ΑρχικήΑΡΘΡΑΈνωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας: Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό για ...

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας: Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό για το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης

Βρισκόμαστε ήδη στο 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα καθημερινά,  ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθεί η επιπλέον η εποχιακή νοσηρότητα λόγω των ιώσεων και της γρίπης. Όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της πανδημίας, πρακτικά δεν επιλύθηκαν τα πάγια προβλήματα του ΚΥ Μεγαλόπολης. Η ισχυροποίηση της ΠΦΥ ως πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ απέναντι στην επιδημία έμεινε στα χαρτιά.

Χωρίς βελτίωση οι πάγιες ελλείψεις του ΚΥ

 Στο ΚΥ Μεγαλόπολης, το οποίο καλύπτει μια περιοχή με παραπάνω από 10.000 κατοίκους, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε και να εφημερεύουμε επισφαλώς. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προς τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, μένουν ακάλυπτες πολλές βάρδιες οδηγού ασθενοφόρου. Ενδεικτικά τον μήνα Σεπτέμβριο είναι ακάλυπτες 32 βάρδιες. Ταυτόχρονα το ΕΚΑΒ της Τρίπολης αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλα τα επείγοντα περιστατικά λόγω ελλείψεων πληρώματος και ακόμη και αν στείλει ασθενοφόρο γίνεται  με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για ασθενείς με επείγον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο.

Ακόμη το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργούν με τεχνολόγους, χωρίς ιατρό και μόνο τις πρωινές ώρες. Με την αύξηση των κρουσμάτων και των υπόλοιπων λοιμώξεων κρίνεται απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία τους για αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών και τη μείωση των παραπομπών προς το ήδη επιβαρυμένο Παναρκαδικό νοσοκομείο (το οποίο ακόμα και τώρα λειτουργεί οριακά).

Ακόμη στην  καθαριότητα εργάζονται 2 άτομα μέσω εργολάβου και 1 συμβασιούχος (της οποίας η σύμβαση θα λήξει, παρόλο που καλύπτει πάγιες ανάγκες). Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες  καθημερινά, ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες υπάρχει προσωπικό μόνο για 4 ώρες το πρωί.

Μεγάλη έλλειψη και σε ΜΑΠ και αντιδραστήρια μπροστά στην πανδημία.

Ακόμη με την αναμενόμενη αύξηση των ιώσεων, της γρίπης και της επιδημίας του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφοροδιάγνωσης  και διαχείρισης των περιστατικών χωρίς τη δυνατότητα λήψης  δείγματος για κορωνοϊό ή/και γρίπης. Οι ασθενείς θα αναγκάζονται είτε με δικά τους έξοδα να απευθυνθούν σε ιδιωτικό εργαστήριο είτε να μεταβούν στο νοσοκομείο της Τρίπολης με επιβάρυνση τους και με επιβάρυνση του νοσοκομείο το οποίο θα έχει ήδη αυξημένο φόρτο εργασίας.

Το απόθεμα σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) του προσωπικού είναι μικρό και δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων θα εξαντληθεί σύντομα. Οι απλές χειρουργικές μάσκες δεν επαρκούν για συχνή αλλαγή τους. Η προμήθεια επιπλέον υλικών χάνεται σε γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες τη στιγμή που θα έπρεπε να αποστέλλονται κεντρικά. Ταυτόχρονα η μία και μοναδική διοικητική υπάλληλος αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες  έγκαιρα τόσο για την προμήθεια υλικών όσο και την εύρυθμη λειτουργία του ΚΥ.

Όλες αυτές οι ελλείψεις γίνεται κατανοητό πως οφείλονται στην χρόνια υποστελέχωση και εσκεμμένη υποβάθμιση ειδικά της ΠΦΥ, πολιτική που εφαρμόζεται και από αυτή την κυβέρνηση και από όλες τις προηγούμενες. Ελλείψεις που καθημερινά μπαίνουν εμπόδιο στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας και στις οποίες πρέπει άμεσα να δοθεί λύση με μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Με άμεσο εξοπλισμό σε ΜΑΠ και αντιδραστήρια.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τα τοπικά σωματεία να συμμετάσχουν στην πανυγειονομική απεργία στις 15/10. 

Τα αναγκαία μέτρα δεν θα ληφθούν αν δεν τα απαιτήσουμε ΕΜΕΙΣ!

για το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια