ΑρχικήΑΡΘΡΑΑνανέωση Περιβαλλοντικών Όρων για την Μονάδα Φυσικού Αερίου Μεγαλόπολη 5

Ανανέωση Περιβαλλοντικών Όρων για την Μονάδα Φυσικού Αερίου Μεγαλόπολη 5

Αναρτήθηκε στην Διαύγεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τη Μεγάλη Πέμπτη, η απόφαση ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων για την Μονάδα Φυσικού Αερίου Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση αναφέρονται:

Το γήπεδο του ΑΗΣ Μεγαλόπολης – Μονάδα 5, Μονάδα IV (πρώην ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β) θεωρείται ότι βρίσκεται στο ευρύτερο περιβάλλον του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου αρχαίας πόλης Μεγαλόπολης

Η δραστηριότητα της Μονάδας 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης υπάγεται στο Παράρτημα Ι της ΚΥΑ 36060/1155/Ε103/2013 (ΦΕΚ 1450 Β) και ως εκ τούτου εμπίπτει στις διατάξεις του κεφαλαίου ΙΙ αυτής.
Για το λόγο αυτό υποχρεούται να τηρεί τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της προαναφερόμενης ΚΥΑ και να εφαρμόζει τις κάτωθι, αναφερόμενες συνοπτικά, Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ):

 • Λειτουργία σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας
 • Μετρήσεις και έλεγχος της ποιότητας του καυσίμου
 • Καυστήρες χαμηλών εκπομπών ΝΟx
 • Λέβητες ανάκτησης καυσαερίων
 • Τεχνικές βελτιστοποίησης της καύσης
 • Σύστημα ψύξης τύπου ανοιχτής ανακυκλοφορίας με Πύργο Ψύξης βεβιασμένου ελκυσμού και αντιρροής
 • Χρήση χημικών ουσιών (για την αντιμετώπιση καθαλατώσεων, διαβρώσεων, καταπολέμηση μικροοργανισμών κλπ) που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο πρόσθετων των οποίων απαγορεύεται η χρήση σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Αναφοράς ΒΔΤ για τα Βιομηχανικά Συστήματα Ψύξης.
 • Συστήματα εξαερισμού – αποκονίωσης στα σιλό αποθήκευσης χημικών πρώτων υλών
 • Δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, λιπαντικών, χημικών πρώτων υλών τοποθετημένες εντός λεκανών ασφαλείας
 • Συγκρότημα κατεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων
 • Συγκρότημα κατεργασίας αστικών λυμάτων
 • Εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών λειτουργίας, συντήρησης του εξοπλισμού, καθώς και συστηματική παρακολούθηση των λειτουργικών παραμέτρων και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς της Μονάδας 5 του ΑΗΣ

Παρακολούθηση – Καταγραφή της ποιότητας ατμόσφαιρας

Στην ευρύτερη περιοχή των ΑΗΣ Μεγαλόπολης (Μονάδα ΙΙΙ, IV της ΛΙΓ. ΜΕΓ. ΑΕ και Mονάδα 5 της ΔΕΗ ΑΕ) να λειτουργεί στην Π.Ε. Αρκαδίας, με ευθύνη και δαπάνη της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΛΙΓ. ΜΕΓ. Α.Ε., κοινό δίκτυο παρακολούθησης/ καταγραφής και επεξεργασίας των τιμών των ατμοσφαιρικών ρύπων και των βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων αποτελούμενο από τρείς (3) σταθμούς μέτρησης (υφιστάμενο δίκτυο στις θέσεις ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΟ’’, ‘’ΛΕΟΝΤΑΡΙ’’, ‘’ΙΣΑΡΗΣ’’).

Σε όλους τους σταθμούς μέτρησης να λειτουργούν αυτόματα όργανα συνεχούς μέτρησης/καταγραφής των συγκεντρώσεων SO2, NOX, NO2 και αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5), καθώς και εξοπλισμός συνεχούς μέτρησης/καταγραφής βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων (διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου). Ένας(1) τουλάχιστον
από τους σταθμούς να είναι εφοδιασμένος με εξοπλισμό συνεχούς μέτρησης/καταγραφής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του αέρα.

Η διάρκεια της απόφασης είναι 15 χρόνια

δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ