ΑρχικήΑΡΘΡΑΑνακοινώθηκαν τα νέα μέτρα επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον μήνα Οκτώβριο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η διεθνής ενεργειακή κρίση, που επηρεάζει καθοριστικά ολόκληρη την Ευρώπη και τροφοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζεται και δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς απτά αποτελέσματα ως τώρα. Πολλές χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, όπως η Γερμανία, προειδοποιούν τους πολίτες τους για υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και υποχρεωτικές διακοπές στην παροχή της.

Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και που έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Φέτος, καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα:

Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά,

Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και

Τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Από σήμερα, όλοι οι πολίτες μπορούν να μπουν στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, https://ypen.gov.gr/ και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής εξοικονόμησης, από 1η Οκτωβρίου ειδικά για τα νοικοκυριά θεσπίζουμε ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα:

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Δημιουργούμε για τον μήνα Οκτώβριο, τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh απορροφούμε το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWhαπορροφούμε το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWhστον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Μη Οικιακά Τιμολόγια

Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρών ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές

Μαζί, θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη.

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Are you human? Please solve:Captcha


Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img

Αποτελέσματα λαχειοφόρου αγοράς Νεοχωρίου Λυκοσούρας

ΠΑΝΗΓYΡΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΉΜΟΝΑ ΝΕΟΧΩΡIΟΥ ΛΥΚΟΣΟΥΡΑΣ 2026 ΔΩΡΑ Γιώργος Κανδηλώρος ένα κατσίκι 899 Νίκος ένας κόκορας ζωντανός 916 Αποστολια...

Πανηγύρι στο Κατσίμπαλι το Σάββατο 8 Αυγούστου

Το Σάββατο 8 Αυγούστου σας περιμένουμε στο μεγάλο πανηγύρι του χωριού μας.

Τατούλης: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει προκλητικά να μοιράζει γενναίες αυξήσεις στον κομματικό της στρατό στην Αυτοδιοίκηση

Μητσοτάκης: «Αυξήσεις  στους μισθούς του «κομματικού στρατού» της Αυτοδιοίκησης!» Την ώρα που η ελληνική κοινωνία...

Η Κατερίνα Χαρβάτη τιμάται με το Παγκόσμιο Βραβείο Επιστήμης Albert Einstein

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Συμβούλιο απονέμει τιμητική διάκριση στην παλαιοανθρωπολόγο, Κατερίνα Χαρβάτη, για την έρευνά...

Εορτασμός των Αγίων Επτά Μακκαβαίων στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη στην Μεγαλόπολη την Παρασκευή 31 Ιουλίου

Στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πίσω από το Αρχαίο θέατρο, είναι η εικόνα των...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img