ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ Χ.Α.Δ.Α. ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ Χ.Α.Δ.Α. ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ο Περιφερειάρχης χορήγησε άδεια αποκατάστασης στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων (ΧΑΔΑ) σε έξι δήμους της Αρκαδίας. Στην απόφαση αυτή προβλέπεται η αποκατάσταση 13 ΧΑΔΑ οι οποίοι είναι ανενεργοί.

Ο κάθε Δήμος είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τον ΧΑΔΑ, με ίδια μέσα, εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση της άδειας αποκατάστασης.

ΠΟΙΟΙ ΧΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ

   1. Δήμος Δημητσάνας – Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγιάς – Τοωνύμιο «Κουτσουπιά»

   2. Δήμος Λεβιδίου – Δημοτικό Διαμέρισμα Βλαχέρνας-Τοπωνύμιο «Ριγανιά»

   3. Δήμος Λεβιδίου – Δημοτικό Διαμέρισμα Κανδήλας – Τοπωνύμιο «Καρυά»

   4. Δήμος Μεγαλόπολης – Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγαλόπολης – Τοπωνύμιο «Κατσούλη»

   5. Δήμος Κοντοβάζαινας – Δημοτικό Διαμέρισμα Κοντοβάζαινας – Τοπωνύμιο «Κιμηλιά»

   6. Δήμος Κοντοβάζαινας– Δημοτικό Διαμέρισμα Βελιμαχίου– Τοπωνύμιο «Σταυρός»

   7. Δήμος Κοντοβάζαινας– Δημοτικό Διαμέρισμα Μοναστηρακίου– Τοπωνύμιο «Χωματού»

   8. Δήμος Β. Κυνουρίας – Δημοτικό Διαμέρισμα  Αγ. Ανδρέα – Τοπωνύμιο «Πίσω από το Κοιμητήριο»

   9. Δήμος Β. Κυνουρίας – Δημοτικό Διαμέρισμα  Κ. Δολιανών- Τοπωνύμιο «Κοιμητήριο Βαγιαννάκη»

  10. Δήμος Β. Κυνουρίας – Δημοτικό Διαμέρισμα  Καστρίου- Τοπωνύμιο «Μακρή»

  11. Δήμος Β. Κυνουρίας – Δημοτικό Διαμέρισμα Πραστού – Τοπωνύμιο «Σπαρτιάς»

  12. Δήμος Β. Κυνουρίας – Δημοτικό Διαμέρισμα Χαράδρου – Τοπωνύμιο «Στουλιάκου»

  13. Δήμος Λεωνιδίου Δημοτικό Διαμέρισμα Λεωνιδίου – Τοπωνύμιο «Καμούλι»

Όλοι αυτοί οι ΧΑΔΑ ήταν ανενεργοί. Το μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας παρουσιάζει ο σκουπιδότοπος των κάτω Δολιανών, ενώ όλοι εντάσσονται στην κατηγορία «3» (απαιτείται η λήψη μέτρων – γ’ προτεραιότητα) και στην κατηγορία «4» (δεν απαιτείται η λήψη μέτρων).

Η απόφαση του Περιφερειάρχη προβλέπει:

«1. Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ επιβάλλεται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, με την ένταξη των ΧΑΔΑ σε αυτό. Οι εργασίες αποκατάστασης πρέπει να είναι τεχνικά απλές, οικονομικά εφικτές και περιβαλλοντικά αποτελεσματικές, σχεδιασμένες με βάση τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας και χωρίς να αντίκεινται στον ισχύοντα ΓΟΚ.

2. H αποκατάσταση των εν λόγω ΧΑΔΑ θα πραγματοποιηθεί βάσει των προτάσεων των αντίστοιχων ΤΜΠΑ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του υπ’ αριθ. Οικ/173806/4758/6-11-2007 εγγράφου του Τμήματος Διαχ. Στερ. Αποβλήτων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (νυν Υ.Π.Ε.Κ.Α.), με θέμα το συντονισμό των διαδικασιών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ με βαθμό επικινδυνότητας μικρότερο από 35

σύμφωνα με την άδεια αποκατάστασης.

Επισημαίνεται ότι το κόστος των εργασιών αποκατάστασης που εκτιμάται στα πλαίσια των ΤΜΠΑ είναι ενδεικτικό και μπορεί να διαφοροποιηθεί στο στάδιο σύνταξης των τεχνικών εκθέσεων έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης (για β.ε.<35).Παρεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις, καθώς επίσης σε όχθες και κοίτες ρεμάτων, χειμάρρων κ.λπ. δεν επιτρέπονται, παρά μόνον ύστερα από έγκριση και σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιεςΥπηρεσίες.3. Δεν επιτρέπεται εφεξής οποιαδήποτε διάθεση ή και καύση κάθε είδους στερεών αποβλήτων στους εν λόγω ΧΑΔΑ. Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση των χώρων δεν μπορεί να συνοδεύεται από την επανενεργοποίηση ή τη δημιουργία νέων ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης στερεών αποβλήτων.4. Με ευθύνη των κατά περίπτωση οικείων Δήμων:α. θα οριοθετηθούν οι χώροι, θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και θα γίνουν οι πλέον πρόσφορες παρεμβάσεις για την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε αυτούς,β. θα εκδοθούν διοικητικές πράξεις με τις οποίες θα καθορίζονται:i. η απαγόρευση εισόδου και ρίψης αποβλήτων στους χώρους μετά την παύση λειτουργίας τους,ii. η παρακολούθηση και επιθεώρηση από τις υπηρεσίες του Δήμου της μηχανικής συμπεριφοράς των αναπλασθέντων αναγλύφων, των επιμέρους έργων κι εγκαταστάσεων, της διαδικασίας φυτοκάλυψης και της ασφάλειας των χώρων από ανεπιθύμητες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις,iii. η παρακολούθηση από τις υπηρεσίες του Δήμου για την εμφάνιση περιβαλλοντικών προβλημάτων σε σχέση με την παραγωγή στραγγισμάτων και βιοαερίου και την ασφάλεια των επιφανειακών και υπογείων υδάτων,iv. η περιοδική αστυνόμευση των χώρων από υπαλλήλους του Δήμου,v. η διαδικασία επιβολής προστίμων και το σχετικό ύψος τους για τις περ ιπτώσεις παράνομης διάθεσης στερεών αποβλήτων,vi. η διαδικασία ευαισθητοπ

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ