ΑρχικήΑΔΜΗΕΈκτακτα μέτρα για την ασφαλή ηλεκτροδότηση - 7 Λιγνιτικές μονάδες σε λειτουργία...

Έκτακτα μέτρα για την ασφαλή ηλεκτροδότηση – 7 Λιγνιτικές μονάδες σε λειτουργία – Καμία στην Μεγαλόπολη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ λόγω της κακοκαιρίας αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα.

Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά δεν υπολογίζονται στην παραγωγή αφού σε συνθήκες κακοκαιρίας δεν μπορούν να αποδώσουν. Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι ένα ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να στηριχθεί σε ΑΠΕ.

Έτσι για ακόμη μια φορά την στήριξη του συστήματος θα αναλάβει ο λιγνίτης , εντός λειτουργίας θα είναι 7 λιγνιτικές μονάδες , όλες στην Δυτική Μακεδονία αλλά δυστυχώς καμία στην Μεγαλόπολη.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβάνουν και την μέγιστη διαθεσιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Βλέπουμε και πάλι ότι το Ελληνικό σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ρεύματος , έχει ανάγκη μεγάλες ποσότητες ρεύματος από λιγνίτη. Χωρίς αυτές ο κίνδυνος ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ είναι δεδομένος.

Βλέπουμε επίσης ότι με τα “παιχνίδια” που παίζονται με τις τηλεθερμάνσεις αλλά και τις “παρεμβάσεις” διάφορων παραγόντων, οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης παραμένουν εκτός για να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερες στην Μακεδονία. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε πολύ σύντομα να παίρνουν παράταση λειτουργίας ΜΟΝΟ κάποιες λιγνιτικές μονάδες στην Μακεδονία και όχι η 4η της Μεγαλόπολης.

Δυστυχώς είναι εμφανές ότι οι αποφάσεις παίρνονται με άλλα κριτήρια και εδώ στην Μεγαλόπολη μας έχουν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια!!

Δείτε την σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ:

Eνεργοποιείται σχέδιο άμυνας για το Σύστημα Ηλεκτροδότησης

Μέτρα από τον ΑΔΜΗΕ για να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής.

Επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα.

Το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα. Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων ήταν να προβλεφθεί η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων (14 – 20.02.2021).

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυριότερος παράγοντας επίδρασης είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες και, ειδικότερα, οι θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων που θα επικρατήσουν στην Επικράτεια. Σημειώνεται ότι, για τη διαχείριση της ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της διακοψιμότητας.

Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη.

Επισημαίνεται ότι, σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών, έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ.

Με βάση τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές. Για κάθε σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του κοινού από τον Διαχειριστή.

Δείτε στον πίνακα τις μονάδες που θα λειτουργούν αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ