Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες μετά την αύξηση του ELA

0
251

Η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα κατά 900 εκατ. ευρώ – Ποσό 180 ευρώ κάθε τρεις ημέρες σε μία δόση θα μπορούν να σηκώνουν οι πολίτες από τα ΑΤΜ – Ο Nτράγκι είπε ότι τα capital controls έχουν προστατέψει τους καταθέτες

Σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι το ποσό της αύξης του ELA ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και είναι για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος είπε ότι τον Ιούνιο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις 8,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα capital controls έχουν προστατέψει τους καταθέτες.

Κατά πληροφορίες, συνεπεία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν από τα ΑΤΜ ποσό ύψους 180 ευρώ με μία δόση κάθε τρεις ημέρες, προκειμένου να μην βρίσκονται κάθε μέρα στις ουρές.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή για τις τράπεζες, που θα αποφασίσει αν θα παραταθεί και με ποιους όρους η τραπεζική αργία που, τυπικά, λήγει απόψε τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανοίξουν τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογράψει απόψε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προβλέπει ότι η τραπεζική αργία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, ενώ από Δευτέρα θα εκδοθεί νέα ΠΝΠ, πιθανώς και για άνοιγμα όλων των υποκαταστημάτων, διατηρώντας όμως τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και σε ορισμένες τραπεζικές εργασίες.

από το protothema.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here