Αφιέρωμα στον Γκρέκο: Η μεγάλη έκθεση του γλύπτη Νίκου Φλώρου εγκαινιάστηκε στο Καστέλο της Ρόδου

0
221
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Τα επιβλητικά έργα του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, αφιερωμένα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, φιλοξενούνται από το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στο μεγαλοπρεπές Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Είναι το δεύτερο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παράλληλα με την έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», που μεταφέρθηκε από το Μουσείο του Λούβρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και θα φιλοξενείται εκεί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Τα δύο κορυφαία γεγονότα πολιτισμού για το 2015, ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχυ στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας και κάνουν πράξη την βασική στόχευση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για εξωστρέφεια και στον πολιτισμό.

Η έκθεση “ Αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Γλυπτοί πίνακες Νίκου Φλώρου. Ελλάδα” , που εγκαινιάστηκε Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου και οργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Πρόκειται για πέντε ανάγλυφους πίνακες αφιερωμένους στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Ρόδος αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό της πορείας της Έκθεσης από την Αγία Πετρούπολη στο Τολέδο και προπομπό του εορτασμού του “Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας 2016”, το οποίο έχει ανακηρυχθεί με προεδρικά διατάγματα από Ελλάδα και Ρωσία, όπου ο Νίκος Φλώρος είναι ο επίσημος Έλληνας καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Ρωσία

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης, έχοντας πλειάδα τιμητικών διακρίσεων και Εκθέσεων σε Μουσεία ανά τον κόσμο, επέλεξε την Ρόδο για να πραγματοποιήσει τη μεγάλη αυτή έκθεση και απηύθυνε προσωπική πρόσκληση στον Περιφεριεάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο να εγκαινιάσει την έκθεση του Τολέδο, στο Κρατικό Μουσείο “Ελ Γκρέκο”, στα τέλη Οκτωβρίου, ως επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις εκδηλώσεις της Ισπανίας. Τα έργα που αυτήν την περίοδο εκτίθενται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, θα μεταφερθούν στο Κρατικό Μουσείο «Ελ Γκρέκο» στο Τολέδο και θα εκτεθούν δίπλα στα αυθεντικά έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Ο κ. Χατζημάρκος απεδέχθη την πρόσκληση του καλλιτέχνη, η οποία αποτελεί την απαρχή μιας στενής συνεργασίας, για την προώθηση διεθνώς της Ρόδου, του Νοτίου Αιγαίου αλλά και της χώρας συνολικά, μέσα από δράσεις πολιτισμού.

Στην ομιλία του στην διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:

“ Οι δρόμοι της Τέχνης από την Ρωσία ως την Ισπανία, διασταυρώνονται στην Ρόδο, σ’ ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Ο τόπος αυτός, παρά τις αντιξοότητες, εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό, να βάζει τον πήχυ πολύ ψηλά. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με υπερηφάνεια γίνεται προπομπός του μεγάλου διεθνούς πολιτιστικού γεγονότος, του Έτους Ελληρωσικής Φιλίας. Υπάρχει ένα “κρυφό” μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από την Ρόδο: ότι οι ταυτότητες των λαών δεν έχουν οικονομικά στοιχεία, οι ταυτότητες των λαών έχουν την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Αυτό το μήνυμα υπηρετεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα δύο μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, την Έκθεση του Μουσείου του Λούβρου και τώρα με την Έκθεση του Νίκου Φλώρου.
Είναι μεγάλη τιμή για μας η συνεργασία με τον Νίκο Φλώρο, ένα καλλιτέχνη που έχει κερδίσει με την δουλειά του την διεθνή αναγνώριση. Θα ακολουθήσουμε την πορεία των έργων του και στο Τολέδο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα έχει την συνέχεια που θα μας δώσει την δυνατότητα να αναπτύξουμε και να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο την πολιτιστική μας ταυτότητα και να την επικοινωνήσουμε. Στις σημερινές συνθήκες, γεγονότα όπως αυτό, αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας διεθνώς¨,

Τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη και όλους όσοι συνετέλεσαν για να γίνει η έκθεση της Ρόδου, εξέφρασε ο γλύπτης Νίκος Φλώρος.

“ Είμαι ευτυχής που από την Ρόδο, αυτόν το τόπο του φωτός μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό, σε μια δύσκολη εποχή όπου ο πολιτισμός δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Κι αυτό είναι λάθος. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Τέχνη είναι η μεγαλύτερη δύναμη που υπάρχει παγκοσμίως. Δια μέσου της Τέχνης και του πολιτισμού, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα για την χώρα μας. Αρκεί να ξέρουμε πώς να την αξιοποιήσουμε για τους στόχους που θέτουμε και πάνω από όλα, για την φήμη της Ελλάδας που αυτή την στιγμή βάλλεται από τα διεθνή media για λόγους οικονομικούς, να δείξουμε προς τα έξω το καλύτερό της πρόσωπο δια μέσου της Τέχνης και του Πολιτισμού” ανέφερε στην ομιλία του.

Στον χαιρετισμό της η κ. Μαρία Μιχαηλίδου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ανέφερε:

“Χαιρόμαστε που ο Νίκος Φλώρος επέλεξε την Ρόδο ως ένα σταθμό του ταξιδιού αυτής της Έκθεσης που προσφέρει στους επισκέπτες της στιγμές ανάτασης. Ευρηματικός τεχνίτης ο Νίκος Φλώρος, πειραματίζεται όχι μόνο με την μορφή αλλά και με το υλικό κατασκευής των έργων του. Οι δημιουργίες του, μοναδικές και αυθεντικές, με σχέδια χειροποίητα, κατασκευασμένες από ευτελή υλικά, που δια χειρός Νίκου Φλώρου παίρνουν υπόσταση και αποκτούν την αξία ενός μέσου έκφρασης, καταλήγοντας στην δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης”.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Για τον καλλιτέχνη μίλησε ο Επιμελητής της Έκθεσης και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Νίκου Φλώρου, Αριστοτέλης Καραντής:

“ Η Ρόδος, σταυροδρόμι πολιτισμού από την αρχαιότητα, φιλοξενεί φέτος τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο για πρώτη φορά, μέσα από τα μάτια του Νίκου Φλώρου. Ταξιδευτές της τέχνης τους, έχοντας και οι δύο την ίδια ρίζα, επιστρέφουν στο σπίτι τους, στην Πατρίδα τους, στην Ελλάδα.
Σε αυτή την δύσκολη και μεταβατική εποχή που ζούμε, ακόμα ένας Έλληνας καλλιτέχνης, σπάει, για ακόμα μία φορά το κατεστημένο.
Μέσα από την Παγκόσμια αναγνωρισμένη μοναδική τεχνοτροπία του, προσεγγίζει το Θείο.
Το αλουμίνιο είναι το μέσο, σκοπός του το συναίσθημα, έστω και αν γι ‘αυτό, κάποιοι τον χαρακτηρίζουν τρελό.
Τρελό γιατί τολμά να προσεγγίσει και να γνωρίσει προσωπικότητες όπως η Μεγάλη Ελληνίδα Μαρία Κάλλας, η Πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό και το Θείο μέσα από το ταξίδι του Γκρέκο, από το Σκοτάδι στο Φως.
Άλλωστε όλοι οι καινοτόμοι και πρωτοπόροι, πριν αναγνωριστούν, θεωρούνταν Τρελοί.
Συναντάμε δύο από φύση καινοτόμους καλλιτέχνες για την εποχή τους. Δημιουργούν και πράττουν έξω από την χώρα τους, όντας πρεσβευτές της, χωρίς η ίδια τους η χώρα πολλές φορές να το γνωρίζει. Αντιμετωπίζουν και οι δύο το Θείο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, με το δικό του μέσο, ψάχνοντας και οι δύο την ουσία”.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ η παρουσίαση έγινε από την ηθοποιό Μαρία Μανιώτη, η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη “Αναφορά στον Γκρέκο”.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αιβάζης, η Πρόξενος της Γαλλίας στην Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου κ. Νίκος Φρόνας και άλλοι.

Με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης και δεδομένου ότι ο καλλιτέχνης είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο Ρωσικό κοινό, στην Ρόδο βρέθηκε αυτές τις μέρες ειδική αποστολή Ρώσων δημοσιογράφων, που είχαν την ευκαιρία για μια σειρά συνεντεύξεων με στόχο τη σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων και των σχέσεων Ρωσίας -Ρόδου – Νοτίου Αιγαίου, δια μέσου του τουρισμού – ειδικότερα του θρησκευτικού τουρισμού – και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το Καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο, πλαισιώνουν η όμαδα παραγωγής της έκθεσης, Αριστοτέλης Καραντής (Curator), η Julia Sysalova (Διευθύντρια Οργάνωσης Εκθέσεων), η Ελένη Μπαμπαλιούτα ( Υπεύθυνη Επικοινωνίας ) και ο Κώστας Τσιούτας (Sound Desing).

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here