ΑρχικήΓΕΝΟΠ-ΔΕΗΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ!!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ!!

«Στην εταιρεία που διοικείτε», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή που έχει ημερομηνία 21/12/2010,
«σας καλούμε να εξετάσετε ανάλογες πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας και των συλλογικών συμβάσεων στο βαθμό που αυτές δεν συνάδουν με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου και ως μετόχου, συνυπολογίζοντας όμως, ότι ήδη το 2010 έχετε προβεί σε μείωση των μισθολογικών παροχών κατ’ εφαρμογή του άρ. 1 του ν. 3833/2010 και του άρ. 3 του ν. 3845/2010″.

Πρόκειται για τους νόμους που έβαλαν “μαχαίρι” στους μισθούς και τα επιδόματα του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, θέτοντας ως πλαφόν τις μεικτές μηνιαίες απολαβές του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή τα 5.800 ευρώ. Σαν αποτέλεσμα στη ΔΕΗ, ο γενικός διευθυντής για παράδειγμα, από τα 8.750 ευρώ καθαρές αποδοχές που είχε πριν από το Μάρτιο, σήμερα εισπράττει γύρω στα 4.000 ευρώ. Πλαφόν, που έχει σαν συνέπεια η ΔΕΗ φέτος να δαπανήσει 220 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι για μισθούς, αφού εκτός από υψηλόβαθμα στελέχη “έπιασε” και μερίδα της βάσης, συγκεκριμένα εργαζόμενους σε ορυχεία, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα, όπου λόγω των πολλών υπερωριών και των εκτός έδρας, οι απολαβές τους ξεπερνούσαν το συγκεκριμένο όριο.

«Όπως είναι αυτονόητο», συνεχίζει η επιστολή, «από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο, με την ιδιότητα του μετόχου, θα εξασκήσει το δικαίωμα αυτό ούτως ώστε στην επόμενη Γενική Συνέλευση- σημειωτέον ότι έχει προγραμματιστεί για τις 30 Δεκεμβρίου- οποιαδήποτε πρόταση για τους μισθούς να συνάδει με τα ανωτέρω περιγραφέντα που διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εργαζομένων, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον υψηλής ανταγωνιστικότητας». Για να καταλήξει ότι “στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα αρμόδια στελέχη μας είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να εξειδικευτεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος ανταπόκρισης της εταιρείας που διοικείτε στην πρόκληση αυτή”.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, κύκλοι της διοίκησης αλλά και της ΓΕΝΟΠ, εκτιμούν πως αποφεύγεται -προς το παρόν τουλάχιστον- νέο μαχαίρι στους μισθούς της επιχείρησης και πως το υπουργείο δίνει μια κατεύθυνση “light” προσαρμογής. Ίσως και γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τώρα ένα νέο μέτωπο, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες.

Ταυτόχρονα εκτιμούν πως αφήνει στη διοίκηση της ΔΕΗ πολλά περιθώρια ήπιων προσαρμογών, δηλαδή μείωσης της σπατάλης, διευκρινίζοντας μάλιστα πως οι κινήσεις αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί, γεγονός για το οποίο έχει ενημερωθεί και ο υπουργός των Οικονομικών.

Εξορθολογισμός των υπερωριών
Πως όμως εννοούν την περιστολή της σπατάλης στη ΔΕΗ ; «Ήδη, η επιχείρηση είναι πλέον πολύ φειδωλή σε υπερωρίες και σε εκτός έδρας, ενώ η προσπάθεια που γίνεται εσωτερικά είναι ένα γενικό νοικοκύρεμα, ώστε να μην ξεπερνά κανείς το πλαφόν των 5.800 ευρώ μεικτών αποδοχών», λέει κορυφαίο στέλεχος. Αφήνει, δε, να εννοηθεί ότι αρκετές ημέρες πριν έρθει η επιστολή, στις επαφές που μεσολάβησαν μεταξύ της διοίκησης ή και του εποπτεύοντος υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας με το υπ. Οικονομικών, το τελευταίο ενημερώθηκε τόσο για τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει, (αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα νέο «μαχαίρι» στη ΔΕΗ), όσο και για το πρόγραμμα εξορθολογισμού των υπερωριών που εφαρμόζει η διοίκηση Ζερβού.

Μάλιστα, ο υπουργός για να διασφαλίσει τις περικοπές δηλώνει ρητά πως «θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού Δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ο οποίος θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις εισηγμένες προβλέπει:

    * Μείωση 10% στις αποδοχές όλων των υπαλλήλων οι οποίοι λαμβάνουν μεικτά πάνω από 1.800 ευρώ τον μήνα.
    * Καθιέρωση ανώτατου ορίου 4.000 ευρώ τον μήνα στο ύψος των συνολικών μεικτών αποδοχών των εργαζομένων.
    * Σε επίπεδο κάθε επιχείρησης θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας για τις πάσης φύσεως πρόσθετες αμοιβές, όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.
    * Η συνολική μείωση αμοιβών που θα προκύψει από τις τρεις παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα πρέπει ν
α ξεπερνά το 25%.

Οπως
σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη στο πνεύμα της ίσης αντιμετώπισης μεταξύ εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και λόγω της «σημερινής κατάστασης της χώρας η οποία υπαγορεύει συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου».
Στο υπουργείο παραδέχονται ότι θα επιβληθεί πλαφόν, αλλά προσθέτουν πως τόσο αυτό όσο και το ύψος των μειώσεων θα αποφασιστούν κατά περίπτωση. Κι αυτό καθώς δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει την εταιρική διακυβέρνηση και να προκαταλάβει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

ΤΟ 2011 Ερχεται 2ος γύρος περικοπών
Στην επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως και στις εισηγμένες «δεν υπάρχει πάντα η δέουσα ορθολογική χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας». Καλεί τις διοικήσεις να εξετάσουν ανάλογες πρωτοβουλίες (με αυτές που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα για τις ΔΕΚΟ), για την «προσαρμογή του συνολικού κόστους μισθοδοσίας». Ετσι μετά τον Μάρτιο έρχεται από το νέο έτος δεύτερος γύρος περικοπών τόσο για τις μη εισηγμένες όσο και για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια