Αδελφότητα Τουρκολεκαίων “Ο Νικηταράς”: ο τόπος γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

2
530

Στη συνέχεια των δύο προηγούμενων αναρτήσεων που έχουμε ανακοινώσει με θέμα τον τόπο γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έρχεται σήμερα το βιβλίο του καθηγητή κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη να ενισχύσει την άποψή μας.

Ο Μιχαηλίδης είναι καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το βιβλίο του αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της σειράς «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι πρωταγωνιστές», που έχει αναλάβει ο ίδιος για το Μεταίχμιο.

Η σύντομη πλην πυκνή και γλαφυρά γραμμένη μελέτη του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αναπλάθει ανάγλυφα τόσο την πορεία του Κολοκοτρώνη όσο και τις πολιτικές, κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε ο ξεσηκωμός. Γράφει ο Μιχαηλίδης:

«Ευθυτενής και ρωμαλέος, με μακρύ και μαύρο, κορακίσιο μαλλί, με όψη που τρόμαζε τους εχθρούς και προκαλούσε σεβαστικό δέος στους φίλους, ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1770 στο Ραμοβούνι της Αρκαδίας…..»

Χρόνια πολλά, Καλή Χρονιά!

από την Αδελφότητα Τουρκολεκαίων ¨Ο Νικηταράς¨

Facebook Comments

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “… Οι Τούρκοι δεν είδαν την γράνα, διατί ήτον νύκτα, μόνον είδαν την άκρην και είπαν :
    – Οι Γκιαούριδες σύνορα κάμνουν, μοιράζουν την γην. ”

    Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής φυλής από τα 1770 εως τα 1836, υπαγόρευσε Θεόδωρος Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνης, Αθηνήσιν, τύποις Χ. Νικαλαΐδου Φιλαδελφέως 1846.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here