Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της ΔΕΗ για να χρυσώσουν το χάπι στους διαφωνούντες και “Μασάζ” στους τοπικούς Βουλευτές

0
1012

Το χάπι της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ χρυσώνει η κυβέρνηση μέσα από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Ενόψει της ψήφισης σήμερα του επίμαχου νομοσχεδίου, ο υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκης κατέθεσε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Με τη πρώτη, ενσωματώνεται η υποχρέωση για παροχή τηλεθέρμανσης στις περιοχές της Μακεδονίας, ως δέσμευση που οφείλουν να τηρήσουν οι νέοι ιδιοκτήτες των λιγνιτικών μονάδων.

Με τη δεύτερη, εξασφαλίζονται ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς η συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ θα “συνοδεύει” τους εργαζόμενους και στις νέες μονάδες. Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους θα ισχύσουν οι όροι του ΠΔ 178/2002 σε σχέση με την μεταβίβαση επιχειρήσεων ή τμημάτων επιχειρήσεων.

Και με τη τρίτη, αυξάνεται το λεγόμενο “λιγνιτόσημο”. Το τέλος για τον λιγνίτη από το 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ενέργειας γίνεται 1,4 ευρώ.

Ρύθμιση που ικανοποιεί ένα από τα αιτήματα που είχαν καταθέσει τη Δευτέρα οι τοπικοί φορείς, και η οποία μάλιστα έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές. Σαν αποτέλεσμα όλα δείχνουν ότι οι μέχρι χθες “διαφωνούντες” βουλευτές, θα τηρήσουν τη κομματική πειθαρχία και θα ψηφίσουν αύριο το σχέδιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ντζιμάνης, δήλωσε πως αν βελτιωθούν τα εργασιακά, θα ψηφίσει σήμερα το νομοσχέδιο. Είναι ο ίδιος που μαζί με τους συναδέλφους του βουλευτές της Δ.Μακεδονίας (Μ.Δημητριάδης, Θ.Μουμουλίδης, Ι.Θεοφύλακτος, Κ.Σέλτσας), επέμεναν μέχρι πριν από λίγους μήνες ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη πώληση μονάδων.

“Είμαι κάθετα αντίθετος με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης, θα συνεχίσω να εργάζομαι προς την κατεύθυνση αποτροπής του ενδεχομένου πώλησης”, είχε αναφέρει ο Γ.Παπαηλιού, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας το Νοέμβριο του 2017. Έπειτα από λίγους μήνες, το Μάρτιο του 2018, ο ίδιος δήλωνε με νόημα ότι ευτυχώς η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει τα υδροηλεκτρικά.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here