Βαλασόπουλος: Το στοίχημα της μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο πρέπει να κερδηθεί!

Εδώ και χρόνια ήταν γνωστό σε όλους μας ότι στο εγγύς μέλλον τα λιγνιτικά πεδία στην χώρα μας, στην πλειονότητα τους θα κλείσουν και το ενεργειακό μοντέλο της θα πρέπει ν αλλάξει. Σήμερα η σελίδα γύρισε. Χρέος μας να μην αφήσουμε την Μεγαλόπολη να μείνει ουραγός και άλλη μια ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη.

Εκμεταλλευόμενοι το σύνολο των δυνατοτήτων, των ευκαιριών και τις σύγχρονες εξελίξεις της αγοράς οφείλουμε να αντισταθμίσουμε το ηθικό και υλικό κόστος που η τοπική κοινωνία για δεκαετίες κατέβαλε, διαβιώνοντας σε ένα επιβαρυμένο, υποβαθμισμένο περιβάλλον . Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς οι παλιοί θα συνεχίσουν να ζουν στην περιοχή και οι νέοι δεν θα φύγουν.

Οφείλουμε με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο να αναδείξουμε την ανάγκη εφαρμογής ενός ολιστικού, ρεαλιστικού και δίκαιου σχεδίου ανάπτυξης, εστιασμένης στις εξής κατευθύνσεις :

 • πολιτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΔΙΑΡΚΗΣ έλεγχος κάθε μορφής ρύπανσης, αποκατάσταση εδαφών, ορθολογική διαχείριση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων).
 • Προγράμματα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, δενδροφυτεύσεων, προστασίας της βιοποικιλότητας,  διασφάλιση της οικολογικής αξίας βιοτόπων στις ευρύτερες περιοχές των εγκαταστάσεων των σταθμών και των ορυχείων.
 • Διαχείριση των αποβλήτων και αλλαγή χρήσης των εναπομενόντων παγίων εγκαταστάσεων.
 • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου,  Ταμείου Ενίσχυσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενίσχυση αναπτυξιακών δράσεων με την την παροχή κινήτρων πενταετούς διάρκειας για την απορρόφηση του τοπικού εργατικού δυναμικού κ.ά.
 • Ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής ανεργίας της περιοχής, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού.
 • Ενίσχυση των  επενδύσεων Κυκλικής Οικονομίας, που έχουν μεγάλη πολλαπλασιαστική επίδραση στις τοπικές αλυσίδες αξίας και υψηλό δείκτη εργασίας σε συνάφεια με τις δεξιότητες του πληττόμενου δυναμικού της περιοχής.
 • Ενίσχυση συνεργατικών μοντέλων για ΑΠΕ, μέσα από ενεργειακές κοινότητες.
 • Ενίσχυση της εκπαίδευσης (δημιουργία πειραματικών σχολείων- νηπιαγωγείων, χρηματοδοτήσεις πανεπιστημίων και συνέργιες με ερευνητικά ιδρύματα).
 • Δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών και αναπτυξη υφιστάμενων (π.χ. πίστα moto cross ) για την φιλοξενία αθλητικών αγώνων διεθνούς εμβέλειας.
 • Kατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας ΑΜΕΑ, δημιουργία-φιλοξενία του Μεσογειακού Κέντρου παραολυμπιακών αθλημάτων.
 • Δράσεις ανάδειξης των μνημείων και της ιστορικής- πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης),ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, δημιουργία μουσικών ακαδημιών. 
 • Δημιουργία υποδομών εναλλακτικού τουρισμού.

Το στοίχημα της μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο πρέπει να κερδηθεί!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ.ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΤΩΧΟ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,684ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,312ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ