ΑρχικήΑΡΘΡΑΑρνητική εξέλιξη για την χάραξη Μεγαλόπολη-Ολυμπία, το Υπουργείο Υποδομών ξεμπλοκάρει τον δρόμο...

Αρνητική εξέλιξη για την χάραξη Μεγαλόπολη-Ολυμπία, το Υπουργείο Υποδομών ξεμπλοκάρει τον δρόμο Τρίπολη-Βυτίνα-Ολυμπία

Σύμφωνα με δημοσίευση στο mononews.gr , το Υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να τρέξει το έργο του οδικού άξονα Τρίπολης-Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας. Εφόσον προχωρήσει αυτή επιλογή είναι πολύ πιθανό να μην γίνει το έργο Μεγαλόπολη- Αρχαία Ολυμπία.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ο οποίος υποστηρίζει τον δρόμο Μεγαλόπολη-Αρχαία Ολυμπία και του Βουλευτή Κώστα Βλάση ο οποίος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του και έχει τοποθετηθεί υπέρ του δρόμου Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία.

δείτε σχετικό άρθρο μας ΕΔΩ

Το πιο δύσκολο είναι να βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση αυτού του έργου, ελπίζουμε να μην δούμε να “μπαίνει χέρι” στα χρήματα για την απολιγνιτοποίηση. Αν τελικά προχωρήσει η λύση αυτή είναι πολύ δύσκολο να γίνει και ο δρόμος από Μεγαλόπολη, οπότε για ακόμα μια φορά θα έχουμε αρνητική εξέλιξη για κάποιο θέμα που υποστηρίζει η Μεγαλόπολη.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:

Το Υπουργείο Υποδομών επιταχύνει τη δημοπράτηση του οδικού άξονα Τρίπολης-Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας αξίας άνω των 100 εκατ. Ευρώ, ενώ σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ, η οποία αναλαμβάνει χωρίς κόστος την ολοκλήρωση πρώιμων ερευνών, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή γεφυρών στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση στη Διαύγεια που υπογράφεται από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την εύρεση τεχνικού συμβούλου για την παράκαμψη Λαγκαδίων μήκους δέκα χιλιομέτρων που αποτελεί  τμήμα του οδικού άξονα.

Δείτε την απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή ΕΔΩ

Ο ανάδοχος θα βοηθήσει το Υπουργείο κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης των μελετών του έργου που έχουν ολοκληρωθεί από το 2006 και πλέον χρειάζονται επικαιροποίηση. Βάσει αυτών το Υπουργείο θα προχωρήσει, επίσης, στην κατασκευή εννέα νέων γεφυρών στο εν λόγω τμήμα. Η ΤΕΡΝΑ θα ολοκληρώσει τις σχετικές έρευνες για την κατασκευή των γεφυρών και ο ανάδοχος θα τις εντάξει στις επικαιροποιημένες μελέτες έργου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης.

Το εκτιμώμενο κόστος της σύμβασης διάρκειας ενός έτους ανέρχεται στα 80.500 ευρώ και το κριτήριο επιλογής θα είναι η μεγαλύτερη έκπτωση. Οι διεκδικητές της σύμβασης είναι οι «ΓΕΩΕΤΕΡ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ Α.Ε», «ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.», «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ Ε.Π.Ε» και «ΣΤΑΥΡΟΣ Β. ΤΟΛΗΣ»

Οι μελέτες αυτές θα επιταχύνουν τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου και η προκήρυξη αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του 2023, καθώς οι υφιστάμενοι περιβαλλοντικοί όροι για τα άλλα δύο τμήματα του έργου έχουν ισχύ έως τα μέσα του 2024. Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών εξετάζει την αρχιτεκτονική του διαγωνισμού, δηλαδή εάν θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο, ΣΔΙΤ ή παραχώρηση.

Ακόμα ένας γρίφος που πρέπει να λυθεί είναι η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Όσον αφορά τα σενάρια χρηματοδότησης το έργο δεν μπορεί να λάβει κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς η σχετική ανάλυση κόστους-ωφέλους (cost-benefit) που εκπονήθηκε κατά το περασμένο έτος είχε αρνητικό πρόσημο, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Γεγονός και το οποίο σημαίνει πως οι πόροι πρέπει να βρεθούν από το Υπουργείο και την Περιφέρεια σε κρατικό επίπεδο, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προκρίνοντας έτσι τη λύση του ΣΔΙΤ ή της παραχώρησης.

Η σημασία του έργου και οι συνέργειες με τις παραχωρήσεις και τους κατασκευαστές

Πρόκειται για ένα έργο με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την παρουσία ξένων επισκεπτών στην Αρχαία Ολυμπία και εντάσσεται στο δευτερεύον διευρωπαϊκό δίκτυο. Μέσω του νέου οδικού άξονα θα συνδέονται, επίσης, η Ηλεία και η Ολυμπία Οδός με κεντρικές αρτηρίες αυξάνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

Εκτός από την παράκαμψη Λαγκαδίων, η οποία «χώλαινε» μελετητικά και πλέον το Υπουργείο Υποδομών κάνει τα απαραίτητα βήματα για να καλύψει τα κενά, στον οδικό άξονα εντάσσεται το τμήμα «Λούβρο – Τριποταμιά – Κόμβος Ηραίας» αξίας 116 εκατ. Ευρώ με περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν έως το 2025, καθώς και η Παράκαμψη Σταυροδρομίου αξίας 14 εκατ. ΦΠΑ και ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους έως τον Ιούνιο του 2024.

Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει το Πάτρα-Πύργος με τον αυτοκινητόδρομο Μορέα με αποτέλεσμα οι μεγάλοι Έλληνες κατασκευαστές που συμμετέχουν στις εν λόγω παραχωρήσεις να εκδηλώσουν μελλοντικά το ενδιαφέρον τους για το έργο καθώς θα υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των τριών οδικών αξόνων.

Σημειώνεται πως βασικοί μέτοχοι της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, η οποία αναλαμβάνει και τα έργα ολοκλήρωσης του Πάτρα-Πύργος, είναι οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17%), Ελλάκτωρ (17%) και ΑΒΑΞ (19,1%), ενώ στο σχήμα συμμετέχουν από το εξωτερικό ο  κολοσσοί Vinci Concessions (29,9%)  από τη Γαλλία και η Hochtief PPP Solutions (17%) από τη Γερμανία. Υπενθυμίζεται πως οι τρεις Έλληνες κατασκευαστές θα έχουν ανεπτυγμένα εργοτάξια στο Πάτρα-Πύργος καθώς ξεκινούν άμεσα οι εργασίες ολοκλήρωσης του οδικού άξονα.

Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑ το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών (71,67%) βρίσκεται στη διάθεση του Ομίλου της Ελλάκτωρ που συμμετέχει μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ενώ η ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ συμμετέχουν στη σύνθεση κατά 15% και 13,3% αντίστοιχα.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια