Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΒιολογικός Καθαρισμός Μεγαλόπολης - Οι μελέτες που δεν μάθαμε, οι αναθέσεις καθαρισμών...

Βιολογικός Καθαρισμός Μεγαλόπολης – Οι μελέτες που δεν μάθαμε, οι αναθέσεις καθαρισμών και οι “εκβιασμοί” στους αιρετούς

Ένα από τα μεγαλύτερα , πιο σημαντικά και πιο μακροχρόνια προβλήματα της Μεγαλόπολης είναι ο Βιολογικός καθαρισμός. Με το σημερινό μου άρθρο θα προσπαθήσω να σας δείξω κάποια πράγματα για αυτό το πολύπαθο έργο.Το άρθρο είναι μεγάλο και ίσως κουράσει κάποιους αλλά είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γραφτούν για να τα γνωρίζετε όλοι σας.

Η κατασκευή του έργου «Βιολογικός καθαρισμός Μεγαλόπολης» ξεκίνησε το έτος 2006.  Το 2012 ξεκίνησε η λειτουργία του με  Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Βιολογικού Καθαρισμού  με την «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ», τον  ίδιος ανάδοχο που έκανε και την κατασκευή του έργου.

Ένα έργο που στοίχισε 5.000.000 ευρώ , ολοκληρώθηκε η κατασκευή του στις αρχές του 2012, λειτούργησε για λίγους μήνες και τον Νοέμβριο του 2012 ανακαλύφθηκε ότι έχει καταστραφεί! Μάλιστα τους πρώτους μήνες λειτουργίας του οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν κάνει μετρήσεις και είχαν διαπιστώσει ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, οι μετρήσεις έδειχναν ότι δεν λειτουργεί όπως έπρεπε, δεν αποπλήρωναν το έργο και υπήρχε μεγάλη κόντρα με τον εργολάβο. Μετά ο εργολάβος που λειτουργούσε τις εγκαταστάσεις ενημέρωσε τον Δήμο ότι μια δεξαμενή ανυψώθηκε ξαφνικά 2 μέτρα! Τελικά την Άνοιξη του 2013 , αφού έγινα κάποιοι πρόχειροι έλεγχοι, μάθαμε ότι οι ζημιές είναι και στην άλλη δεξαμενή αλλά και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης τον Σεπτέμβριο του 2012 φέρνει το θέμα στην δημοσιότητα και θέτει ερωτήματα:
Τι συμβαίνει με τον Βιολογικό Καθαρισμό Μεγαλόπολης;

Τον Οκτώβριο του 2012 ξαναρωτάμε….
Μεγάλη ζημιά στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Μεγαλόπολης – Γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση;

Και τελικά τον Νοέμβριο του 2012 γίνονται οι ανακαλύψεις…
Τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Βιολογικό Καθαρισμό της Μεγαλόπολης

Από τότε μέχρι σήμερα , 6 χρόνια μετά, έχουν αλλάξει 2 δήμαρχοι και δημοτικές αρχές αλλά οι πολίτες της Μεγαλόπολης δεν έχουν μάθει ποτέ τι φταίει. Ποιοι φταίνε. Γιατί καταστράφηκε. Δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια επισκευής.

Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι αιρετοί μας να μας ενημερώσουν , αντί να φροντίσουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αντί να εργαστούν για την επαναλειτουργία του, το μόνο που κάνουν διαχρονικά είναι να αναθέτουν συνέχεια μελέτες και να ρωτάει ο ένας τον άλλον τι φταίει και να προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Άραγε αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για μια πόλη , τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της να μην υπάρχει βιολογικός;Τι σημαίνει ένα έργο τέτοιας αξίας να είναι άχρηστο;

Δεν είναι μόνο η αδιαφορία τους, η απραξία τους, δεν φτάνει που δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες, υπάρχουν και κάποιες κινήσεις τους που μας δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

1.Από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί πάνω από 2 φορές εργολαβίες πολλών χιλιάδων ευρώ για να απομακρυνθεί λυματολάσπη από τις κατεστραμμένες δεξαμενές, από μια εγκατάσταση που δεν λειτουργεί. Στις σχετικές αποφάσεις οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν τις εργασίες που όπως γράφεται.. χρειάζονται για να λειτουργήσει!! Συγκεκριμένα,  διαχρονικά σε σχετικές αποφάσεις του,  το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ακριβώς το ίδιο έργο, το 2013 , το 2017 και πριν λίγες ημέρες! Δείτε λοιπόν τι γράφουν στα πρακτικά:( τα οποία αν και με διαφορά 3 χρόνων , αναφέρουν ακριβώς τις ίδιες λέξεις)
“Ο Βιολογικός καθαρισμός της Δ.Κ. Μεγαλόπολης χρειάζεται τις εξής εργασίες:
Καθαρισμός λυματολάσπης μιας εκ των δεξαμενών καθίζησης των εγκαταστάσεων του Βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Μεγαλόπολης, που αποφασίσθηκε από εμπειρογνώμονες και Κλιμάκιο του Δήμου.
Κρίθηκε και αποφασίσθηκε η άμεση απομάκρυνση της εναπομένουσας λυματολάσπης, το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνουν τα επόμενα βήματα αποκατάστασης μιας εκ των δεξαμενών καθίζησης και να τεθεί σε λειτουργία ο Βιολογικός σταθμός.” Η αλήθεια είναι ότι οι κατεστραμμένες δεξαμενές γεμίζουν με διάφορα υλικά από τις βροχές , όχι όμως ότι με έναν καθαρισμό θα λυθεί το πρόβλημα. Ο καθαρισμός χρειάζεται για να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες και κινήσεις για να δούμε τι χρειάζεται για επισκευή! Δεν ξέρουμε τόσα χρόνια να έγινα οι καθαρισμού η αν δεν έγιναν! Βλέπουμε ότι αυτές οι εργασίες βγαίνουν με τον τίτλο του κατεπείγοντος αλλά πάντα αργούν πολλούς μήνες να γίνουν, γιατί άραγε;

Από τα επίσημα πρακτικά, τι χρειάζεται ο Βιολογικός….

2. Από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανατεθεί πάνω από 2 μελέτες για να μας πουν τι έγινε. Πληρώθηκαν αλλά δεν μάθαμε τίποτα για καμία από αυτές. Το 2012 αποφασίστηκε να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να κάνει γεωτεχνική μελέτη. Με την υπ΄ αριθμ. 212/22-01-2013 αίτησή του προς το ΤΕΕ για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ο Δήμος Μεγαλόπολης επικαλείται προβλήματα και αστοχίες που σημειώθηκαν που παρουσιάσθηκαν στις δύο δεξαμενές καθίζησης τον Οκτώβριο του 2012, στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Μεγαλόπολης. Στα τότε έγγραφα αναφέρεται ότι η βόρεια δεξαμενή έχει ανέλθει σε κεκλιμένη ως προς την αρχική της θέση με τοπική ανύψωση 1.50μ. κατά προσέγγιση με αποτέλεσμα τη θραύση των σωληνώσεων εισόδου και εξόδου των λυμάτων από και προς τη δεξαμενή. Παρόμοια αστοχία παρουσιάζει και η νότια δεξαμενή, η οποία έχει υποστεί διαφορική καθίζηση και παρουσιάζει κλίση. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι στην μια δεξαμενή αλλά και στις δυο!

3. Τον Νοέμβριο του 2016 το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την παραλαβή της μελέτης- πραγματογνωμοσύνης του Τ.Ε.Ε. αλλά τόσο στα πρακτικά, όσο και μετά , ποτέ δεν μάθαμε για τις ευθύνες και τι ακριβώς έχει γίνει. Αντί αυτού διαβάζουμε ότι η μελέτη δεν μπορεί να υπολογίσει το ακριβές ποσό που χρειάζεται για την επισκευή-επαναλειτουργία. Επίσημα και υπέυθυνα μας λένε οι  επιστήμονες ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της ζημιάς!
Μετά αντί να προχωρήσουν κάποιες εργασίες γίνονται ακόμα 2 αναθέσεις για μελέτες, στις 10-11-2016 η ανάθεση της Γεωλογικής μελέτης του έργου «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ» και στις 10-7-2017 η ανάθεση με τίτλο: “ Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την αποκατάσταση στατικής επάρκειας της δεξαμενής καθίζησης Βιολογικού Καθαρισμού Μεγαλόπολης”. Τελικά θα μας πει κανείς τι συμβαίνει;

4. Όλα αυτά χρόνια που ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν λειτουργεί , οι δημοτικές αρχές αποφασίζουν και ψηφίζουν και επιβάλλουν τέλος βιολογικού καθαρισμού στους δημότες! Δεν φτάνει που δεν κάνουν τίποτα για να τον φτιάξουν , μας βάζουν να πληρώνουμε και τέλη !
Δείτε σχετικό άρθρο από το 2012
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΕΛΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ !!

5.Τον Μάιο του 2017 η Περιφέρεια Πελοποννήσου έριξε πρόστιμο στον Δήμο Μεγαλόπολης για την μη λειτουργία του Βιολογικού. Πληρώνουμε δηλαδή και πρόστιμα!
Δείτε την σχετική απόφαση:
Επιβολή Διοικητικών κυρώσεων στο Δήμο Μεγαλόπολης

6. Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου 2018 ψηφίστηκε και πάλι καθαρισμός της μιας δεξαμενής, ακόμα 20.000 ευρώ. Εκεί λοιπόν ο Γιάννης Φουσέκης που είναι ένας από τους 3 πρώην δημάρχους που στήριξαν και έβγαλαν δήμαρχο τον Διονύσιο Παπαδόπουλο, ρώτησε τι γίνεται με τον Βιολογικό Καθαρισμό. Συγκεκριμένα ρώτησε: Έκανε απόπειρα η Δημοτική Αρχή να φτιάξει τον βιολογικό; Και πραγματικά οι πολίτες πάνε να τρελαθούν , όταν βλέπουν έναν από τους εκλεγμένους που διοικούν τον δήμο και καθορίζουν τις κινήσεις, να ρωτάει τον Δήμαρχο που αυτός και ακόμα 2 πρώην δήμαρχοι επέλεξαν , αν  έγινε απόπειρα να φτιαχτεί ο βιολογικός!! Ακόμα πιο παράξενο και σημαντικό είναι οι αναφορές του Γιάννη Φουσέκη ότι  κάποιος εργολάβος έπαιρνε τηλέφωνα και απειλούσε τον ίδιο , τον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο κ. Τζιούβελη. Αυτό το ακούσαμε στο σχετικό βίντεο , υπάρχει και στα επίσημα πρακτικά. Γίνονται τέτοια πράγματα και δεν καταγγέλλονται επίσημα , πρέπει να μας ενημερώσει πιο αναλυτικά τι εννοεί ο κ. Φουσέκης ; Πότε έγινε αυτό το συμβάν και γιατί δεν έχει καταγγελθεί ;

Από τα επίσημα πρακτικά, τμήμα της τοποθέτησης Φουσέκη…

7. Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το λιγνιτόσημο , στο 4ο ΕΑΠ, ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει υπολογίζει ένα ποσό 696.000 ευρώ με τίτλο Βιολογικός Καθαρισμός. Τι ακριβώς προβλέπεται να γίνει με αυτό το ποσό; Γιατί αυτό το νούμερο και όχι κάποιο άλλο; Από που προκύπτει , υπάρχει κάποια μελέτη που γνωρίζουν λίγοι και εκλεκτοί και όχι οι πολίτες και έχει υπολογιστεί αυτό το ποσό; Και εν τέλει μετά από τόσα χρόνια που έχει υπολογιστεί αυτό το ποσό, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα;

Είναι γεγονός πλέον ότι τίποτα δεν πάει καλά στην πόλη μας. Καθημερινά οι αιρετοί μας με τις συμπεριφορές τους δημιουργούν περισσότερα προβλήματα αντί να τα λύνουν. Αντί να ασχολούνται με τους πολίτες και το μέλλον της περιοχής μας , με τις πράξεις τους δείχνουν ότι νοιάζονται μόνο για την πολιτική τους εικόνα και το πολιτικό τους μέλλον.Οι αντιπολιτεύσεις έχουν παραιτηθεί, η συμπολίτευση έχει γίνει χίλια κομμάτια και οι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ο βιολογικός καθαρισμός της Μεγαλόπολης είναι μια από τις περιπτώσεις που οι αιρετοί μας θα πρέπει να ντρέπονται, ελπίζουμε κάποια στιγμή να πουν στους πολίτες τι έχει συμβεί και πότε επιτέλους θα γίνει κάτι για την επαναλειτουργία του.

δείτε ένα μικρό βίντεο και φωτογραφίες από την εικόνα των εγκαταστάσεων που μαρτυρούν την εγκατάλειψη και το μέγεθος των ζημιών:

δείτε σχετικά άρθρα του Καφενείου Μεγαλόπολης:

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ: Εικόνες εγκατάλειψης στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Μεγαλόπολης!
5 χρόνια χωρίς ευθύνες για τις ζημιές στον Βιολογικό Καθαρισμό Μεγαλόπολης και πρόστιμο από την Περιφέρεια !

δείτε στην συνέχεια κάποια σχετικά έγγραφα με χρονολογική σειρά:

12-11-2012-Πρώτη ενημέρωση για την ζημιά-Απόφαση Δήμου για Μελέτη-ΒΕΙΞΩΛ8-ΦΦ8 by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

8-3-2012-Ανανέωση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Βιολογικού Καθαρισμού Πρώην Δήμου Μεγαλόπολης -Β44ΧΟΡ1Φ-ΗΧΑ… by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

20-5-2013 Σύμβαση για Καθαρισμό Λυματολάσπης ΒΕΖΚΩΛ8 ΩΤΝ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

10-11-2016 Συμφωνητικό για Γεωτεχνική Μελέτη 7Ε02ΩΛ8 ΜΥΓ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

23-11-2016 Παραλαβή Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης Βιολογικού Καθαρισμού Μεγαλόπολης 6ΨΘΣΩΛ8 3Α5 by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

5-5-2017 Πρόστιμο Περιφέρειας για Βιολογικό Μεγαλόπολης ΩΠΚ97Λ1 ΔΥΣ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

10-7-2017-ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΩΘΣΖΩΛ8-1ΜΓ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

15-10-2018 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Για Καθαρισμό Λυματολάσπης ΩΔΖΚΩΛ8-ΣΥ7 by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,835ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,362ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια