Αποστολόπουλος Δημήτρης: ΧΥΤΕΑ και προβληματισμοί

3
377

Το θέμα του ΧΥΤΕΑ έχει κυριαρχήσει (ορθώς) το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία της Μεγαλόπολης.

Βέβαια η ιστορία ξεκινά από το 2010, όταν ο τότε υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, προκειμένου να σταματήσει τα πρόστιμα από την ΕΕ προς την χώρα μας, δήλωσε τη χωροθέτηση δύο ΧΔΒΑ (χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων ) στη Μεγαλόπολη και την Κοζάνη, τα οποία στη συνέχεια με τον νέο σχεδιασμό αναβαθμιστήκαν σε ΧΥΤΕΑ (χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων) ώστε να περιλαμβάνουν εκτός των βιομηχανικών και άλλα επικίνδυνα απόβλητα (υγειονομικά, στρατιωτικά …).

Με αφορμή τα παραπάνω θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις:

1.Ως πολίτες αυτής της χώρας και ως κάτοικοι της Μεγαλόπολης (περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή) πρέπει να είμαστε υπέρ της δημιουργίας χώρων διαχείρισης αποβλήτων κάθε μορφής, πολύ περισσότερο των επικινδύνων, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα απόρριψης τους στα κάθε λογής “πηγάδια”, που πρόσφατα ζήσαμε και στην περιοχή μας.

  1. Δεν είναι σωστό να συγχέουμε (δίνοντας άλλοθι στους καλοθελητές και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα), τα αστικά απόβλητα, τα οποία είναι ανακυκλώσιμα σε ποσοστό έως και 98%, δίνοντας αδρανές υπόλειμμα και για πολλούς αποτελούν επένδυση για μια περιοχή (θέσεις εργασίας, παράπλευρες επενδύσεις…), με τα επικίνδυνα που αποθηκεύονται και στην καλύτερη περίπτωση είναι τοξικά
  2. Η Μεγαλόπολη δεν είναι παραγωγός επικινδύνων αποβλήτων, που για την περιφέρεια Πελοποννήσου το 95% (κατά δήλωση του Περιφερειάρχη) παράγονται στην Κορινθία. Ο χώρος δε που απαιτείται για το ΧΥΤΕΑ (40 στρεμ.) μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε και όχι στην ποιο επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της Πελοποννήσου.

4.Η ΔΕΗ ΑΕ οφείλει να τοποθετηθεί με απόφαση του ΔΣ, αν διεκδικεί τα κέρδη της διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων(που είναι πολλά…) και να πάψει να κρύβεται πίσω από την ερμαφρόδιτη στάση της κρατικής επιχείρησης που κάποιοι την αναγκάζουν να το κάνει.

5.Να αναγκαστεί η ΔΕΗ ΑΕ να χαρακτηρίσει ως εξαντλημένα τα ορυχεία που δεν χρησιμοποιεί, να τα αποκαταστήσει σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, ώστε να μην αποτελούν αυτά πόλο έλξης “νεκρών” επενδύσεων από τους επιστήμονες!

Υ.Γ.: Ας ασχοληθεί κάποιος(φορείς εννοώ) και με το μείζον πανελλαδικά περιβαλλοντικό  πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόθεσης του γύψου! Έλεος ρε παιδιά…!!!

Αποστολόπουλος Δημήτρης

         τ. περιφ. συμβ.

Facebook Comments

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κανένας διάλογος ούτε για ΧΥΤΕΑ ούτε για ΧΥΤΑ τι δεν καταλαβενετε;Κάποτε δεν θέλαμε τις φυλακές και τα φωτοβολταϊκά ,τωρα ας μας χορτάσει δηλητήριο το κόμμα της οικολογίας !

  2. Το ΟΧΙ στο ΧΥΤΕΑ για τη Μεγαλοπολη νομιζω οτι ειναι ξεκαθαρο απο ολους μας και νομιζω προκυπτει ξεκαθαρα απο τα γραφομενα.Το ζητουμενο ειναι να καταλαβουμε τις αιτιες που καθε τοσο μας φερνουν αντιμετωπους με τετοια αδιεξοδα και την στρατιγικη αντιμετωπισης τους. Ομολογω οτι με καλιπτει πληρως το σχολιο του Chris Stasinopoulos!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here