ΑρχικήΑΡΘΡΑΑδελφότητα Τουρκολεκαίων "Ο Νικηταράς": Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρώτη...

Αδελφότητα Τουρκολεκαίων “Ο Νικηταράς”: Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρώτη φορά στο χωριό μας

   Ιστορική η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο χωριό μας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 170 χρόνων από τον θάνατο του ήρωα του χωριού μας Νικηταρά, στα φετινά Νικητάρεια. Όλα δρομολογήθηκαν στη συνάντηση του Δ.Σ της Αδελφότητας με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 28-06-2019. Κατόπιν επίπονης και επίμονης προσπάθειας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς,  Αντιπεριφερειάρχη κ. Ε.Γιαννακούρα, Δήμαρχο κ. Δ.Παπαδόπουλο και Πρόεδρο του χωριού κ. Α. Γιαννακόπουλο στις 28-07-2019 είχαμε την οριστική ειδοποίηση από την υπεύθυνη της Προεδρίας για επίσημη επίσκεψη του Προέδρου στο χωριό μας το Σάββατο 24-08-2019 στις 6:30 μ.μ.

       Στη συνέχεια με αρχηγό τον ακούραστο πρόεδρο του χωριού μας κ. Α. Γιαννακόπουλο, με συμμετοχή των Τουρκολεκαίων και σε συνεργασία με όλους τους φορείς έγινε το καλύτερο δυνατόν για την προετοιμασία αυτής της μεγάλης τιμητικής επίσκεψης από τον ανώτατο άρχοντα του ελληνικού κράτους (1924) και Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

     Η άφιξη του Προέδρου έγινε ακριβώς στην ώρα της (6:20 στην είσοδο του χωριού, 6:30 στον χώρο του ανδριάντα).

    Η εκδήλωση μνήμης και τιμής, ξεκίνησε με την παρουσία του Προέδρου στον χώρο του μνημείου με την απόδοση στρατιωτικών τιμών από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον συμπατριώτη μας, ιστορικό κ. Παναγιωτόπουλο Αντώνιο. Ο ομιλητής μας αφού αναφέρθηκε με ιστορική ακρίβεια  σε όλους τους σταθμούς της ιστορίας του χωριού μας, από την άλωση του κάστρου της Ωριάς μέχρι το 1821, στη συνέχεια μίλησε για το Νικηταρά Τουρκολέκα. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων είπε: « Ο Νικηταράς μεταξύ των αγωνιστών του 1821 θεωρείται και ήταν ενάρετη, βαθιά θρησκευόμενη προσωπικότητα με καθάρια σκέψη, πληρότητα αυτογνωσίας και πλούσιο συγκρατημένο συναισθηματικό κόσμο. Αποτέλεσμα: Αποφάσεις και πράξεις του ήταν σωστές και δίκαιες………… Απολογούμενος την 11 Ιουλίου 1841 ενώπιον του Δικαστηρίου με τρεμάμενη φωνή λόγω των κακουχιών είπε: «έκανα αυτό που θα έκανε κάθε Έλλην πατριώτης…. είμαι έτοιμος και τώρα να φτάσω στους αδελφούς Έλληνες της Μακεδονίας». Έτσι και ονομάστηκε «Νικήτας ο Μακεδονικός».

     Στη συνέχεια στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μιλώντας για τον Νικηταρά, αφού εξήρε την προσφορά του στον «υπέρ Πατρίδας και Θρησκείας Αγώνα των τότε υπόδουλων Ελλήνων κατά των Οθωμανών», εζήτησε εκ μέρους της πολιτείας μια «καθυστερημένη συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστη ο Νικηταράς κατά τα τελευταία έτη του βίου του. Βίος ο οποίος, όπως είναι κοινώς γνωστό, τερματίσθηκε σε άσχημες συνθήκες, που δεν περιποιούσαν τιμή στο Κράτος μας». Ο ΠτΔ έστειλε και πολλά μηνύματα στην Τουρκία, κάνοντας εξωτερική πολιτική από το χωριό μας και απευθυνόμενος στη γείτονα χώρα τόνισε: «Η καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και επίσης τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου». Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τήρηση σιγής ενός λεπτού και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

     Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στον χώρο του ανδριάντα, ο ΠτΔ επισκέφτηκε κατά σειρά, τη διπλανή εκκλησία του νεομάρτυρα Ιωάννη εκ Τουρκολέκα (αδελφός του Νικηταρά), όπου τον περίμενε και τον ενημέρωσε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Ηλίας Κομινάκης, εν συνεχεία ο Πρόεδρος μετέβη στο «Σπίτι του Νικηταρά», όπου τον περίμεναν και τον ξενάγησαν στο χώρο, ο πρόεδρος του χωριού, ο ομιλητής μας κ. Α. Παναγιωτόπουλος, μέλη του Δ.Σ της Αδελφότητας και της Ενότητας. Ο Πρόεδρος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και ακολούθως πάντα συνοδευόμενος, πήγε στην κεντρική ιστορική εκκλησία της Παναγίας όπου τον ενημέρωσαν για την ιστορία της ο πατήρ Η.Κομινάκης και ο Α.Παναγιωτόπουλος.  Εξερχόμενος του προαυλίου της εκκλησίας ο ΠτΔ θέλησε αυθόρμητα να επισκεφθεί το Κουλοχεραίικο σπίτι, όπου η οικοδέσποινα Δήμητρα Μπούρα τον υποδέχθηκε και τον ξενάγησε. Στον δρόμο του Προέδρου προς τον ξενώνα, τα παιδιά του Θεόφιλου Γεωργακόπουλου, προς τιμή τους, περίμεναν τον ΠτΔ στην προτομή του πατέρα τους και τον ενημέρωσαν για τον άδικο χαμό του στο καθήκον για την πατρίδα.

       Ο Πρόεδρος αφού επισκέφθηκε το δωμάτιό του στον ξενώνα του χωριού, αναχώρησε για επίσημο γεύμα από τον Δήμο Μεγαλόπολης στον χώρο του σχολείου, παρουσία όλων των κατοίκων και επισκεπτών. Ο Σύλλογος Νέων του χωριού προσέφερε το γεύμα των κατοίκων και των επισκεπτών.

       Στην ανοιχτή εκδήλωση στο προαύλιο του σχολείου ο ΠτΔ δέχθηκε τρία δώρα: από τον πρόεδρο του χωριού κ. Α. Γιαννακόπουλο, από τον δήμαρχο κ. Δ. Παπαδόπουλο και από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας. Στην ομιλία του στο χώρο του δημοτικού σχολείου, ο ΠτΔ κάλεσε άπαντες να φροντίσουν να κρατούν στην  επιφάνεια την ιστορία, ώστε να μπορέσουν οι νέες γενιές να την αξιοποιήσουν, έτσι όπως αυτή επιτάσσει. Ο χορευτικός σύλλογος Καλαμάτας με επικεφαλή τον χορευτή Π. Γιαννακόπουλο φρόντισε να παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

         Πριν την αναχώρηση του, ο Πρόεδρος αυτοβούλως, παραβλέποντας το πρωτόκολλο, με το ποτήρι στο χέρι κατέβηκε προς το πλήθος που τονχειροκροτούσε, χαιρέτησε όλους έναν προς έναν και έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες. Ευχαριστούμε θερμά το Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τη συγκίνηση που μας προσέφερε.

        Σε αυτή την ιστορική, επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ για πρώτη φορά στο χωριό μας, την εκκλησία εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, παραβρέθηκαν αξιωματικοί από τα τρία σώματα, οι βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Παπαηλιού και Κωνσταντινόπουλος, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος και ο νεοεκλεγείς κ. Α. Χριστογιαννόπουλος, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι και των τριών συλλόγων του χωριού. Το βράδυ στο τραπέζι προσήλθε και ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας.

        Θέλουμε σαν Δ.Σ της Αδελφότητας να ευχαριστήσουμε, το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ Τρίπολης με επικεφαλής τον δημοσιογράφο κ. Στ. Ζορμπαλά και από το Καφενείο της Μεγαλόπολης τον κ. Αλεβίζο για την κάλυψη όλης της εκδήλωσης και τη μετάδοση του σήματος προς όλα τα Μ.Μ.Ε, τον πρόεδρο του χωριού κ. Γιαννακόπουλο, που δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος προετοιμασίας της εκδήλωσης, το δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο που θεσμικά είχε την επίβλεψη της εκδήλωσης, τον Σύλλογο Νέων, τον Σύλλογο «Ενότητα», τον συμπατριώτη μας Χρήστο Γεωργακόπουλο με το βιβλιοπωλείο, το παρουσιαστή της ΕΡΑ Τρίπολης κ. Νίκο Πάπα για την αφιέρωση μιας ολόκληρης εκπομπής του για τον Νικηταρά και όλους τους Τουρκολεκαίους που με μεράκι φρόντισαν για την αρτιότητα αυτής της πρωτόγνωρης εκδήλωσης. Επίσης να ευχαριστήσουμε τους 25 φίλους μας από το σύλλογο Αγιονοριτών Κορινθίας ‘’Ο Νικηταράς’’, που με επικεφαλή τον πρόεδρό τους κ. Β. Καλιμάνη, μας τίμησαν μισθώνοντας λεωφορείο από το Αγιονόρι για το χωριό μας.

Στην επίσημη ακολουθία του Προέδρου της Δημοκρατίας τον συνόδευαν: Υποστράτηγος, Δημήτριος Κρίκας, Διευθυντής Υ.Π.Π.Δ.                             Αντιπλοίαρχος, Νικόλαος Πατσάκης, Υπασπιστής Προέδρου Δημοκρατίας, κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Νικόλαος Ταχτσίδης, Γραφείο Τύπου, Επισμηναγός Ιωάννης Νέμτζας, Ιατρός.

Η πρωτοβουλία για την επίσκεψη ήταν της Αδελφότητας, αλλά η επιτυχία ήταν ΟΛΩΝ των ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑΙΩΝ. 

Το Δ.Σ.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ