θέση τους όσο είναι νωρίς και να μην βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τον διαμελισμό της επιχείρησης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τη μελέτη της McKinsey τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία ενημέρωση επίσημα από τη διοίκηση, χαρακτήρισε λάθος την ανάθεση της μελέτης στον σύμβουλο, ενώ τόνισε ότι μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις μπορεί εύκολα να μειωθεί το προσωπικό της ΔΕΗ χωρίς εθελούσια. Εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεση της ΓΕΝΟΠ στο ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης 15% στα τιμολόγια ρεύματος για τους συνεπείς πελάτες και εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Η μελέτη προσπάθησε να στρογγυλέψει κάποιες γωνίες σε σχέση με τα όσα διέρρευσαν τον Φεβρουάριο με βασικό στόχο να δείξει ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την επιλογή να αφήσει η διοίκηση της εταιρείας να φτάσουν οι ανείσπρακτες οφειλές τα 3 δισ.

Από πλευράς ΓΕΝΟΠ τέθηκε ακόμη το ζήτημα του έγκαιρου εκσυγχρονισμού της εξασφάλισης παράτασης λειτουργίας των μονάδων της Καρδιάς προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της περιοχής, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζουν να λειτουργούν μονάδες χωρίς άδεια καθώς δημιουργούνται νομικοί κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τα στελέχη.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος των ενεργειακών δήμων Σάββας Ζαμανίδης και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος.

To σχετικό Δελτίο Τύπου της ΓΕΝΟΠ αναφέρει:

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Αξιοποιούμε κάθε μέσο για να ακυρώσουμε το νόμο

Η οργάνωση του αγώνα και των κινητοποιήσεων αλλά και οι επόμενες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ομοσπονδία μαζί με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων) συζητήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που συνεδρίασε σήμερα.

Ειδικότερα εξετάστηκαν οι επόμενες κινήσεις και οι νομικές ενέργειες εναντίον της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αλλά και η στενότερη συνεργασία με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα προκειμένου «αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο και δυνατότητα να ακυρώσουμε το νόμο στην  πράξη».

Ακόμη, το σώμα ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάρτιση του τελικού σχεδίου της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει τους εργαζομένους στο ΔΕΔΔΗΕ, η υπογραφή της οποίας θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη (24/7/2018).

Νωρίτερα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου έγιναν ανακοινώσεις για τις νομικές ενέργειες που ξεκινά η Ομοσπονδία , σε άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here