ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΑνοιχτή επιστολή Ηλία Σορολή: Απολιγνιτοποίηση – ΣΔΑΜ – Δίκαιη - Άδικη ανάπτυξη

Ανοιχτή επιστολή Ηλία Σορολή: Απολιγνιτοποίηση – ΣΔΑΜ – Δίκαιη – Άδικη ανάπτυξη

Γνωστό είναι από διετίας και πλέον ότι λόγω κλιματικής αλλαγής, οικονομικών ή άλλων λόγων, πηγαίνουμε σε απολιγνιτοποίηση, δηλαδή στη μη λειτουργία των μονάδων 3 και 4 της ΔΕΗ.

Αυτό για την περιοχή μας σημαίνει ανεργία, μαρασμό, απογοήτευση και απομάκρυνση των νέων και εργαζόμενων σε άλλα μέρη, μαζί με την τεχνογνωσία που απέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Η περιοχή μας έχει έντιμους, εργατικούς και φιλήσυχους άνθρωπους, οι οποίοι πριν το 1960 (προ ΔΕΗ) ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο έχοντας παράλληλα δημιουργήσει αρκετές μικρές βιοτεχνίες όπως κεραμοποιίας, ξυλουργίας, ελαιοτριβεία, αλευρόμυλους, ασβεστοκάμινα, εργαστήρια υποδημάτων και άλλα.

Το 1960 που ήρθε η ΔΕΗ στην περιοχή μας, έκανε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στα κτήματά μας και αρχίσε την κατασκευή θερμοηλεκτρικών εργοστασίων με καύσιμη ύλη τον υπάρχοντα φθηνό επιφανειακό λιγνίτη.

Η λειτουργία των εργοστασίων ξεκίνησε περί το 1970 με αποτέλεσμα ο πληθυσμός μη έχοντας τα κτήματά του, προσλαμβάνονταν στη ΔΕΗ και από εργασία δική του που είχε στον πρωτογενή κυρίως τομέα, έγινε βιομηχανικός εργάτης.

Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1970 εώς και σήμερα η περιοχή μας προσέφερε στην εθνική οικονομία, ανάπτυξη και ενέργεια με τους υπάρχοντες λιγνίτες.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν αναφερθεί εδώ ότι η λειτουργία των εργοστασίων μόλυνε και ρύπαινε το περιβάλλον και όλοι εμείς οι κάτοικοι και τα παιδιά μας εισπνέαμε τα αιωρούμενα σωματίδια και τα δηλητηριώδη διοξείδια του θείου και άνθρακα, γεγονός που μας έκανε να κινητοποιηθούμε τρεις φορές στα  τέλη του 1989 και αρχές 1990.

Από την πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΔΕΗ μας πήρε τα κτήματά μας, άλλαξε τις ασχολίες των κατοίκων, επιβάρυνε το περιβάλλον μας και την υγεία μας, και ενώ προσφέραμε στην εθνική οικονομία, ανάπτυξη και ενέργεια, τώρα βλέπουμε μπροστά μας την ανεργία και την απογοήτευση όλων, ιδιαίτερα των νέων και των εργαζόμενων.

Το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυβέρνηση λόγω κλιματικής αλλαγής, οικονομικών και άλλων λόγων αποφάσισαν το σταμάτημα των  θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, τη δημιουργία ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση των προς απολιγνιτοποίηση περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, παράλληλα με κάποια φορολογικά κίνητρα.

Στη συνέχεια ορίστηκε επιτροπή προκειμένου να διαχειριστούν τα χρήματα του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, του γνωστού ΣΔΑΜ, για τις δύο πιο πάνω περιοχές.

Η επιτροπή συνεδρίασε κατά διαστήματα, και προφανώς μετά από πιέσεις και παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων, μετέτρεψε το σχέδιο από δίκαιο σε ΑΔΙΚΟ. Αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις ότι και οι όμοροι δήμοι μπαίνουν στο ΣΔΑΜ, που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα επενδύσουν εκτός Μεγαλόπολης, χρησιμοποιώντας όμως τα χρήματα ΣΔΑΜ, όπως και άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.

Όμως το πνεύμα της αρχικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση μόνο των προς απολιγνιτοποίηση περιοχών, όπως το επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλλονίκης, που μίλησε μόνο για τη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Μεγαλόπολη ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ βάναυσα εξαιτίας της δύναμης των πιέσεων και των ψήφων.

Και στο ερώτημα «εμείς της περιοχής Μεγαλόπολης τι κάνουμε;» θα πούμε ότι τώρα είναι αργά και δεν γίνεται τίποτα; Ή μπορούμε να πούμε και να πιστέψουμε ότι είμαστε δυνατοί και πρέπει να αγωνιστούμε για το δίκαιο;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, που είναι σωστά και καταξιωμένα άτομα στην κοινωνία μας, που ψηφίστηκαν προ διετίας για το καλό του Δήμου, να πάρουν πρωτοβουλία για ιστορικές αποφάσεις.

Να συναντηθούν το συντομότερο όλοι σε συνεδρίαση, αφήνοντας πίσω τυχόν διαφορές ή διενέξεις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες και να αποφασίσουν ομόφωνα ότι θα εργαστούν και θα συνεργαστούν όλοι για την αποκατάσταση του δίκαιου, μεθοδεύοντας κινήσεις ειρηνικές και σωστές ή δυναμικές εάν χρειαστεί.

Πρώτη ενέργεια πρέπει να είναι η γνωστοποίηση του προβλήματος σε όλους τους κατοίκους, τους Πρόεδρους των Δημοτικών και Κοινοτικών Διαμερισμάτων, τους Πρόεδρους τοπικών και αθηναϊκών συλλόγων, μηδέ εξαιρουμένης της Εκκλησίας μας.

Να καταλήξουμε σε μία μεγάλη πρωτοφανή δυναμική και ειρηνική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, αφού το γνωστοποιήσουμε με πανώ σε κεντρικούς δρόμους, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και με ό,τι άλλο μέσο διαθέτει ο δήμος, κάνοντας κατανοητό στους συγκεντρωμένους ότι και εμείς της περιοχής της Μεγαλόπολης είμαστε δυνατοί και ότι το ΣΔΑΜ είναι για τη Μεγαλόπολη.

Μετά το θόρυβο από την επιτυχία της συγκέντρωσης, που πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, να καλέσουμε σύσκεψη στο Δημαρχείο με όλους όσους συνέβαλαν στην αλλαγή της αρχικής απόφασης, τον πρόεδρο ΣΔΑΜ, τον διοικητή της ΔΕΗ, τον Περιφερειάρχη και τους τρεις βουλευτές του Νομού για να συζητήσουμε και να ικανοποιήσουμε το πρόβλημά μας, αφού πρώτα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις του Δ.Σ. και της μεγάλης συγκέντρωσης της κεντρικής πλατείας.

Οι αμετάκλητες αποφάσεις του Δ.Σ. και της μεγάλης συγκέντρωσης της κεντρικής πλατείας πρέπει να είναι:

  1. Καταδικάζουμε τις αλλαγές και τροποποιήσεις του ΣΔΑΜ από την αρχική απόφαση, γιατί αφορούσε μόνο τη Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, και όχι όμορους Δήμους.
  2. Να συνεχίσουν να λειτουργούν οι Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης με όλους τους εργαζόμενους, μέχρι να ολοκληρωθεί το Βιομηχανικό Πάρκο στη Μεγαλόπολη και να εγκατασταθούν οι πρώτες επενδύσεις.
  3. Να μη γίνει τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Πάρκων από τη ΔΕΗ, όπως δεν είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η κατασκευή φυσικού αερίου, αφού έχουμε σε λειτουργία την τηλεθέρμανση.
  4. Αν και αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει να σκεφτόμαστε για τυχόν ανεπιθύμητα πρόσωπα.
  5. Επίσης, πρέπει να σκεφτόμαστε ακόμα να μην πάει κανένας Δημότης μας να ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές όταν αυτές γίνουν.

ΗΛΙΑΣ Ν. ΣΟΡΟΛΗΣ

Δημότης Μεγαλόπολης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κλείνουν την ΔΕΗ του λιγνίτη δήθεν για το περιβάλλον και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρο στους ανεμογεννήτριο-επιχειρηματίες να κάψουν τα δαση μας.
    Και εμείς κοιτάμε.

    Αυτο θα πει καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια