ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΒαρουφάκης:Όλοι όσοι δεν ζούμε στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη έχουμε ένα μεγάλο...

Βαρουφάκης:Όλοι όσοι δεν ζούμε στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη έχουμε ένα μεγάλο χρέος σε αυτές τις κακοποιημένες περιοχές

Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση που συζητείται στην ολομέλεια, άσκησε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έφερε ένα «φαιοκατάμαυρο» νομοσχέδιο με πράσινο περιτύλιγμα».

Όλοι εμείς εδώ , η εθνική αντιπροσωπεία στην Βουλή , πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό το χρέος που έχουμε διαχρονικά και διαπαραταξιακά , απέναντι στους ανθρώπους της Πτολεμαίδας και της Μεγαλόπολης. Καμένη γη αφήνουμε πίσω και καμένες ζωές . Και αφού τους κακοποιήσαμε , την γη τους, το νερό τους, τον αέρα τους, τώρα ερχόμαστε και πατάμε ένα κουμπί και τους πετάμε στα σκουπίδια.

   Ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει, γιατί δεν θέλει να συμμετάσχει στο έγκλημα που γίνεται στη Δυτική Μακεδονία.

   «Καλώς κάνουμε την απολιγνιτοποίηση, όμως πατήσατε ένα κουμπί και σταματήσατε την οικονομία των ανθρώπων στην περιοχή. Καλά σταματήσαμε το λιγνίτη, όμως να εφαρμόσουμε μέτρα για να μην σταματήσουμε και την οικονομική ζωή των κατοίκων. Δεν θέλουμε λιγνίτη, αλλά οι κοινωνίες δεν πρέπει να μετατραπούν σε μαύρες τρύπες», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

   «Δεν είναι δυνατόν απέναντι σε αυτές τις κοινωνίες, να νομοθετείτε με ‘ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε’. Θα έπρεπε να υπάρξει σοβαρή διαδικασία διαβούλευσης, που θα έπρεπε να είχατε εφαρμόσει για την αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί διαχρονικά. Όχι να τους οδηγείτε σε νέα κακοποίηση της περιοχής τους, με νέες εξαρτήσεις από τοξικές μονοκαλλιέργειες. Έχετε κάνει πραγματικά τον Τζορτζ Όργουελ θεό με όλα όσα κάνετε. Ούτε δίκαιη είναι η μετάβαση που προτείνετε, ούτε πράσινη».

   «Όλοι όσοι δεν ζούμε στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη – συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης – έχουμε ένα μεγάλο χρέος σε αυτές τις κακοποιημένες περιοχές, που κακοποιούνται εδώ και χρόνια, μέσα από την εξόρυξη και την καύση του λιγνίτη. Η γη των περιοχών αυτών, απαλλοτριώθηκε ουσιαστικά για εθνικούς λόγους από την Πολιτεία, μαζί με τα χωράφια και το νερό, μετατρέποντας αυτούς τους ανθρώπους σε νεο-κολίγους, τους αποξενώσαμε από το περιβάλλον τους και οδηγηθήκαμε σε μια τοξική μονοκαλλιέργεια. Έχουμε χρέος λοιπόν, να μην αφήσουμε καμένη γη πίσω και καμένες ζωές με μεγάλα ποσοστά καρκίνου».

   «Δεν κάναμε τίποτα στην ενδοοικογενειακή κακοποίηση αυτών των περιοχών, και τώρα ερχόμαστε και πατάμε ένα κουμπί και τους πετάμε στα σκουπίδια. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη γη και το νερό, τους ανθρώπους και τις κοινότητες τους. Χρειάζονται γόνιμη γη, καθαρό νερό και καθαρό αέρα. Όχι να βάλουμε φωτοβολταϊκά πάρκα εκεί πάνω σε μια δηλητηριασμένη γη. Ναι στα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες της Αθήνας, όχι όμως εκεί», υποστήριξε ο κ. Βαρούφακης και πρόσθεσε:

    «Με όσα κάνετε θα πλήξετε και ολόκληρη την περιοχή ευρύτερα της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας, τη στιγμή που αφαιρείτε από τους δήμους και τα κίνητρα για την ανακύκλωση και την μείωση της παραγωγής των σκουπιδιών που παράγουμε, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κόστος όλων όσων κάνετε».

   «Μόνο με τη ρήξη με την ΕΕ μπορούν να γίνουν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στον τόπο αυτό και στην ίδια την ΕΕ. Εσείς εδώ όμως, ούτε σχέδιο για την ολιστική πράσινη μετάβαση έχετε, φέρνετε ένα καρτέλ κερδοσκοπίας, που στο όνομα της πράσινης μετάβασης κακοποιεί τα πάντα», υπογράμμισε.

   Στο παραπάνω πλαίσιο, ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25, πρότεινε μεταξύ άλλων, την εφαρμογή μεσοπρόθεσμα, ενός μοντέλου στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αντίστοιχο με αυτό της πανδημίας.

   «Μπορούμε να κάνουμε την περιοχή ένα παγκόσμιο παράδειγμα αποκατάστασης ορυχείων και γης, όπου ό,τι θα παράγεται θα ανήκει συλλογικά στους κατοίκους, δεν θα υπάρχουν απλώς ενεργειακές κοινότητες. Εσείς αυτό που κάνετε, είναι το υπόδειγμα ανάπτυξης της υποανάπτυξής σας», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση:

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ