ΑρχικήΔΕΗΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΟΣΗΜΟΥ

Με έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Αρθούρου Ζερβού, στην ερώτηση της Βουλευτή Κοζάνης, κας Ραχήλ Μακρή, σχετικά με τις καθυστερήσεις της καταβολής των ποσών του Τοπικού Πόρου.

Ο κ. Ζερβός, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Βουλευτού, απήντησε ότι η καθυστέρηση «οφείλεται στην καθυστέρηση και την ανεπάρκεια από πλευράς των Δήμων της κατάθεσης των τιμολογίων  για τις δαπάνες τους που θα εξυπηρετηθούν από τον Τοπικό Πόρο».
Πρόκειται για μία αχαρακτήριστη προσπάθεια μετάθεσης των αποκλειστικών ευθυνών που έχουν η διοίκηση της ΔΕΗ και οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από την έναρξη της παρούσας θητείας έως και σήμερα, που δεν καταβάλλεται ο Τοπικός Πόρος στις τοπικές κοινωνίες. Είναι ντροπή για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ να προσπαθεί με τέτοιο τρόπο να αποποιηθεί των ευθυνών του. Επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως θεωρεί ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς, τη στιγμή που όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει διαμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή του Τοπικού Πόρου μετά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης».
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι απαραίτητη η έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης για τον τρόπο κατανομής του Τοπικού Πόρου. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 άλλαξαν Υπουργοί και Υφυπουργοί και όλοι τους έδιναν απλόχερα δεσμεύσεις για την «άμεση επίλυση» του προβλήματος. Μάλιστα, επί των ημερών των κ. Παπακωνσταντίνου και Μανιάτη έγινε και δημόσια διαβούλευση για το θέμα, που όπως αποδείχτηκε ήταν άλλη μία προσπάθεια εξαπάτησης των τοπικών κοινωνιών, διότι ένα και πλέον χρόνο μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης η Υπουργική Απόφαση δεν έχει ληφθεί!
Ακόμη και ο νυν Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Παπαγεωργίου, αθέτησε την υπόσχεσή τους στο Προεδρείο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων για επίλυση του προβλήματος κατανομής του Τοπικού Πόρου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012. Υπενθυμίζουμε στον κ. Υφυπουργό ότι ο Σεπτέμβρης πέρασε και αυτός δεν έλαβε ακόμη την σχετική Υπουργική Απόφαση…
Η στάση αυτή έχει δημιουργήσει την πεποίθηση στο Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων ότι δεν έχει βρει αξιόπιστους συνομιλητές στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κανείς δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του και κανείς δεν αναγνώρισε το ρόλο των τοπικών κοινωνιών του λιγνιτικού άξονα της Δυτικής Μακεδονίας, που ανέχονται τη συνεχή υποβάθμιση των όρων ζωής τους, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας δεν δέχονται ούτε να συζητήσουν για δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.
Μετά από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν, τη δημόσια διαβούλευση που αυτοαναιρέθηκε διότι τα αποτελέσματα δεν βόλευαν την ηγεσία του Υπουργείου, την αποστέρηση από την τοπική κοινωνία των ελάχιστων ανταποδοτικών για τη μεγάλη ζημιά που κάνει η ΔΕΗ στον τόπο και τον εμπαιγμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, έρχεται ο κ. Ζερβός να ρίξει τα βάρη στους Δήμους και να τους κατηγορήσει ως «ανεπαρκείς».
Από την πλευρά μας δεν θα κατηγορήσουμε για ανεπάρκεια τις μέχρι τώρα ηγεσίες του Υπουργείου και της ΔΕΗ, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από την «ανεπάρκεια» να εκδοθεί μία Υπουργική Απόφαση εδώ και 22 μήνες. Αντιθέτως, τους κατηγορούμε για αναξιοπιστία και εγκληματική αδιαφορία.
Όταν αυτοί που μας ποτίζουν καρκίνο καθημερινά είναι αναξιόπιστοι και αδιάφοροι για τις τοπικές κοινωνίες, είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε στάση και να εγκαταλείψουμε το τραπέζι του διαλόγου, αφού η άλλη πλευρά λέει συνεχώς ψέματα και δίνει υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρούνται.

Γραφείο Τύπου
Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

Μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την συνάντηση του Αρθούρου Ζερβού με την Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο παρακάτω σύνδεσμο
 http://www.kozan.gr/?p=44865

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,350ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια