Ανακοίνωση Μεταλλωρύχων Αρκαδίας: Το ιστορικό δημιουργίας του Σωματείου μας

6
677

Από το Σωματείο Μεταλλωρύχων που έχει ιδρυθεί στην Μεγαλόπολη κυρίως από εργαζόμενους 8μηνίτες λάβαμε και σας δημοσιεύουμε την ανακοίνωση που ακολουθεί:

Συνάδελφοι εξ ‘αρχής δηλώνουμε ότι το Σωματείο Μεταλλωρύχων Αρκαδίας θεωρεί πως ο πόλεμος ανακοινώσεων και παραφιλολογίας μόνο κακό κάνει στα συμφέροντα των συμβασιούχων. Αλλά μετά από συνεχιζόμενες προκλήσεις και ψέματα δημοσιεύουμε το ιστορικό της δημιουργίας μας, για να έχουν όλοι οι συμβασιούχοι πλήρη εικόνα και να μην τρώνε αμάσητα τα ψέματα που διαδίδονται!

Όπως ξέρετε 64 συμβασιούχοι έχουμε καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΗ διεκδικώντας το υπόλοιπο των δώρων που παρανόμως μας έκοψαν ΚΑΙ την καταβολή αναδρομικών βάσει απόφασης του Αρείου Πάγου.

Για την υποβολή της αγωγής έγιναν πολλές συγκεντρώσεις και συζητήσεις, σε κάποιες από αυτές ένας από τους ενάγοντες μας πληροφόρησε σχετικά με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (Ο.Μ.Ε).  Αυτός ο συνάδελφος είχε ενημερώσει για το θέμα της Ο.Μ.Ε. και το ΣΕΕΝΠ.

Ερευνήσαμε σχετικά με το θέμα, επικοινωνήσαμε με την Ο.Μ.Ε. το Εργατικό Κέντρο, με διάφορους συνδικαλιστές της Μεγαλόπολης και με δικηγόρο και είδαμε πως με βάση τη νομοθεσία μπορούμε να επιβάλουμε την εφαρμογή της Συλλογικής  Σύμβασης της Ο.Μ.Ε. για τους 8μηνιτες.

Έτσι βλέποντας πως το ΣΕΕΝΠ δεν κινήθηκε ώστε να γίνει μέλος της ΟΜΕ, 62 8μηνιτες αποφασίσαμε να ιδρύσουμε νέο Σωματείο.

Τότε ενώ εμείς οι 62 είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία, το ΣΕΕΝΠ έκανε αίτηση εγγραφής στην ΟΜΕ και μας κάλεσε να ενωθούμε. Το θέμα της ένωσης συζητήθηκε στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας και απορρίφθηκε από τα μέλη.

Από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησαν έναν αγώνα ψεμάτων και διαστρέβλωσης.

Μας κατηγορούν ότι είμαστε εργοδοτικό σωματείο, ότι δήθεν ανακαλύψαμε εκ των υστέρων τη ΣΣΕ της ΟΜΕ,  ότι στέλνουμε μαζικά μηνύματα σε 8μηνιτες παίρνοντας τα τηλέφωνα τους από τη ΔΕΗ και το Δήμο κλπ

Αλλά ποτέ δεν απάντησαν ξεκάθαρα στα ερωτήματα μας:

 1. ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΟΜΕ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΝΕΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ;
 • ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ, ΔΕΝ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΝΟΜΙΚΑ Ή ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ;

Συνάδελφοι μην γράφεστε απλώς σε ένα σωματείο και μετά αφήνετε άλλους να μιλούν για εσάς. Μην πιστεύετε τίποτα χωρίς να το ερευνήσετε. Πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε, να ενημερωνόμαστε και να αγωνιστούμε ενωμένοι χωρίς άσφαιρες τουφεκιές, μακριά από κομματικά παιχνίδια και «γραμμές»

Το Σωματείο Μεταλλωρύχων Αρκαδίας πριν καν συσταθεί καλά καλά κατάφερε την πρώτη του νίκη. Αναγκάσαμε το ΣΕΕΝΠ να εγγραφεί στην ΟΜΕ.

Γραφτείτε στο Σωματείο Μεταλλωρύχων για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της Συλλογικής σύμβασης Εργασίας και στο μέλλον για όλους τους εργαζόμενους στα ορυχεία.

Facebook Comments

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πρέπει να πούμε ορισμένες αλήθειες γιατί η συκοφαντία έχει και τα όριά της.
  1.) Το Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕΝΠ) υπάρχει από το 2011 με πλούσια συνδικαλιστική δράση και φωνή στην ταξική πάλη (απεργίες, δράσεις σε όλο το λεκανοπέδιο στο χώρο της ενέργειας για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων μόνιμων, συμβασιούχων με 8αμηνα και 2μηνα και εργολαβικών). Είναι γνωστό ότι παλεύει για να παραμείνει το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης και η ΔΕΗ στο δημόσιο ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης που είναι λαική περιουσία, για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, με ρεύμα φθηνό για το λαό. Με απόφαση του ΔΣ του σωματείου το ΣΕΕΝΠ συντάσσεται με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Το αναφέρω γιατί κάποια από τα μέλη του νεοσύστατου σωματείου μεταλλωρύχων Αρκαδίας προσπαθώντας να προσεγγίσουν 8αμινήτες συναδέλφους που είναι μέλη στο ΣΕΕΝΠ έχουν πει επί λέξει: «τι δουλειά έχετε μ’ αυτούς. Αυτοί είναι κουμμούνια !». Είναι έτσι κύριοι του σωματείου μεταλλωρύχων ή κάνω λάθος; Έτσι είναι ! Αν και ο γράφοντας ως μέλος του ΣΕΕΝΠ είναι πιο κοντά στον αναρχικό χώρο, είναι τιμή να είναι κάποιος ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ σήμερα και να παλεύει για το δίκιο των εργαζομένων ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αν και στο σωματείο δεν ζητήσαμε ποτέ πολιτική ταυτότητα !
  2.) Για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η Ο.Μ.Ε με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων που σ’ αυτές ανήκει και η ΔΕΗ, το Σωματείο Ενέργειας έλαβε γνώση μέσα Οχτώβρη και κινήθηκε αμέσως με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να γίνει μέλος της Ο.Μ.Ε . Συναντηθήκαμε με την Ο.Μ.Ε μέσα Δεκέμβρη. Γίναμε επίσημα μέλος της Ο.Μ.Ε στις 24 Γενάρη. Έχουν ενημερωθεί πλήρως τα μέλη μας για όλες τις κινήσεις και για το πότε θα ισχύσει η αύξηση στο μισθό με τη νέα ΣΣΕ. Επειδή το σωματείο μεταλλωρύχων Αρκαδίας είναι νεοσύστατο φαντάζομαι ότι παραγνωρίζει το πόση γραφειοκρατική και τυπική διαδικασία χρειάζεται για να γίνει κάποιο σωματείο μέλος της Ο.Μ.Ε. Δεκέμβρη συναντηθήκαμε με την Ο.Μ.Ε, Γενάρη γίναμε μέλος της. (Καλά οι συνδικαλιστικοί σας πάτρονες του εργατικού κέντρου Αρκαδίας δε σας συμβουλεύουν;;;).
  3.) Ρε φυντάνια του ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ σωματείου μεταλλωρύχων, στις 10 Φλεβάρη κάνατε εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ του σωματείου σας, εμείς τρέχουμε για να μάθουμε πως μπορούμε να μπούμε στη ΣΣΕ της Ο.Μ.Ε από τον Οχτώβρη που λάβαμε γνώση για την ύπαρξή της και είχαμε την πρώτη συνάντηση με την Ο.Μ.Ε τον Δεκέμβρη και γίναμε μέλος της στις 24 Γενάρη. Πώς ένα σωματείο που δεν έχει καν συσταθεί που δεν υπάρχει ούτε ως ιδέα μέχρι τέλη Γενάρη αναγκάζει το ΣΕΕΝΠ με 300+ μέλη κι 8 χρόνια ταξικής πάλης να μπει στην Ο.Μ.Ε είναι μια αλγεβρική εξίσωση για καλούς λύτες !!!! (Συνάδελφοι εκτίθεστε με αυτά που λέτε και γράφετε !)
  4.) ΝΑΙ ΕΙΣΤΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ !
  Έχετε πάτρονες συνδικαλιστικούς και πολιτικούς. Συνδικαλιστικούς από το εργατικό κέντρο Αρκαδίας και τους παλιούς γνωστούς συνδικαλιστές της ΔΕΗ που απαξίωσαν την επιχείρηση, που στη ΓΕΝΟΠ στηρίζουν παρατάξεις που θέλουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που στη ΓΕΝΟΠ ψηφίζουν ότι εμείς οι συμβασιούχοι να μην έχουμε την ίδια σύμβαση με αυτούς, και πολιτικούς πάτρονες τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που τσακίζουν τη ζωή των εργαζομένων με τις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές τους κι έχουν απαξιώσει τη ΔΕΗ για να την πουλήσουν σε ιδιώτες. Και θέλετε με συμβουλάτορες σας όλους αυτούς να συνεχίσετε το ίδιο τροπάρι στη ΔΕΗ. Είστε και διασπαστές γιατί ενώ έπρεπε να είμαστε ενωμένοι για να διεκδικήσουμε με καλύτερους όρους όχι μόνο τη ΣΣΕ της ΟΜΕ αλλά και άλλα πράγματα για τους 8αμινήτες σας καλέσαμε να γίνετε μέλη στο ΣΕΕΝΠ με 300+ μέλη και 8 χρόνια ύπαρξη εμείς τα «ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΑ» αλλά πριν καν συσταθείτε σαν σωματείο είχατε προαποφασίσει να αρνηθείτε. Γιατί θέλετε να συνεχίσετε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που υπάρχει τόσα χρόνια και κρατάει τους εργαζόμενους δέσμιους ενός σάπιου πολιτικού συστήματος κι απαξιώνει την εργασία τους, τους μισθούς τους, τη ΔΕΗ την ίδια για να την ξεπουλήσουν τα πολιτικά αφεντικά σας.
  Υ.Γ: Εσείς που μας κατηγορείτε για πολιτικά υποκινούμενους να σας δω στις δημοτικές εκλογές με ποια φαντάσματα (Τσιριγώτηδες και σια) που κατέστρεψαν την πόλη και βάλαν πλάτη στα κόμματά τους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) στο να απαξιωθεί η ΔΕΗ για να ξεπουληθεί, να σας δω όταν κατεβαίνετε υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με δαύτους.
  Υ.Γ 2: Διαβάστε και λίγο Μάρξ για να καταλάβετε τι είναι ταξική πάλη και για να μην πηγαίνετε με τον ταξικό εχθρό !

 2. Αυτοι που εφτιαξαν τα δικα τους παιδια ταχα πληγέντες και με διπλωματακια και μπήκαν μόνιμοι ,οι ίδιοι για μικροπολιτικά παιχνίδια και για να πουλήσουν υποχρέωση βρηκαν τα *********** και τα παραμύθιασαν για δημιουργία άλλου σωματειου γιατι τους κάθονται τα κουμουνια στραβά και χάνουν ψηφαλάκια, και τωρα θυμήθηκαν τους 8μηνιτες ,η πολη βουλιάζει λόγω που δεν εχει τιποτα άλλο πέρα από την ΔΕΗ και θα γινει το νέο Μαντούδι ,και κάποιοι δεινόσαυροι του δήμου και των τοπικών οργανώσεων κοιτανε την πάρτη τους και μονο για μικροπολιτικά παιχνίδια .Αντε να φέρουν και τα σκουπίδια να βολευτούμε κάποιοι παρταληδες.Καληνυχτα Μεγαλόπολη δεν θα ξημερώσει ποτε!!!!!!!!!

 3. Για πείτε ρε λεβέντες τα ονόματα των κάποιων συνδικαλιστών της Μεγαλοπολης που σας βοήθησαν ,και το σωματειο ειναι μακρια απο κομματικα παιχνιδια και “γραμμες”.Αλλά δεν πειράζει κοντα ειναι ο Μάιος και πολλοί απο εσάς θα δίνεται το παρών η σαν κομματικοί αντιπρόσωποι του Νικα η αν κατεβάσει η ΝΔ υποψήφιο δήμαρχο θα είστε στον συνδυασμό του.

 4. τελικα πηραμε το 3ο το μακρυτερο παιδια… και εσεις και τα κκεδοπαιδα δεν κανετε για τπτ. Μονο λογια και μεγαλες ιδεες-θεωριες χωρις πραξεις…
  απο πανω ολοι κραζετε γιατι σας χαλασαν τα σχεδια με το νεο σωματειο, αλλα μονο εσας ειδα υποψηφιους βουλευτες-δημοτικους συμβουλους.
  Τα κομματα εξουσιας και το παραπαιδι τους το ΚΚΕ τσακωνονται για το πιος θα ελεγχει τον κοσμο…. και απο πραξεις τπτ

 5. «ΕΛΛΗΝΙΤΣΑ», χαίρομαι που επανέρχεσαι μετά από ακριβώς έναν χρόνο. Διάβασε από πάνω κι εσύ και όλοι οι αναγνώστες τι έλεγα τότε και πες μου που διαφωνείς ή που δεν δικαιώθηκα σ’ αυτά που έγραφα ή που έλεγε το Σωματείο Ενέργειας και το ΚΚΕ ! ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !
  1.) Λέγαμε ότι είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Φλεβάρης 2019 όταν γράφτηκε) είτε με κυβέρνηση ΝΔ (τώρα) θα κλείσουν οι Λιγνιτικές Μονάδες και στη Μεγαλόπολη γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστικών ομίλων και να παλέψουν οι εργαζόμενοι κι η τοπική κοινωνία ενάντια σε αυτό. Μας έλεγαν κινδυνολόγους???
  2.) Λέγαμε ότι το Σωματείο Μεταλλωρύχων Αρκαδίας είναι ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ – διασπαστικό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΠασοκοΣυριζέων – Νεοδημοκρατών συνδικαλιστών που το μόνο που τους νοιάζει είναι να τα έχουν καλά με την κεντρική εξουσία – κυβέρνηση και τους εργοδότες. Είδε κανείς σήμερα που χτυπιέται η εργασία αλύπητα και περνάνε το χειρότερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και που κλείνει η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη να κατεβεί το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας σε απεργία? Το Σωματείο Ενέργειας και το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ τρέχουν νυχθημερόν γι’ αυτά τα ζητήματα.
  3.) Σήμερα έχει συνέδριο η ΓΣΣΕ του Παναγόπουλου σε 5άστερο ξενοδοχείο με ΜΑΤ, σπα, εργοδότες συνέδρους για να αποφασίζουν για σένα εργαζόμενε, για μισθούς πείνας, για να μη σηκώσεις ποτέ το κεφάλι. Το ΠΑΜΕ και μέλη του Σωματείου Ενέργειας είναι εκεί για να το καταγγείλουν και να παλέψουν για συνδικάτα εργατών κι όχι των εργοδοτών. Το εργατικό κέντρο Αρκαδίας, το Σωματείο Μεταλλωρύχων Αρκαδίας κι εσείς που κράζετε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που είστε ρε μάγκες? Εσάς αφορά, τους μισθούς σας, την εργασία σας.
  4.) Εσύ ρε μάγκα που μας βάζεις στο ίδιο τσουβάλι όλους, έχεις υπόψη σου ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ που ανήκουν και αυτοί στην Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος (ΟΜΕ) ήταν σε κινητοποιήσεις κι είχαν και νεκρό εργαζόμενο σε εργατικό ατύχημα – δολοφονία, και οι μόνοι που στήριξαν τον αγώνα τους και την κάθοδό τους στην Αθήνα στις κινητοποιήσεις τους ήταν το ΠΑΜΕ και από τη Μεγαλόπολη μόνο το Σωματείο Ενέργειας ? Γιατί κάποιοι μας δεν κοιτάμε μόνο τον πισινό μας και τη βόλεψή μας αλλά την απελευθέρωση της τάξης μας (εργατική).
  5.) Και κανένας από μας δεν κρύφτηκε ποτέ ούτε πολιτικά ούτε ιδεολογικά, είμαστε ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ και στις εκλογές ναι κάποιοι από μας ήταν υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ και ο γράφων υποψήφιος με τη Λαική Συσπείρωση. Δεν ήμασταν υποψήφιοι ούτε με τη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (για μένα είναι το ίδιο) που ξεπουλάν τη ΔΕΗ και τσακίζουν τις ζωές μας, ούτε στις δημοτικές με τους ΤσιριγωτοΜιχοπουλο- Χριστογιαννοπουλαίους που βλέπετε τι ρόλο παίζουν τώρα που κλείνει η ΔΕΗ (διάβασε τι έγραφα πέρσι, δικαιώνομαι νομίζω).
  Υ.Γ: Κανένας κομμουνιστής και κανένας αναρχικός δεν υπόσχεται ότι θα σώσει οποιονδήποτε. Δεν είμαστε σωτήρες ούτε πιστεύουμε ότι κάποιος πρέπει να δίνει λύσεις για τους άλλους αν οι άλλοι δεν οργανωθούν και δεν παλέψουν για τα δικαιώματά τους, τα συμφέροντά τους, την εργασία τους, τη ζωή τους την ίδια.
  Τα συμπεράσματα δικά σας !!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here