ΑρχικήΑΡΘΡΑΑνοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος από την Ένωση Σωματείων...

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος από την Ένωση Σωματείων Φαλαισίας

ΕΝΩΣΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΦΑΛΑΙΣΙΩΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Προς κ. Σκρέκα Κων/νο Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος

κ. Υπουργέ,

Η ένωσή μας κύριος φορέας και εκφραστής των συλλόγων της επαρχίας Μεγαλόπολης επιθυμεί με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσει ότι τα χωριά του δήμου Μεγαλόπολης ερημώνουν και το κλείσιμο των μονάδων θα είναι η «ταφόπλακα» τους. Από την άλλη εάν υπάρξει μια ανάπτυξη που να σχετίζεται με την μεταλιγνιτική εποχή και την πράσινη ενέργεια του δήμου Μεγαλόπολης ίσως οδηγήσει σε άλλα αποτελέσματα.

 Όπως γνωρίζετε κ. Υπουργέ, η Μεγαλόπολη απολάμβανε εδώ και δεκαετίες δωρεάν θέρμανση στα σπίτια των κατοίκων της, μέσω της τηλεθέρμανσης από την 3η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ.

Στο πρόγραμμα μετάβασης όπου η λιγνιτική μονάδα θα σταματήσει την παραγωγή της, η θέρμανση της πόλης θα καλυφθεί με την παροχή φυσικού αερίου. Το έργο αυτό προβλέπεται μόνο για την πόλη δίνοντας μάλιστα και οφέλη στους κατοίκους με την δωρεάν σύνδεση και αντικατάσταση των καυστήρων ή όποιων άλλων τροποποιήσεων χρειαστούν.

Τα χωριά που ανήκουν στον δήμο Μεγαλόπολης θα παραμείνουν όπως και στο παρελθόν με θέρμανση πετρελαίου ή/και καυσόξυλων.

Πρώτον, θεωρούμε ότι είναι άδικη μια τέτοια ρύθμιση που δεν θα συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την επαρχία του δήμου Μεγαλόπολης και δεύτερον όταν μιλάμε για πράσινη ενέργεια δεν συμβαδίζει μια τέτοια απόφαση για τη μείωση του CO2.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

1) Στα κοντινά χωριά (πλησίον της πόλης) είναι εφικτό να επεκταθεί ο αγωγός του φυσικού αερίου για θέρμανση με τα ίδια οφέλη που θα ισχύουν για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης. Αξίζει δε να τονίσουμε ότι τα δύο μεγάλα χωριά του δήμου Λεοντάρι και Ίσαρη απέχουν μόλις 10 χιλ. από την το κέντρο της πόλης, επίσης  διαθέτουν πάνω από τριακόσιους (300) καταναλωτές. Και με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να εξετάσουμε το θέμα ώστε να είναι βιώσιμο κι ως ιδιωτική επένδυση.

2) Τα απομακρυσμένα χωριά του δήμου προτείνουμε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον, εντασσόμενο σε ειδικό καθεστώς επιδοτήσεων με κάλυψη εξ’ ολοκλήρου όλων των ενεργειακών παρεμβάσεων (100%) αντλίες θερμότητας – θερμοπροσόψεις – ενεργειακά κουφώματα & αντισεισμική θωράκιση). Να συμπεριληφθεί όχι μόνο ως πρώτη κατοικία αλλά και ως δευτερεύουσα. Τούτο διότι μιλάμε για χωριά που οι ιδιοκτήτες τους κατοικούν στην Αθήνα – Καλαμάτα – Τρίπολη κλπ, δίνουν όμως παρουσία και ζωή τα σαββατοκύριακα, τις γιορτές, τα καλοκαίρια και έχουν εκεί τους γέροντες γονείς τους.

Επιπλέον ευελπιστούμε ότι με την επέκταση της τηλεργασίας, την βελτίωση του κλίματος στην περιοχή μας λόγω απολιγνιτοποίησης, αρκετοί νέοι θα στραφούν για εργασία στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, καθώς και στην ήπια τουριστική ανάπτυξη που προσφέρει η περιοχή μας.

Η βελτίωση των οικιών, ο εκσυγχρονισμός τους εντασσόμενος στην πράσινη ανάπτυξη θα δώσει μια επιπλέον ώθηση και θα αποτελέσει κίνητρο παραμονής κι επανόδου νέου πληθυσμού.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Μπένος Παν.
Ο Γεν. Γραμματέας Παπαχρήστος Παν.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ