Στην 5η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημάρχου Μεγαλόπολης που έγινε σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τσίχλης Σταύρος εισηγήθηκε το ένα και μοναδικό θέμα που αφορούσε την δημιουργία Διαδικτυακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου στον Δήμο Μεγαλόπολης.
Παρουσίαση του μοναδικού Θέματος προς συζήτηση από την Ανεξάρτητη Δύναμη Πολιτών .
Διαδικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Μικρή Ιστορική αναδρομή τηλεόρασης και ραδιοφώνου.
Η τηλεόραση είναι σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Πριν την επικράτηση του διαδικτύου[1] αποτελούσε το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας.
Η λέξη είναι συνθετικό του αρχαίου ελληνικού προθέματος «τηλε-», το οποίο σημαίνει «μακριά», και της λέξης «όραση».
Η τηλεόραση στην Ελλάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της το 1960 με πειραματικές εκπομπές που δεν μονιμοποιήθηκαν, ενώ το τακτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από δημόσιο σταθμό του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και από την Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων το 1966.
Μέχρι πρότινος, το ελληνικό επίγειο σύστημα μετάδοσης ήταν αποκλειστικά αναλογικό. Από τις 6 Φεβρουαρίου του 2015 το τηλεοπτικό σήμα είναι σε όλη τη χώρα ψηφιακό.
Μέχρι το 1989 η τηλεόραση, και μαζί της και το ραδιόφωνο, παρέχονταν αποκλειστικά από το κράτος. Σήμερα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά κανάλια αλλά και συνδρομητική τηλεόραση.
Μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει τον τερματισμό των αναλογικών επίγειων εκπομπών μέχρι το τέλος του 2014. Από την 6η Φεβρουαρίου 2015, οι επίγειες εκπομπές είναι ψηφιακές.
Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920 με πειραματικές προσπάθειες μικρής κλίμακας από ιδιώτες και δημόσιους φορείς.
Γρήγορα έγινε δημοφιλές μέσο, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ιταλία και της τριπλής κατοχής. Μεταπολεμικά το ραδιόφωνο επεκτάθηκε και παρήγαγε ποιοτικό και μορφωτικό πρόγραμμα με απήχηση στο ευρύ κοινό, αλλά βρισκόταν υπό στενό κρατικό έλεγχο.
Οι πειραματισμοί κράτησαν αρκετά χρόνια. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρήστο Τσιγγιρίδη την 25 Μαρτίου του 1928 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπή-εκπομπές.
Το ραδιόφωνο είχε έντονα πολιτικές χρήσεις από τις προπολεμικές και τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, ωστόσο έγινε ένα λαϊκό, ψυχαγωγικό μέσο που προσέλκυσε σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, οι οποίοι παρήγαν ποιοτικό πρόγραμμα.
Τηλεόραση μέσω διαδικτύου
Η τηλεόραση μέσω διαδικτύου είναι μια δημοφιλής μέθοδος παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα από οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ.
Τα πλεονεκτήματα της τηλεόρασης μέσω διαδικτύου περιλαμβάνουν: Ευελιξία στην παρακολούθηση περιεχομένου. Ποιότητα εικόνας και ήχου .Πρόσβαση από οπουδήποτε και οποιαδήποτε συσκευή
Η διαδικτυακή τηλεόραση κατακτά τις αγορές
Ραγδαία αύξηση των χρηστών του διαδικτύου που παρακολουθούν τηλεόραση μέσω του υπολογιστή τους σύμφωνα με στοιχεία της αγγλικής Αρχής Ραδιοτηλεόρασης (Ofcom) και του αμερικανικού κέντρου ερευνών PEW παρουσιάζει η τελευταία διετία.
Σύμφωνα με την Ofcom ενώ το 2006 οι κάτοχοι-χρήστες υπολογιστών που παρακολουθούσαν μέσω αυτών βίντεο ήταν 21% το 2008 έφτασαν το 32%,ενώ το ποσοστό των χρηστών που παρακολουθούν τηλεόραση μέσω του διαδικτύου διπλασιάστηκε από το 2006 και και έφτασε το 17% στις αρχές του 2008.
Η μελέτη του Κέντρου Ερευνών Pew των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι το 46% των πολιτών που παρακολουθούν ειδήσεις χρησιμοποιούν την τηλεόραση και ότι η μέση ηλικία αυτών των πολιτών είναι 52 χρόνια. Το 13% αποτελεί τους «net-newsers», ορολογία που χαρακτηρίζει τους πολίτες οι οποίοι χρησιμοποιούν την διαδικτυακή τηλεόραση για να ενημερωθούν και η μέση ηλικία τους είναι 35 χρόνια και το 80% από αυτούς έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο. Ένα ποσοστό 23%, με πολύ υψηλή μόρφωση, ενημερώνεται από εφημερίδες, τηλεόραση και διαδίκτυο. Μόνο το 34% ανέφερε ότι την προηγούμενη ημέρα είχε αγοράσει εφημερίδα, ποσοστό 6% κάτω από το αντίστοιχο του 2006.
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι «την τελευταία δεκαετία το ακροατήριο των παραδοσιακών πηγών συνεχώς μειώνεται ενώ το ποσοστό των πολιτών που ενημερώνεται online αυξάνεται συνεχώς».
Τα οφέλη της της διαδυκτιακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου .
Ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να ακούνε ραδιόφωνο είναι η συναισθηματική τους κατάσταση. Υπάρχουν, δηλαδή, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και βρίσκουν μια διέξοδο μέσω της μουσικής, η οποία τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι το ραδιόφωνο συμβάλλει τόσο στο να χαλαρώνει τους ανθρώπους, καθώς τους βοηθάει να ξεφύγουν για λίγο από τα προβλήματα που μπορεί να τους απασχολούν όσο και στο να τους κρατάει συντροφιά, ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι είναι μοναχικοί.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Λίμερικ στην Ιρλανδία διαπίστωσε ότι οι ακροατές ραδιοφώνου που επέλεγαν μουσική που τους άρεσε, παρουσίασαν μείωση του στρες και αύξηση της θετικότητας, συγκριτικά με όσους δεν άκουγαν μουσική.
Η μουσική έχει τη δύναμη να επηρεάζει τα συναισθήματά μας, συμβάλλοντας στη μείωση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και στην αύξηση της ντοπαμίνης (ορμόνη της ευχαρίστησης).
Εν κατακλείδι, το ραδιόφωνο είναι ένα απλό, οικονομικό και εύχρηστο μέσο που μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από απλή ψυχαγωγία, ιδανικά το πρωί, μπορεί να αποτελέσει μια απλή και εύκολη συνήθεια με πολλαπλά οφέλη για την ψυχολογία μας.
Σε διάφορες χώρες το ραδιόφωνο (και κυρίως το διαδικτυακό) χρησιμοποιείται από την εκπαιδευτική κοινότητα, είτε από τους μαθητές –
σπουδαστές είτε από ομάδες εκπαιδευτικών – μαθητών και το περιεχόμενο είναι συνήθως ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Στη συνεχόμενη λειτουργία του τα τέσσερα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν εκατοντάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα αλλά και κάποια σχολεία από την Ευρώπη, με χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, που ενεπλάκησαν στην παραγωγή και ακρόαση ραδιοφωνικών εκπομπών.
Σύμφωνα με έρευνες του Μαθητικού Ραδιοφώνου (Βαλμάς & Τούλιου, 2014), (Γενιτζές & Τούλιου, 2015) αναδείχθηκε ότι οι μαθητές:
- Βελτίωσαν τις δεξιότητες προφορικού λόγου από την εξάσκηση στην εξωτερίκευση της σκέψης και παρουσίασης των εργασιών τους μέσω της παραγωγής ζωντανών και ηχογραφημένων εκπομπών.
- Δημιουργούν νέα κειμενικά είδη μέσω του ραδιοφώνου, με την αξιοποίηση των αρχών της δημιουργικής γραφής.
-Εξοικειώθηκαν με διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες, τα εργαλεία ηχογράφησης, με τα λογισμικά επεξεργασίας ήχου. - Ανέπτυξαν ικανότητες διαχείρισης του χρόνου τους και ευθύνης σχετικά με την παρουσίαση της εκπομπής μέσω της εκφώνησης.
- Καλλιέργησαν την κριτική τους σκέψη, είτε κατά τη σύνταξη και μετάδοση ειδήσεων είτε κατά την επιλογή μουσικών ακουσμάτων είτε κατά την ακρόαση άλλων μαθητικών εκπομπών.
- Ανέπτυξαν πνεύμα ομαδικότητας για την παραγωγή των εκπομπών και αξιοποίησαν όλα τα μέσα επικοινωνίας και τα κοινωνικά δίκτυα για τη συνεργασία σε ομαδικό έργο.
- Κοινωνικοποιήθηκαν από τη συναναστροφή με συνομήλικους μέσα από τις σχετικές με το ραδιόφωνο δραστηριότητες, όπως ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις.
- Βίωσαν συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς, για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός έργου με παραγωγή εκπομπών.
Το συμπέρασμα είναι ότι το Μαθητικό Ραδιόφωνο αποτελεί το μοναδικό μέσο για τους μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά παράγοντας γραπτό και προφορικό λόγο για τον ίδιο σκοπό, αλλά σε διαφορετικά στάδια. Οι ίδιοι δημιουργούν περιεχόμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από σχολικές τάξεις σε όλη τη χώρα.
Η αμεσότητα και η φιλικότητα του μέσου του διαδικτυακού ραδιοφώνου αποτυπώνεται έντονα από τις απόψεις των ερωτηθέντων, οι οποίοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή τους ως μέλη στην συγκεκριμένη κοινότητα μάθησης.
Τα οφέλη της διαδυκτιακής τηλεόρασης είναι:
– Επιτρέπει την εκπομπή των προγραμμάτων των τηλεοπτικών σταθμών με οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.
– Tο κόστος μετάδοσης προγραμμάτων κωδικοποιημένης εκπομπής είναι πολύ μικρότερο έναντι της ψηφιακής τηλεόρασης.
– Δυνατότητα ανάπτυξης νέων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες υποτιτλισμού σε πολλές γλώσσες,
– Εξασφαλίζεται σταθερότερη και καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου.
– Δεν χρειάζονται ογκώδη κουτιά ή streaming sticks.
– Δεν χρειάζεται τα καλώδια, καθώς οι έξυπνες συσκευές μπορούν να συνδέονται η μία με την άλλη ασύρματα.
– Προκαλεί άμεση ανταπόκριση
– Ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο.
– Ποιότητα υψηλής ευκρίνειας σε εικόνα και ήχο (High Definition)
– Λιγότερες παρεμβολές
– Μεγάλη βιβλιοθήκη.
– Έχει τη δύναμη του βίντεο.
– Λειτουργεί μακροπρόθεσμα.
– Συμβάλει στο εμπόριο μέσω της διαφήμισης , ενδυναμώνοντας τους εμπόρους .
– Προβάλει τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής , τόσο τα ιστορικά ,όσο και τα θρησκευτικά , παρουσιάζοντας ακόμα και εικόνα 3D, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού.
– Παρουσιάζει όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου , με βίντεο δείχνοντας τις ομορφιές της εκάστοτε κοινότητας , συνεντεύξεις , καθώς και διάφορες προσωπικότητες που κατάγονται από εκεί.
– Προβολή όλων των εκδηλώσεων ,πολιτιστικών και αθλητικών που γίνονται στο Δήμο και στις κοινότητες , καθώς και live εικόνα και ήχο.
– Προβολή των δημοτικών συμβουλίων με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και όσα συζητήθηκαν καθώς και τοποθετήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών .
-Παρουσίαση συνεντεύξεων όλων των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών, ώστε να μπορεί να τα δει ο πολίτης οποιαδήποτε στιγμή θέλει και σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα και να συμμετέχει ενεργά χωρίς να διέπεται από προσωπική προβολή , δίνοντας το δικαίωμα στον εκάστοτε Δήμαρχο να κάνει παρουσίαση μόνο θεμάτων.
-Προβολή όλων των κοινωνικών θεμάτων , αλλά και γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν το Δήμο και τους Δημότες.
-Μεγάλη συμβολή στην εκπαίδευση , παρουσιάζοντας όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Δήμου.
- Συμβολή στην πολιτισμική κουλτούρα ενός Δήμου παρουσιάζοντας εκδηλώσεις όπως Ζωγραφικής , Θέατρο , Μουσικής , Φωτογραφίας ,Γλυπτικής , Λαογραφίας , Έκθεση Βιβλίου , Πρόσωπα , Ποίηση , Ιστορία.
Κλείνοντας η δημιουργία ψηφιακού ραδιοφώνου και τηλεόρασης για ένα Δήμο συμβάλει στην ανάπτυξη και προβολή του Δήμου , καθώς θα έχει δικό του μέσω προβολής και θα είναι ανεξάρτητο από άλλα μέσα ενημέρωσης.
Δείτε το σχετικό βίντεο από την ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης από το Καφενείο Μεγαλόπολης