ΑρχικήΑΡΘΡΑΈνα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της γραμμής 400KV του “Δυτικού Διαδρόμου...

Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της γραμμής 400KV του “Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου” – Κηρύχθηκαν οι τελευταίες απαλλοτριώσεις για την εναλλακτική όδευση

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση είναι πλέον το σημαντικό έργο του “Δυτικού Διαδρόμου” του ΑΔΜΗΕ, για τη σύνδεση της Πελοποννήσου με το δίκτου της υπερηψηλής τάσης, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ για την κήρυξη συμπληρωματικής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων, σύσταση δουλείας εναέριας διέλευσης αγωγών και σύσταση δουλείας διόδου για την κατασκευή του έργου «Γ.Μ. 400 kV ΚΥΤ ΠΑΤΡΑΣ – ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ» στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας. 

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ κηρύσσεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση (υπέρ και με δαπάνες του ΑΔΜΗΕ) έκτασης συνολικού εμβαδού 5.577 τ.μ., καθώς και  (υπέρ Δημοσίου-ΥΠΕΝ και με δαπάνες του ΑΔΜΗΕ) δεύτερης έκτασης συνολικού εμβαδού 915 τ.μ., για την εγκατάσταση της Γραμμής Μεταφοράς

Από την πρώτη περιοχή, που περιλαμβάνει 30 τεμάχια εδάφους στους Δήμους Πατρέων (τοπική κοινότητα Κάτω & Άνω Καστριτσίου, Αργυράς & Πιτίτσης), Αιγιαλείας (τοπ. κοιν. Σαλμενίκου και τοπ. κοιν. Μυροβρύσης, Γκραίκα & Κρήνης Αιγιαλείας), Ερυμάνθου (τοπ. κοιν. Λεοντίου), Δυτικής Αχαΐας (οπ. κοιν. Κάτω Μαζαράκι) και Καλαβρύτων (τοπ. κοιν. Μικρού Ποντιά, Κρυονερίου, Μανεσίου, Κούτελης, Κερτέζης, τοπ. κοιν. Αναστάσεως, Αροανίας, Αλεσταίνης & Σειρών και τοπ. κοιν. Πάου) θα διέλθουν εναερίως οι αγωγοί ιας διέλευσης της Γραμμής Μεταφοράς σε λωρίδα εδάφους συνολικού μήκους 6.766 μ. 

Από την δεύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει 8 τεμάχια εδάφους στο Δήμο Καλαβρύτων (τοπική κοινότητα Μικρού Ποντιά) θα διέλθουν εναερίως οι αγωγοί ιας διέλευσης της Γραμμής Μεταφοράς σε λωρίδα εδάφους συνολικού μήκους 1.971 μ. 

Επίσης, με την ίδια απόφαση, κηρύσσεται, υπέρ Δημοσίου (ΥΠΕΝ) και με δαπάνες του ΑΔΜΗΕ, σύσταση δουλείας διόδου της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV «ΚΥΤ ΠΑΤΡΑΣ – ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ», σε λωρίδα εδάφους συνολικής έκτασης 13.077,37τ.μ. που βρίσκεται στις κτηματικές περιοχές του Δήμου Καλαβρύτων (τοπική κοινότητα Μικρού Ποντιά & Τρεχλού). 

Μετά και τις απαλλοτριώσεις αυτές, μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί η εναλλακτική όδευση για την εναέρια γραμμή, που παρακάμπτει τη Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, ολοκληρώνοντας έτσι μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2019, όταν και ήταν ήδη έτοιμο σχεδόν το σύνολο του έργου, το οποίο μπήκε προσωρινά στο “ψυγείο” εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης που προκλήθηκε από τις προσφυγές των μοναχών της Μονής.

Με την ολοκλήρωση της Γραμμής Μεταφοράς 400kV, η “Μεγαλόπολη 5” της ΔΕΗ θα μπορεί να εισφέρει στην κάλυψη της ζήτησης σε όλη τη χώρα. Επίσης, η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται με αγωνία και από τους πολλούς ενδιαφερόμενους για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, καθώς θα αντιμετωπιστεί ο κορεσμός του δικτύου. Ακόμα, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι θα μειωθεί συνολικά το κόστος στην αγορά ενέργειας, καθώς θα αντιμετωπιστεί η “συμφόρηση” και θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα κάλυψης της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Γιάννα Παπαδημητρίου από το energypress.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια