ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Μια απίστευτη ανακοίνωση κυκλοφόρησε η GREENPEACE υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄είναι υπεύθυνη για τον θάνατο 305 ανθρώπων το έτος 2009 !
Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση  γίνεται αναφορά σε ποιά στοιχεία έχει βασιστεί αυτή η παραδοχή και ειδικότερα σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις βιομηχανικές μονάδες.
Η ανακοίνωση αυτή κρίνεται ύποπτη, δόλια, και σίγουρα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντακαι μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί κυκλοφορεί τώρα.
Αλήθεια η οργάνωση αυτή τώρα θυμήθηκε την ρυπογόνο λειτουργεία τους ΑΗΣ Α , τώρα που έκλεισαν οι παλιές μονάδες? Και δεν μας λέει τι εννοεί όταν λέει να κλείσουν οι μονάδες από λιγνιτική παραγωγή και να αντικαθιστούν από ΑΠΕ?
Με το που διαβάζει κανείς την ανακοίνωση του δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά
και προβληματισμοί.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση και ας βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα!
……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η θανάσιμη εξάρτηση της οικονομίας

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία και οικονομία δοκιμάζονται από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, η Greenpeace αποκαλύπτει ότι η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μόνο για το 2009 προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 500 συμπολιτών μας και επιβάρυνε την εθνική οικονομία έως και 3,9 δις €, δηλαδή έως και 362 € ανά πολίτη!

Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 80 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκ. €! Η Greenpeace προειδοποιεί ότι οι επενδύσεις σε νέες και υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες, θα εγκλωβίσουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι με καταστροφικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προέκυψαν από σχετική ανάλυση της Greenpeace που στηρίχτηκε σε πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις βιομηχανικές μονάδες. Καταδεικνύουν ότι η επί δεκαετίες χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία της σημερινής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους (305) και περίπου η μισή οικονομική ζημία (0,7-1,6 δις € ετησίως) προήλθαν από τη λειτουργία ενός μόνο σταθμού: του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α’, του πιο βρώμικου σταθμού της Ευρώπης! Αν και οι δύο από τις τρεις μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης έκλεισαν πρόσφατα μετά από τέσσερις δεκαετίες καταστροφικής λειτουργίας, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τη –μεγαλύτερη από τις τρεις- Μονάδα 3 στις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ προς ιδιώτες επενδυτές.

    «Την ώρα που ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει τεράστιες θυσίες στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, η κυβέρνηση επιμένει να προωθεί επενδύσεις στην πιο βρώμικη, ακριβή και παρωχημένη τεχνολογία. Η εμμονή αυτή, όχι μόνο αγνοεί το πραγματικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και καταδικάζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση»,

ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση:

    Να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας μέσω της ταχείας απεξάρτησης από το λιγνίτη και της επιθετικής ανάπτυξης των ΑΠΕ.

    Να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να ανακοινώσει σχέδιο οριστικής απόσυρσης του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

    Να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα που οδηγούν σε 100% καθαρή ενέργεια και παράλληλα προστατεύουν τις ανθρώπινες ζωές, δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

    Να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος ‘Χτίζοντας το Μέλλον’ για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών εκατομμυρίου κατοικιών μέχρι το 2020.

Δείτε σχετικά λίνκ

 http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118523/7_pliges_tis_elladas/

 http://www.eea.europa.eu/pressroom/newsreleases/industrial-air-pollution-cost-europe

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ