ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ
Διαβάζοντας το σχετικό άρθρο,του γιατρού κ.Δημ. Σιέμπου, τον οποίο ευχαριστώ γιατί μού έδωσε την ευκαιρία, μούρθανε στη μνήμη στη θύμηση, γεγονότα και καταστάσεις της δεκαετίας του 1960. Τότε που στη Μεγαλόπολη, υπήρχε μια σπουδαία Πνευματική Κίνηση!
Την κίνηση αυτή, είχε οργανώσει ο Σύλλογος των Δασκάλων, οι Δάσκαλοι της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Μεγαλοπόλεως, και φιλοξένησε η Μεγαλόπολη, σπουδαίες Προσωπικότητες των γραμμάτων. Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημονικούς , επώνυμους Διανοητές της Πατρίδας μας, όπως: Τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, τον αείμνηστο Σπύρο Μελά, τον Δ/ντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Δημ. Φωτιάδη, τον Τάκη Δόξα,ποιητή-συγγραφέα,Δ/ντή της Βιβλιοθήκης Πύργου, που έχει γράψει το ποίημα, το Φως της Ολυμπίας,που απαγγέλλεται στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων,και πολλούς άλλους, που δεν μπορώ να θυμηθώ , ύστερα από 50 τόσα χρόνια.
Είχε ιδρύσει, ο Σύλλογος των Δασκάλων,μια πλούσια Βιβλιοθήκη, με κάποιες χιλιάδες τόμους βιβλία. Αγόρασε ένα κτίριο πέτρινο, το Σπίτι του Δασκάλου,με τη συνδρομή και μόνο των Δασκάλων της Εκπ. Περιφέρειας. Πλήρωσαν όλοι , ένα μηνιαίο μισθό της εποχής εκείνης, για τη στέγαση της Βιβλιοθήκης.
Στους σεισμούς του 1965,στο κτίριο σημειώθηκαν αρκετές ζημιές, και το Δ.Σ. του Συλλόγου, αποφάσισε να το κατεδαφίσει και ύστερα από πολλές προσπάθειες, με τις συνδρομές και πάλι των Δασκάλων,επίσης κάποιων παραγόντων της περιοχής καθώς και της Πολιτείας, οικοδομήθηκε το καινούριο διώροφο κτίριο, το οποίο έγινε με προοπτικές. 1] Για στέγαση της Βιβλιοθήκης2]Αίθουσα διαλέξεων και 3]Χώρος Φιλοξενίας των Δασκάλων κ.λ.π.
Το κτίριο, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Στη δεκαετία του 1980, πολλά Σχολεία κλείσανε,από έλλειψη μαθητών και το Δ.Σ.αποφάσισε να δωρίσει το κτίριο,που ήτανε έτοιμο σχεδόν, στο Δήμο.Δώρισαν οι Δάσκαλοι-Συναδελφοι ,το κτίριο που με αγώνες και θυσίες έφτιαξαν οι παλιοί συνάδελφοι τους . Απεμπόλησαν, μια ωραία ιδέα, των συναδέλφων τους γιατί δεν κουράστηκαν ούτε πλήρωσαν για να γίνει. Ενώ μπορούσαν να το κρατήσουν, να μείνει περιουσία τους
Και το δώρισαν χωρίς όρους. Δεν ζήτησαν ούτε και το ελάχιστο. Όπως,π.χ., η βιβλιοθήκη που δωρήθηκε με κάποιες χιλιάδες τόμους να ονομασθεί ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ.
Για να γίνει το κτίριο, χρειάστηκαν, όπως είπαμε,θυσίες από τους Δασκάλους.Τα βιβλία, μαζεύτηκαν ένα-ένα, από προσφορές,εκδοτικούς οίκους κ.λ.π. Και τα γνωρίζω όλα αυτά από πρώτο χέρι, γατί τότε Υπηρετούσα στην Επιθεώρηση των Σχολείων. Τότε που υπήρχε ζωή .Λειτουργούσαν 110 Σχολεία στην Περιφέρεια. Υπήρχε πολύ Προσωπικό.Σήμερα, φτάσαμε να λειτουργούν 5 πέντε, από τα 110 της εποχής εκείνης.
Είναι λυπηρό και ύστερα από τόσα χρόνια,μένει αναξιοποίητη η προσφορά των Δασκάλων.
Όταν το κτίριο δωρήθηκε στο Δήμο, είχε ακόμη κάποιες ατέλειες, τις οποίες συμπλήρωσε ο Δήμος και έκανε τα εγκαίνια. Κι εκεί στην είσοδο, μια μεταλλική επιγραφή, που παραμένει εκεί ακόμη, γράφει:
Το κτίριο τούτο…..
περατώθηκε και εγκαινιάστηκε
επί Δημαρχείας…….
Πέρα από τη λανθασμένη επιγραφή, γιατί το Δημαρχείας γράφεται με γιώτα {Δημαρχίας], δεν υπήρξε και η ευαισθησία, να γραφούν και οι δωρητές. Ότι δηλαδή , το κτίριο τούτο ΔΩΡΗΘΗΚΕ από τον Σύλλογο των Δασκάλων, κ.λ.π., έτσι για την ιστορία και προς παραδειγματισμό!!
Και ύστερα από όλα αυτά, παρακαλώ τον κ. ΔΉμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αν είναι δυνατό,να αποκαταστήσουν, την απαράδεκτη παράλειψη,που σημαίνει περιφρόνηση προς τους Δωρητές!!
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2018
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
π. Δάσκαλος,Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας, Λογοτέχνης
δείτε 3 φωτογραφίες από το παλιό κτίριο: