ΑρχικήΑΡΘΡΑΑγωνιστική Πρωτοβουλία: Η θέση μας για τον προϋπολογισμό του 2019 της Περιφέρειας

Αγωνιστική Πρωτοβουλία: Η θέση μας για τον προϋπολογισμό του 2019 της Περιφέρειας

Η Θέση μας στην συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. της 15ης Νοεμβρίου 2018 για τον προϋπολογισμό του 2019 της Περιφέρειας

Μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών

Στις αρκετές δεκάδες σελίδες σύνταξης του προϋπολογισμού για το 2019 διαπιστώνουμε από τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα και πάλι να είναι όλα τυπικά εντάξει απέναντι στις Καλλικρατικές υποχρεώσεις. Είναι ένας προϋπολογισμός όπως και τα προηγούμενα χρόνια μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών

 1. Το πρώτο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι η ηγεσία της Περιφέρειας υποστηρίζει και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Έχει σαφή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και λειτουργεί με κατ’ εξοχήν υπαλληλική αντίληψη.

Συμπορεύθηκε  – όπως και τα προηγούμενα  χρόνια  με τις  μνημονιακές δυνάμεις που κατεδάφισαν το κράτος πρόνοιας, κατάργησαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα,  και  λεηλάτησαν  τα λαϊκά εισοδήματα

Η υλοποίηση αυτών των μνημονιακών πολιτικών έχει τραγικές συνέπειες. Και στην τη ζωή των πολιτών και στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφού μειώθηκαν δραματικά οι πόροι της, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ανύπαρκτο, αποδιοργανώθηκε η λειτουργία των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού, κλπ.

 1. Το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» διατηρεί και διευρύνει το ρόλο του. Έχει μετατραπεί πλέον σε μόνιμο μηχανισμό προληπτικού ελέγχου.
  Ακόμα είναι προφανές ότι στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας, με διαρκώς μειούμενη την κρατική χρηματοδότηση επιχειρούν να «αναθέσουν» στην Αυτοδιοίκηση την επιβολή φόρων στα λαϊκά νοικοκυριά.
 2. Η ηγεσία της Περιφέρειας κινείται χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου, στη λογική του «ό,τι προκύψει» και με μπόλικη δόση επικοινωνιακής τακτικής. Σε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα για τους πολίτες κινήθηκε στο ρυθμό που απαιτούν τα μεγάλα συμφέροντα.

Χαρακτηριστικά  παραδείγματα  αποτελούν:

 • Η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την μέθοδο της ΣΔΙΤ. Μια επιλογή που έχει ναρκοθετήσει εδώ και χρόνια την εναλλακτική και φιλική για το περιβάλλον επιλογή και οικονομικά συμφέρουσα λύση για τους πολίτες, της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα.
 • Η θετική στάση της απέναντι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αστικών ακινήτων, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων κλπ από το ληστρικό Υπερταμείο των «φίλων και εταίρων».
 • Η σύμφωνη γνώμη της σχεδόν σε όλα επενδυτικά τα σχέδια των εταιρειών που θέλουν να γεμίσουν πυλώνες και ανεμογεννήτριες τα βουνά της Πελοποννήσου.
 1. Σε μια κρίσιμη για τον τόπο μας περίοδο η Περιφερειακή Αρχή δεν μπόρεσε με τη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, να ανταποκριθεί ένα συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης, μακριά από πελατειακές λογικές και τοπικισμούς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

 • Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για προστασία της Περιφέρειας από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Οι όποιες παρεμβάσεις δεν ήταν ενταγμένες σε ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την αποτροπή τους, με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες καταστροφές από πλημμύρες σε αστικές περιοχές αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες.
 • Η παντελής έλλειψη μεσομακροπρόθεσμου  σχεδιασμού για την στήριξη και προώθηση του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων.
 • Οι ερασιτεχνισμοί και σχεδιασμοί στο γόνατο για την ολιστική τουριστική προβολή της  Πελοποννήσου και τη διάχυση των όποιων ωφελειών στις τοπικές  κοινωνίες. Κατασπατάληση πολύτιμων πόρων σε φιέστες, εκθέσεις και συμβούλους.
 • Η Υποστελέχωση της περιφέρειας και η αδυναμία της να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με δικές της δυνάμεις πλάνα και στόχους.
 • Η συνεχής προσφυγή σε υπηρεσίες εξωτερικών συνεργατών και Αναπτυξιακών Εταιρειών με σημαντικό κόστος και έξω από τις διαδικασίες του δημόσιου ελέγχου.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό υπενθυμίζοντάς σας για μια ακόμα φορά ότι εκλεγμένη περιφερειακή Αρχή σημαίνει παραγωγή και υλοποίηση πολιτικής, όχι διεκπεραίωση και πρωτόκολλο.

Ως «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Περιφέρεια, στο πλάι του λαού της Πελοποννήσου, για την υπεράσπιση των κοινωνικών, οικονομικών και δημοκρατικών του δικαιωμάτων.

Για την προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.

Για μια ανάπτυξη που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, θα σέβεται το περιβάλλον, θα παράγει πραγματικές θέσεις εργασίας και θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.

Για προϋπολογισμό που εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας και όχι τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Πόροι για κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Για επαναφορά της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί και την  άμεση απόδοση των χρωστούμενων πόρων στους ΟΤΑ.

Για την κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» και ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (Δημοσίων υπηρεσιών και Οργανισμών, δημόσιας γης).

Για να καταργηθεί το Υπερταμείο. Να διαγραφεί το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης, των Δήμων και των Περιφερειών. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος  –  ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ Σταύρος

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
794ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ