ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Έφυγε» ο ιστορικός ερευνητής - συγγραφέας Μαρίνος Βόμβας

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

«Έφυγε» ο ιστορικός ερευνητής – συγγραφέας Μαρίνος Βόμβας

Στις 26 Απριλίου έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο ιστορικός ερευνητής – συγγραφέας και πολύτιμος συνεργάτης της εφημερίδας μας – Μαρίνος Γιάννη Βόμβας, γνωστός για τις δημοσιεύσεις στα «Νέα της Μεγαλοπόλεως» των Σημειωμάτων του, κυρίως σε θέματα της αρχαίας ιστορίας των Αρκάδων, παρ’ ότι δεν ήταν Αρκάς (γεννήθηκε στην Αγία Μαρίνα Λέσβου). Σημαντικός σταθμός της συνεργασίας μας υπήρξε η έκδοση του βιβλίου «ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ – Η Προϊστορική Αρκαδία μέσα από τις παραδόσεις, τους μύθους και τις ιστορικές πηγές», το 2010.

Η ενασχόλησή του Μαρίνου Βόμβα με την ιστορία της Αρκαδίας άρχισε από τα πρώτα γυμνασιακά του μαθήματα, όταν πληροφορήθηκε πως και το αρχικό όνομα του νησιού του προήλθε από τους «εξ Αρκαδίας» πρώτους οικιστές του.

Η έρευνά του, που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες, γίνεται παράλληλα με τις επαγγελματικές του ασχολίες, της αγοραπωλησίας παλαιών και σπάνιων βιβλίων, τα οποία προμηθευόταν από τις αγορές του εξωτερικού. Από αυτά συνέλεξε τις πληροφορίες σχετικά με την ιστορία των αρχαιότατων κατοίκων της αρκαδικής γης που αφού τις επεξεργάστηκε, ξεκίνησε τις δημοσιεύσεις τόσο στα «Ν.τ.Μ.» όσο και σε άλλα αρκαδικά έντυπα.

Εκτός από το Αρκαδία Χαίρε, άλλα έργα του συγγραφέα είναι: Ο ζωγραφιστής Θεόφιλος στην Αγία Μαρίνα Λέσβου, 2004, εκδ. Φοίνικας, Τα Σκόπια και οι ιδρυτές τους, 2012, εκδ. Επιλογήκαι Φοινίκη, μια ελληνική πόλη στην Ασία, 2018, εκδ. Prima Materia. Ένα μνημειώδες έργο του, σχεδόν ολοκληρωμένο, αναφέρεται στην Καταγωγή των Ελλήνων το οποίο δεν πρόλαβε να το εκδώσει.

Ο Μαρίνος Βόμβας, μετά τη συνταξιοδότησή του, επέλεξε να ζήσει στο χωριό της αείμνηστης συζύγου του Ελένης (+ 5.5.2017) το Σκορτσινού, και αποτέλεσαν επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Το φιλόξενο σπίτι τους, ήταν μια κιβωτός γνώσεων.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Ηράκλειο Κρήτης, κοντά στον γιό του Γιάννη που τον φρόντιζε μαζί με την σύζυγό του. Εκεί και κηδεύτηκε, σε στενό κύκλο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη!

Κώστας Φίλανδρος

Εκδότης εφ. «Νέα της Μεγαλοπόλεως»

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Are you human? Please solve:Captcha


Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img

Από τη Μπερτσιά έως τη Λυκόσουρα: Τα τρία έργα που ξεκινούν στην Αρκαδία (video)

Τρεις σημαντικές συμβάσεις για έργα που αφορούν την ενίσχυση των υποδομών και της οδικής...

Σύλληψη στη Μεγαλόπολη – 56χρονος είχε καταδικαστεί για βιασμό κατ’ εξακολούθηση

Χθες το πρωί, αστυνομικοί της Μεγαλόπολης προχώρησαν στη σύλληψη ενός 56χρονου, ο οποίος αναζητούνταν...

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Κοτύλιο

Δείτε τις αφίσες με τις εκδηλώσεις στο Κοτύλιο Μεγαλόπολης

Στήριξη στους νέους της Μεγαλόπολης – Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός σε νέους έως 29 ετών

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Αναπτυξιακή Αρκαδία υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση προγράμματος...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img