ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΑνοίγει ο δρόμος για παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων - Μελέτη του ΑΔΜΗΕ...

Ανοίγει ο δρόμος για παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων – Μελέτη του ΑΔΜΗΕ τις θεωρεί απαραίτητες

Σύμφωνα με άρθρο από το energypress.gr : Νέα μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ στέλνει στις Βρυξέλλες το ΥΠΕΝ διεκδικώντας αποζημιώσεις για όσο μένουν σε λειτουργία οι λιγνίτες της ΔΕΗ.

Όπως έχουμε γράψει στο Καφενείο Μεγαλόπολης σε πολλά άρθρα μας, μετά την βλάβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου αλλά και την κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ, έχει γίνει εμφανές ότι υπάρχει ανάγκη να μείνουν σε καθεστώς εφεδρείας και να μην κλείσουν κάποιες λιγνιτικές μονάδες. Ήδη η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας ζητάει να μπουν σε ειδικό καθεστώς παράτασης και να συνεχίσουν την λειτουργία τους οι μονάδες της Μελίτης, η 5η του Αγίου Δημητρίου και η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας.

Η ΔΕΗ έχει στείλει συγκεκριμένο αίτημα στην ΑΔΜΗΕ με το οποίο τον ενημερώνει ότι τον Μάρτιο θα τεθεί και επίσημα εκτός η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης και αναμένει την σχετική απάντηση από τον διαχειριστή αν την χρειάζεται το σύστημα ή όχι. Η μονάδα 4 της Μεγαλόπολης λειτουργεί συνεχώς μετά την βλάβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Θα έπρεπε το ίδιο πράγμα να έχει γίνει και στην Μεγαλόπολη. Θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει ενέργειες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο για κάποια μονάδα της Μεγαλόπολης.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε , ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η Κυβέρνηση να δεχθεί μια παράταση λειτουργίας , μόνο των συγκεκριμένων 3 μονάδων στην Δυτ. Μακεδονία, αφού δεν θα την έχει ενοχλήσει κανένας για τις μονάδες της Μεγαλόπολης.

Στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε εδώ στην περιοχή μας μόνο 2 παρεμβάσεις , δείτε τα συγκεκριμένα άρθρα:

Επερώτηση Αγωνιστικής Συνεργασίας για παράταση της απολιγνιτοποίησης

Επιστολή Μιχόπουλου: Διεκδίκηση παράτασης της Απολιγνιτοποίησης και της λειτουργίας των μονάδων της Μεγαλόπολης

Η νέα μελέτη του ΑΔΜΗΕ

Η μελέτη είχε ζητηθεί από τον υπ. ΠΕΝ Κ.Σκρέκα, προκειμένου να ενισχυθεί το ελληνικό επιχείρημα απέναντι στις Βρυξέλλες, ώστε εκείνες να ικανοποιήσουν το αίτημα αποζημίωσης που διεκδικεί η ΔΕΗ. Δηλαδή την ένταξη των λιγνιτικών της σταθμών σε ένα μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, για όσο καιρό αυτές θα συνεχίζουν να λειτουργούν και κατ’ επέκταση να την ζημιώνουν.

Στην λογική αυτή, της ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας του ελληνικού φακέλου, το ΥΠΕΝ αποστέλλει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο την μελέτη του ΑΔΜΗΕ στις Βρυξέλλες. Αντί να είναι η ΔΕΗ εκείνη που ισχυρίζεται πως η λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων είναι απαραίτητη, όπως ανέδειξε και η «Μήδεια», πλέον το λέει ο ίδιος ο διαχειριστής μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη των μονάδων της ΔΕΗ σε ένα μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας με ό,τι αποζημίωση αυτό συνεπάγεται για την επιχείρηση, φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον Κ.Σκρέκα και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, οι οποίες καλούνται να απαντήσουν και σε ένα ακόμη ερώτημα των Βρυξελλών. Οι κοινοτικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν ρωτήσει τις ελληνικές «γιατί να μην συμμετάσχουν στον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας και μονάδες άλλων παραγωγών, πέραν της ΔΕΗ».

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό για την στρατηγική εφεδρεία, μπορούν να δηλώσουν ένταξη σε αυτήν, όλοι όσοι επιθυμούν να κλείσουν τις μονάδες τους και να μην «μπιντάρουν» στην αγορά. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, όποια μονάδα εντάσσεται σε αυτόν, δεν επιτρέπεται να συμμετέχει στην αγορά. Στην περίπτωση ωστόσο της Ελλάδας, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή άλλος παραγωγός, πέραν της ΔΕΗ, που να θέλει να «βγάλει» κάποια μονάδα του εκτός για να την εντάξει στις στρατηγικές εφεδρείες.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,829ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια