ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ Χ.Δ.Β.Α. ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΑΠΟ...

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ Χ.Δ.Β.Α. ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Την Μεγαλόπολη θα επισκεφτεί η Διερευνητική Επιτροπή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 29 Μαΐου, για να πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο που έχει δηλωθεί από το Ελληνικό Κράτος ως Χώρος Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Το θέμα όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν έχει κλείσει οριστικά ακόμα αφού είναι σε ισχύ η απόφαση του τότε υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου και η Ελλάδα απειλείται με βαρύ πρόστιμο αν δεν προβεί στην κατασκευή του Χ.Δ.Β.Α. Βέβαια μετά τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης είχε παγώσει η κατασκευή του αλλά η επίσκεψη του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς στην Μεγαλόπολη.

Το θέμα του ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη είναι τελικά μια πολύ μπερδεμένη υπόθεση. Ξεκίνησε το 2005, όταν η ΔΕΗ εξέφρασε την επιδίωξή της για έναν τέτοιο χώρο, ενώ το 2006 κατατέθηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έλαβε θετική γνωμοδότηση το 2008 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τότε κατατέθηκε και η ΜΠΕ για έγκριση.

Τον Ιανουάριο του 2007, η νέα δημοτική αρχή τότε προσπάθησε να μπλοκάρει  το έργο, ασκώντας πιέσεις τόσο προς τους αρμόδιους της ελληνικής Πολιτείας όσο και προς την Ε.Ε., καταθέτοντας αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2010, που δικαίωσε τον δήμο και απέτρεψε την έγκριση της ΜΠΕ.

Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανυπαρξία ΧΔΒΑ , ο δήμος δικαιώθηκε και από το ειδικό δικαστήριο που δέχτηκε το σκεπτικό και τα στοιχεία του και απέρριψε τον χώρο που είχε προταθεί από το υπουργείο για ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη. Στις 5 Ιουλίου 2011 με  κοινή υπουργική απόφαση τεσσάρων υπουργών του ΠΑΣΟΚ έχουμε την  «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο: «Κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας της ΔΕΗ Α.Ε.», και ξαναπροσδιορίζετε η κατασκευή ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη. Στην συνέχεια έχουμε δηλώσεις επί δηλώσεων και πολλές αντιδράσεις και πάλι και τελικά το θέμα παγώνει με πολλές πολιτικές παρεμβάσεις και πολλούς πολιτικούς μας να διεκδικούν την επιτυχία!  Και ενώ όλοι θεωρούμε ότι το θέμα έχει κλείσει, τώρα μαθαίνουμε ότι θα γίνει αυτοψία!!

 

Στο ξεκίνημα του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε χθες , ΜεγάληΤρίτη στην Μεγαλόπολη , ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Μπούρας ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την επίσκεψη αυτή.

Δείτε στο σχετικό βίντεο παρακάτω την συζήτηση που έγινε.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ