ΑρχικήΑΡΘΡΑΈφυγε από την ζωή ο Ηλίας Στασινός - Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας...

Έφυγε από την ζωή ο Ηλίας Στασινός – Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών

Το άκουσμα του θανάτου του Ηλία Στασινού συγκίνησε βαθύτατα τον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών, όλους όσους τον γνώρισαν – τον ίδιο και το έργο του – και τους Συμπατριώτες του από την γενέτειρά του, τις Άνω Καρυές Μεγαλόπολης.

Ο Ηλίας Στασινός άφησε την τελευταία πνοή του το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022. Τον αποχαιρετήσαμε την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο χιονιάς και η πανδημία δεν επέτρεψαν στους πάρα πολλούς φίλους του να παραστούν, τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του οι κοντινοί συγγενείς του και η αγαπημένη σύζυγός του Ευαγγελία, συνοδοιπόρος στη ζωή και το έργο του για 43 χρόνια.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Γαβρήλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, ο Χρήστος Η. Τζεβελέκος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Καρυών και ο Χρήστος Κ. Κουμουνδούρος, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών Αρκαδίας “Ο Λύκαιος Δίας”

Τον επικήδειο εκφώνησε με μεγάλη συγκίνηση, η Μαρία Γαβρήλου, που ανέδειξε με μεστό και ευσύνοπττο λόγο την πληθωρική προσωπικότητά του, τη μεγάλη, ευδόκιμη και πολυετή συμμετοχή του στην Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών και την σημαντική διάκριση και αριστεία στη Μουσική.
Μας παρείχε ως υπερπολύτιμη κληρονομιά τις μουσικές επενδύσεις μεγάλων Ελλήνων ποιητών, Αρκάδων και μη. Μελοποίησε, αναμεσά τους, τον Καστανοχωρίτη (Κραμποβίτη) Ηλία Σιμόπουλο στον “Ύμνο για τα Λύκαια” και τον εκ Κερπίνης Γορτυνίας Νίκο Δασκαλόπουλο στον “Όρκο του Αθλητή των Λυκαίων”, έργα με τα οποία άφησε το μουσικό του στίγμα και πέρασε στην αιωνιότητα.

Ο Ηλίας Στασινός γεννήθηκε το 1938 στις Άνω Καρυές Μεγαλόπολης εν μέσω χαλεπών καιρών, πολέμων και εμφυλίου. Παπαδοπαίδι, γιος του Παπά-Θεόδωρου και της Δήμητρας, ο μικρότερος των αδελφών του Παπα-Θανάση και Γιάννη.

Οι Άνω Καρυές είναι το πλησιέστερο ορεινό χωριό του Λίκνου της Αρκαδίας, του Λυκαίου Όρους όπου τελούνταν οι Αρχαίοι – προ Ολυμπιακοί Αγώνες των Λυκαίων, που αναβιώθηκαν το 1973 με πρωτοβουλία που πήρε ο Σύλλογός μας. Εκεί όπου κατά την μυθολογία ζούσαν ο Δίας και ο Πάνας με τον αυλό του.

Ήταν ο αχτινοφόρος ήλιος και το φως του Λυκαίου Όρους, το ειδυλλιακό βουκολικό τοπίο, τα μουσικά ακούσματα και ο ποιητικός λόγος που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τη ζωή του Ηλία Στασινού. Το κελάηδημα των πουλιών, οι φλογέρες των βοσκών, οι ήχοι των κουδουνιών από τα κοπάδια στα βουνά και στα λαγκάδια, το κελάρυσμα του νερού στις δροσοπηγές, τα δημοτικά τραγούδια των πανηγυριών, σε συνταίριασμα με την ιστορία του τόπου και το πλούσιο ποιητικό λόγο της περιοχής, που ανέδειξε σπουδαίους ποιητές, του έδωσαν την έμπνευση να τα μετουσιώσει σε υψηλότεχνες μουσικές μελωδίες.

Δύσκολα τα παιδικά του χρόνια, αλλά σε πείσμα των συγκυριών, υπερίσχυσε η φιλομάθειά του και αγάπησε τα γράμματα. Ουδέποτε σταμάτησε τη μάθηση, ήταν η επιτομή της “δια βίου μάθησης”. To Γυμνάσιο το τελείωσε στη Μεγαλόπολη. Συνέχισε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης και όταν αποφοίτησε έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Αλλά δεν αρκέστηκε. Σπούδασε και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή Αθηνών και όλα αυτά ενώ δίδασκε σε Δημοτικά Σχολεία. Ο Ηλίας πρόκοψε σαν Δάσκαλος, έγινε Διευθυντής και Σχολικός Σύμβουλος για 12 χρόνια. Η Πολιτεία του απένειμε τον τίτλο του “Επίτιμου Σχολικού Συμβούλου” και οι συγχωριανοί και συμπατριώτες μας τον αποκαλούσαν τιμητικά και από σεβασμό “Δάσκαλο”.

Η πορεία του όμως στα γράμματα κορυφώθηκε με πολυετείς σπουδές στη μεγάλη του αγάπη τη μουσική, στο Ωδείο της Λάρισας (ήταν διορισμένος εκεί σαν Δάσκαλος), από όπου πήρε τα πτυχία της Φούγκας και της Σύνθεσης που τον έκαναν εξαιρετικά ευτυχή και υπερήφανο.

Μελοποίησε μεγάλους Έλληνες ποιητές: τον Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, “στον Δάσκαλο” του Κωστή Παλαμά, τον Κώστα Ουράνη, τον “Ύμνο για τα Λύκαια” του Ηλία Σιμόπουλο, τον “Όρκο του Αθλητή των Λυκαίων” του Νίκου Δασκαλόπουλου, τον Γιώργο Σαραντάρη, την Καίτη Λάμπου – Καραδόντη και τον Γιώργο Σταμπολή. Έκανε υπέροχες μουσικές διασκευές σε πολλά Δημοτικά Τραγούδια, όπως την πασίγνωστη “Αρκαδιανή” και “με πήρε το ποτάμι”. Χάρηκε ιδιαίτερα όταν ο Ιωσήφ Μπενάκης, ένας εκ των εξαιρετικών Μουσουργών και συνεργατών του, αναγνώρισε αμέσως το ταλέντο του ως Μουσικού Συνθέτη και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει με πάθος τη μουσική του διαδρομή.

Συνεργάστηκε και υποστήριξε πολλούς Καλλιτέχνες, ιδιαίτερα της Λυρικής Σκηνής, οι οποίοι συνέβαλαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ως Πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, όπως:

Ο Διεθνούς φήμης Βαθύφωνος Μονωδός της Όπερας της Βιέννης και του Γκρατς στην Αυστρία, Κώστας Σφυρής από το Βαλτεσινίκο της Αρκαδίας, και ο Παναγιώτης Στέφος του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής “ΛύρΑυλος”, βλέπε τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Επίσης, οι Μουσουργοί Ιωσήφ Μπενάκης και Χάρης Κουρής, ο Μαέστρος και Βαθύφωνος Χρήστος Κουτσονίκας, η Σοπράνο Γιώτα Σανγβινάτσου, η Μεσόφωνος Ηλέκτρα Βάργκα, οι Τενόροι Νίκος Μανιάτης, Γιάννης Φίλλιας και Κωνσταντίνος Γεωργαλής, ο Βαρύτονος Λεωνίδας Αντύπας, η Πιανίστρια Φώφη Μανιαδάκη και οι Καθηγητές Πιάνου Γιώργος Κωνσταντινίδης και Κατερίνα Καραμπάτσου.

Μεγάλη και η κοινωνική δράση και προσφορά του: Α/ Υπηρέτησε την Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών (ΕΑΓ&Τ) 44 χρόνια, εκ των οποίων τα 12 ως Πρόεδρος, από το 2004 μέχρι το 2016. Στην περίοδο της προεδρίας του, η Εταιρεία διοργάνωσε άρτιες εκδηλώσεις – που γίνονταν κυρίως στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου και την Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός ” – με πολυάριθμο και σπουδαίο ακροατήριο, και συνοδεύονταν πάντοτε με υψηλού επιπέδου μουσικό πρόγραμμα Χορωδιών και Καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με προσωπική επιμέλεια του Ηλία Στασινού και των συνεργατών του Δ.Σ.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις εξής εκδηλώσεις: τo 2004 – ο εορτασμός των 25 χρόνων της ΕΑΓ& Τ, το 2009 – η 11η αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων, το 2012 – ο Πρωτομάρτυρας Ρήγας Βελεστινλής και ο Θούριός του, το 2015 – ο Βασιλιάς Αγκαίος, πρώτος Βασιλιάς της Σάμου εξ Αρκαδίας, και το 2016 – ανακήρυξή του ως Επίτιμου Προέδρου της ΕΑΓ&Τ
Β/ Υπηρέτησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Καρυωτών “Ο Λύκαιος Δίας” 28 χρόνια, 8 χρόνια Έφορος, 4 χρόνια μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, από το 1973 μέχρι το 2001. Εκ των πρωτεργατών της Αναβίωσης των Λυκαίων Αγώνων το 1973. Συνέθεσε τη μουσική του Ϋμνου για τα Λύκαια και του Όρκου του Αθλητή των Λυκαίων και δώρισε στον Σύλλογο τις πρωτότυπες παρτιτούρες. Ενίσχυε οικονομικά την τέλεσή τους, ήταν πάντοτε παρόν και εξασφάλισε με δική του δαπάνη την παρουσία του σπουδαίου Μονωδού Κώστα Σφυρή στην 11η και 12η Αναβίωσή τους.
Γ/ Έκτισε με τον αείμνηστο αδελφό του Γιάννη, το μικρό εκκλησάκι δίπλα στην Πηγή Κερασιά στις Άνω Καρυές, αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο
Χριστιανουπόλεως, Επισκόπου Τριφυλλίας.

Στη φωτογραφία, ο Ηλίας Στασινός υποδέχεται τον μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία στις Άνω Καρυές κατά την έναρξη των Λυκαίων του 2014.

Ανήσυχο πνεύμα ο Ηλίας Στασινός, συνέχεια εργαζόταν και πρόσφερε στην κοινωνία με βαθειά πίστη στις πανανθρώπινες αξίες. Αγάπησε την Πατρίδα, αγάπησε την Αρκαδία, αγάπησε την ιδιαίτερη πατρίδα του τις Άνω Καρυές που επισκεπτόταν τακτικά, αγάπησε και το Πυθαγόρειο της Σάμου, την πατρίδα της συζύγου του Ευαγγελίας Τσούλου, γιατί, όπως μας έλεγε και ο ίδιος, ο πρώτος Βασιλιάς της ο Αγκαίος ήταν Αρκάς και η Σάμος έχει αναβιώσει τα δικά της Λύκαια , τα “Ηραία- Πυθαγόρεια”.

Ο Ηλίας Στασινός αγάπησε τους μαθητές του και αγαπήθηκε από αυτούς γιατί τους μετέδωσε τη φλόγα της γνώσης και της αγωνιστικότητας που τον διέκριναν. Αγάπησε τη μουσική και τους Μουσικούς και τους Καλλιτέχνες και αγαπήθηκε από αυτούς γιατί τους νοιάζονταν και τους υποστήριζε με κάθε ευκαιρία.

Πολυαγαπημένε μας Ηλία, θα λείψεις σε όλους μας, αλλά θα είσαι πάντοτε κοντά μας, στη μνήμη μας και κάθε κάθε φορά που οι μουσικές μελωδίες σου θα δονούν το Αρχαίο Στάδιο του Λυκαίου Όρους με στίχους των μεγάλων ποιητών μας Σιμόπουλου και Δασκαλόπουλου, με τους οποίους σε αποχαιρετούμε με μεγάλη συγκίνηση:

ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΑΙΑ – ΗΛΙΑ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ
Ψηλά, στου Λύκαιου τις κορφές
τ’ Ολύμπειο φως και πάλι λάμπει
ηχούν καμπάνες γιορτινές
αντιλαλούν βουνά και κάμποι
ΟΡΚΟΣ ΑΘΛΗΤΗ ΤΩΝ ΛΥΚΑΙΩΝ – ΝΙΚΟ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ορκίζομαι στ΄ Αρκαδικό το φως
Στο φως της αρετής, της νιότης
Στο στίβο των Λυκαίων ν΄ αθληθώ
Ζωής και προκοπής στρατιώτης

Τον ίδιο όρκο παίρνουμε όλοι εμείς οι “Λεβέντες Άνω Καρυώτες Παλικάρια” όπως συνήθιζες να μας λες σαν παραίνεση για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής σαν μαχητές, με θάρρος και αξιοπρέπεια.
Ηλία, καλό σου ταξίδι, ο Παράδεισος έχει ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά του και σε περιμένει για να συναντήσεις γονείς και αδέλφια και να ευφραίνεις με τις μελωδίες σου τις ψυχές όλων.
Το ΔΣ του Συλλόγου θα δώσει την προσήκουσα τιμή στο μεγάλο τέκνο της τον Ηλία Στασινό με εκδήλωση που θα γίνει στη διάρκεια της 13ης Αναβίωσης των Λυκαίων Αγώνων του 2022.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών
Αρκαδίας “ Ο ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ ”

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ