ΑΡΘΡΑΒάρδιες και χαράτσια στη νέα σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ

Βάρδιες και χαράτσια στη νέα σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ

Επιστροφή στο «πανηγύρι» της βάρδιας για τους συνδικαλιστές, αλλά και «χαράτσι» στους 20.000 εργαζόμενους της επιχείρησης, προκειμένου να αποπληρωθούν τα «αμαρτωλά» δάνεια της ΓΕΝΟΠ, προβλέπει το σχέδιο της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ισχύς της οποίας θα έχει τριετή διάρκεια.

Η νέα ΕΣΣΕ που υπογράφεται σε μια περίοδο που η ΔΕΗ καταρρέει υπό το βάρος άνω των 2 δισ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών, επαναφέρει το κεκτημένο της «βάρδιας» ανεξάρτητα φυσικής παρουσίας, που είχε καταργήσει η ΕΣΣΕ του 2012, βάζοντας τέλος στο πανηγύρι τη «εικονικής βάρδιας» που είχαν στήσει οι συνδικαλιστές των περίπου 30 σωματείων της ΔΕΗ. Κατά μια περίεργη σύμπτωση, οι συνδικαλιστές συνέβαινε να έχουν «βάρδια» κυρίως αργίες και ταυτοχρόνως να έχουν την ίδια ώρα κάποια ανυπέρβλητη συνδικαλιστική υποχρέωση. Αυτό τους έδινε τη δυνατότητα, με βάση την προ Μνημονίου ΕΣΣΕ, να απουσιάζουν αλλά να… αμείβονται κανονικά.

Η ΕΣΣΕ που υπογράφηκε το 2012 (είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις περί της δράσεως και των συνδικαλιστικών προνομίων της ΓΕΝΟΠ από το πόρισμα Ρακιντζή) προέβλεπε κατάργηση της βάρδιας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας. Η νέα ΕΣΣΕ την επαναφέρει χωρίς περιορισμούς και προβλέπει μάλιστα και αναδρομική αποζημίωση για όσους στερήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια τις αμοιβές. Το «κεκτημένο» ανακτήθηκε έπειτα από δικαίωση 6 συνδικαλιστών που προσέφυγαν στα Δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Σπάρτακος», Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος είναι ένας εκ των προσφυγέντων, η δικαστική απόφαση αφορά αποκλειστικά τους έξι και δυνητικά το πολύ 10 άτομα που καλύπτονται από τον νόμο 2024/84.

Η νέα ΕΣΣΕ διασφαλίζει και τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία καταργήθηκε το 2008, καθώς το πόρισμα Ρακιντζή έκρινε ότι δεν μπορεί μια δευτεροβάθμια οργάνωση να βάζει απευθείας εισφορά σε φυσικό πρόσωπο – εργαζόμενο. Προβλέπει την παρακράτηση από τη μισθοδοσία κάθε εργαζομένου των συμβαλλόμενων πρωτοβάθμιων σωματείων και υπέρ αυτών 2 ευρώ μηνιαίως για διάστημα μέχρι τη λήξη της νέας σύμβασης, το οποίο θα αποδίδεται στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Με την εισφορά αυτή υπολογίζεται ότι θα μπαίνουν στα ταμεία της ΓΕΝΟΠ περί τις 34.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό που θα δώσει τη δυνατότητα αποπληρωμής του «αμαρτωλού» δανείου των 500.000 ευρώ που είχε λάβει από τη ΔΕΗ και λήγει μέσα στο τρέχον έτος. Τα συνολικά χρέη της ΓΕΝΟΠ φτάνουν το 1 εκατ. εκ των οποίων τα 285.000 ευρώ είναι οφειλές προς την εφορία. Η νέα σύμβαση της ΓΕΝΟΠ καθιερώνει, τέλος, για πρώτη φορά τη χορήγηση στο προσωπικό της ΔΕΗ παροχής τροφής στον χώρο εργασίας ή διατακτικών σίτισης μέχρι ποσού έξι ευρώ για κάθε ημέρα φυσικής παρουσίας.

Χρύσα Λιάγκου από την Καθημερινή

H ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ  σε ανακοίνωση της αναφέρει…

ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ.
ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΤΗ ΝΕΑ Σ.Σ.Ε.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υλοποίησε όλα όσα είχε υποσχεθεί:

ΚΑΜΙΑ μείωση των μισθολογικών αποδοχών (καμιά κατάργηση επιδομάτων)
ΚΑΜΙΑ παρέμβαση στην αξιολόγηση των εργαζομένων (καμιά αλλαγή στα κλιμάκια, καμιά βλαπτική αλλαγή στον ΚΚΠ)
ΕΝΙΣΧΥΣΗ των εργαζομένων με κοινωνικές παροχές
Υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία-Μέλη της, και τη Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ η νέα τριετής Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), την οποία ενέκρινε κατά τη χθεσινοβραδινή (26/2/2015) συνεδρίασή του κατά συντριπτική πλειοψηφία το ΔΣ της Ομοσπονδίας.
Επιδιώξαμε και επιτύχαμε την προστασία των μισθών και των επιδομάτων μας ώστε να κατοχυρωθεί ένα επίπεδο αμοιβών που δεν θα κινδυνέψει περαιτέρω καθώς λόγω των μνημονιακών νόμων η μέση ποσοστιαία απώλεια για κάθε εργαζόμενο του Ομίλου ΔΕΗ ξεπερνά το 35%.
Δεδομένων των συνθηκών στην Εθνική Οικονομία η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκτιμά ότι το κείμενο της νέας τριετούς ΕΣΣΕ είναι μια ..
κατάκτηση των εργαζομένων και ταυτόχρονα συμβάλει στην εργασιακή ειρήνη και την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα που της δημιουργούν οι τεράστιες οφειλές (περίπου 2 δισ. ευρώ) αλλά και να συνεχίσει τη θετική της παρέμβαση στους τομείς της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης μέσα από το επενδυτικό της πρόγραμμα.

 

διαβάστε ολόκληρη την Σ.Σ.Ε. ΕΔΩ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,763ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,329ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ