ΑρχικήΑΡΘΡΑΆρχισαν τα όργανα πριν καν ανοίξουν οι κάλπες! Πρώτος στόχος η διάλυση...

Άρχισαν τα όργανα πριν καν ανοίξουν οι κάλπες! Πρώτος στόχος η διάλυση της ΔΕΗ !

Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες , άρχισαν τα όργανα (βλέπε ΜΜΕ) να διαφημίζουν την διάλυση, ξεπούλημα, ανασυγκρότηση (πείτε το όπως θέλετε) της ΔΕΗ.

Στην εφημερίδα Καθημερινή διαβάζουμε το σχετικό άρθρο και καταλαβαίνουμε όλοι τι έρχεται. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα αντιδράσουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που καιρό τώρα μας παρακαλάνε όλους να ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία. Να δούμε ποια θα είναι η στάση τους όταν θα πουληθούν υδροηλεκτρικά εργοστάσια, όταν θα υποχρεωθεί η ΔΕΗ να διώξει πελάτες. Να δούμε τι θα κάνουν φυσικά και οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε και αυτός με την σειρά του να διαλύσει την ΔΕΗ και μέχρι ένα σημείο το κατάφερε. Να δούμε τα στελέχη της ΝΔ στην Αρκαδία και τους Δακίτες της Μεγαλόπολης με ποιες δικαιολογίες θα δεχθούν την διάλυση , το ξεπούλημα της ΔΕΗ και ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ απλά και μόνο επειδή την κάνει ο Κυριάκος και όχι ο Αλέξης. Οι δικαιολογίες για την διάλυση της ΔΕΗ είναι έτοιμες , τα κακά οικονομικά στοιχεία και σήμερα μαθαίνουμε από το άρθρο της Καθημερινής ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας!! Μάλιστα, εκεί φτάσαμε!

Για αυτό λοιπόν θα διαλυθεί η ΔΕΗ , θα έρθουν οι κολλητοί ιδιώτες να τα πάρουν όλα τσάμπα, μετά ως δια μαγείας θα λυθούν όλα τα θέματα που εσκεμμένα προέκυψαν για την ΔΕΗ, μετά θα έρθουν και μερικές αυξήσεις τιμολογίων και όλα θα κυλήσουν ρολόι. Μόνο που με την διάλυση της ΔΕΗ το ρεύμα θα πάψει να είναι αγαθό και θα γίνει εμπόρευμα. Και τότε όλοι θα καταλάβουν τι σήμαινε Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Μια επιχείρηση που δυστυχώς και εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύσαμε αλλά και οι συνδικαλιστές μας την ξεπούλησαν πρώτοι. Ήδη πολλοί Δακίτες έχουν ράψει τα κουστούμια τους και ετοιμάζονται να καταλάβουν τις θέσεις των Συριζαίων συνδικαλιστών που πάντα βρίσκονται πλησίον των υπουργών, πάντα πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους.

Kαλή επιτυχία λοιπόν στην νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη , καλό κουράγιο στην αντιπολίτευση (;) του ΣΥΡΙΖΑ και καλή τύχη σε όλους εμάς τους υπόλοιπους που θα υποστούμε τις συνέπειες των δικών μας επιλογών. Δυστυχώς η Μεγαλόπολη θα πληρώσει από τους πρώτους το τίμημα.

Διαβάστε λοιπόν από σήμερα τι θα ακολουθήσει, δείτε και το σχετικό άρθρο σήμερα στην Καθημερινή:

Με τη μορφή του κατεπείγοντος η διάσωση της προβληματικής ΔΕΗ

Συνολικό ανασχεδιασμό της στρατηγικής για τις υπό δημόσιο έλεγχο ενεργειακές επιχειρήσεις από τη νέα κυβέρνηση επιβάλλουν, αφενός, η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών της ΔΕΗ, αφετέρου, τα εμπόδια στην προσπάθεια αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.

Το θέμα της ΔΕΗ έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όχι μόνο εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση, αλλά και λόγω του γεγονότος πως η κατάσταση των υποδομών και των δικτύων της δεν μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος σε όλη την επικράτεια κατά τη θερινή περίοδο που η κατανάλωση είναι υψηλή. 

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους (ζημίες ύψους 218,2 εκατ. ευρώ και ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο (EBITDA) της τάξεως των 66,4 εκατ.) και το έντονο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ,  δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει παράλληλες λύσεις σε πολλές κατευθύνσεις. Το άμεσο ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος και οι λύσεις επ’ αυτού είναι περιορισμένες.  Η ταμειακή υποστήριξη με την άμεση εισροή των ποσού 250-300 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφελείας) του 2011 και η επίσης άμεση εξόφληση οφειλών του Δημοσίου είναι οι πρώτες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας την επομένη των εκλογών. Αυτό θα διασφαλίσει μια βραχυχρόνια ρευστότητα στην Επιχείρηση, η οποία πολύ γρήγορα θα ξαναβρεθεί στο κόκκινο εάν δεν ακολουθήσουν μέτρα αύξησης εσόδων και μείωσης εξόδων. Αν και επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να αποφύγει την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, το πιθανότερο είναι να υποχρεωθεί να κινηθεί και μάλιστα πολύ γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση, πριν η κατάσταση με τα κόστη της Επιχείρησης βρεθεί εκτός ελέγχου. Ενα σχέδιο εξυγίανσης που θα μπορεί να στηρίξει στη συνέχεια την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που η νέα κυβέρνηση έχει θεωρητικά στη διάθεσή της, δεν είναι βέβαιο ωστόσο εάν ο απαιτούμενος χρόνος επιτρέπει την εφαρμογή του στην πράξη λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ.

Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, για την οποία εμφανίζεται εσχάτως υπέρμαχος και ο κ. Παναγιωτάκης, θα βάλει τέλος στον σφιχτό εναγκαλισμό της Επιχείρησης από το κράτος και θα δώσει τη δυνατότητα λήψης όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων για την εξυγίανσή της που δεν μπορούν να ληφθούν με το Δημόσιο βασικό μέτοχο, όπως για παράδειγμα η μείωση του προσωπικού ή ακόμη και το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων που δεν είναι κερδοφόρες. Σενάρια, όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα του ΔΕΔΔΗΕ, που έχουν εξεταστεί, κρίνεται ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι μετά τον ΑΔΜΗΕ, το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης είναι το μοναδικό κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σήμερα. Σε σχέση με τις υποχρεώσεις προς τις Βρυξέλλες και τους πιστωτές, το πιθανότερο είναι η νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τα υφιστάμενα μέτρα (ΝΟΜΕ και αποεπένδυση στον λιγνίτη) που αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν είναι αποτελεσματικά σε σχέση με τους δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από 50% το 2019. Η πλευρά της Κομισιόν εκτιμάται ότι δεν θα φέρει αντιρρήσεις σε προτάσεις που εγγυώνται ένα γρήγορο άνοιγμα της αγοράς όπως σενάρια που προσομοιάζουν με αυτό της «Μικρής  ΔΕΗ» και πληροφορίες φέρουν τη Ν.Δ. να βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για τον επανασχεδιασμό του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού. 

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όταν πριν κανά μήνα έγραψα ότι το σενάριο της μικρής ΔΕΗ επανέρχεται βγήκε κάποιος “ειδήμονας” και κορόιδευε. Τώρα λοιπόν καλώ αυτόν τον περιβόητο Μιχάλη να μας πει γιατί έπεσε έξω στις προβλέψεις του.

  • Το κρίσιμο ερώτημα κύριε ΑΒ μας, είναι γιατί δεν αντιτάξατε τότε ούτε μισό αντεπιχείρημα στα όσα έγραψα αλλά επανήλθατε στο παρόν άρθρο γράφοντας απλά μια χαζοεξυπνάδα η οποία σας αφήνει παντελώς έκθετο;
   Το άρθρο της καθημερινής (το οποίο είτε δεν διαβάσατε καθόλου, είτε δεν το κατανοήσατε)δεν σας δικαιώνει καθώς δεν κάνει λόγο για επαναφορά σχεδίου μικρής ΔΕΗ αλά 2014, όπως εσείς ισχυριστήκατε. Μιλάει για κάτι πολύ χειρότερο, το οποίο είναι και το επικρατέστερο σενάριο με κυβέρνηση ΝΔ (παραδοσιακοί πλασιέ δημόσιας περιουσίας σε επιχειρηματικά λαμόγια). Για ΔΕΗ αλά ΟΤΕ, κοινώς ιδιωτική επιχείρηση στην οποία το δημόσιο απλώς θα διατηρεί ένα μικρό ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου μέχρι κι αυτό να εξανεμιστεί εντελώς με την πάροδο του χρόνου. Γιατί αυτό σημαίνει στην ουσία το είσοδος στρατηγικού επενδυτή.
   Το σενάριο περι μικρής ΔΕΗ έχει ψοφήσει για τους λόγους που ανέφερα σε εκείνο το σχόλιο συν του γεγονότος ότι εάν επαναφέρει σήμερα κάποιος ένα αντίστοιχο σχέδιο θα καθιστούσε την ΔΕΗ αυτομάτως μη ανταγωνιστική.
   Τόσο ο πρόλογος όσο και η κατακλείδα του άρθρου της κυρίας Λιάγγου (η οποία δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις διαφορές μεταξύ καμινάδας & πύργου ψύξης αλλά για κάποιο λόγο αποτελεί αγαπημένη δημοσιογράφο του ΣΕΒ ο οποίος την βάζει ομιλίτρια σε συνέδριά του) αποτελούν μνημεία μπαρουφολογίας!
   Στον πρόλογο, το πλήρως διαχωρισμένο δίκτυο από το έτος 2011 το επανασυνδέει άμεσα με την ΔΕΗ για να τσιμπήσουν οι ανίδεοι. Στον επίλογο οι ισχυρισμοί περί γρήγορου ανοίγματος μέσω διαδικασιών υλοποίησης νέου σχεδίου μικρής ΔΕΗ, είναι σκέτο ανέκδοτο. Καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες, ψήφιση νομοσχεδίων, διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης κτλ.
   Επίσης σε ολόκληρο άρθρο ξέχασε να αναφερθεί στην διαγωνιστική διαδικασία που τρέχει ήδη και στο γεγονός ότι η κατάθεση προσφορών έχει μετατεθεί λόγω εκλογών για την 15η Ιουλίου. Μαντέψτε τι θα πουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές στην νέα κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ελάτε μετά την 15η Ιουλίου.
   Γι’ αυτό κύριε ΑΒ μας θα σας συνιστούσα πρώτα να περιμένετε για τα απτά αποτελέσματα από τα επίσημα χείλη και μετά να τρέχετε να πουλήσετε εξυπνάδες.
   Για την ιστορία εγώ ο «ειδήμονας» έγραφα το έτος 2016, που τα σενάρια για την πώληση των δύο λιγνιτικών της Μεγαλόπολης ήταν ακόμη σενάρια, ότι οι συγκεκριμένες μονάδες ΔΕΝ παρουσίαζαν επενδυτικό ενδιαφέρον κι αν τελικώς συμπεριλαμβάνονταν στο προς πώληση πακέτο μόνο με πολύ χαμηλό τίμημα θα πωλούνταν. Το 2016 όλα αυτά, που οι τιμές για τις εκπομπές ρύπων ήταν ακόμη στα 6€/τόνο. Τότε οι ειδήμονες της Μεγαλόπολης μου απαντούσαν ότι δεν ήξερα τι έλεγα καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές όχι μόνο θα έκαναν κρα για να τις πάρουν αλλά σε περίπτωση προβλημάτων τροφοδοσίας θα έφερναν λιγνίτη και από αλλού για να τις λειτουργούν!!!

 2. Αγαπητέ Μιχάλη σας είχα απαντήσει στο τότε σχόλιο σας με στοιχεία και υπερσυνδέσμους (http links). Δυστυχώς το Καφενείο της Μεγαλόπολης επέλεξε να μην δημοσιεύσει την απάντηση μου. Γιατί άραγε; Μήπως Μιχάλης και Καφένειο ταυτίζονται;

 3. Το Καφενείο της Μεγαλόπολης αγαπητέ αναγνώστη δεν έχει καμία ανάγκη να κρυφτεί πίσω από ανώνυμα προφίλ και σχόλια (σε αντίθεση με εσάς που έχετε άποψη αλλά όχι το θάρρος να την εκφράσετε επώνυμα). Οτιδήποτε βγαίνει είναι επώνυμο και γνωστό σε όλους. Καλό θα ήταν λοιπόν να αξιοποιείτε τον χώρο και την δυνατότητα που σας δίνεται για να γράφετε την γνώμη σας σύμφωνα με τους στοιχειώδεις κανόνες του δημόσιου διαλόγου. Αν τα σχόλια σας δεν παραβιάζουν τους κανόνες δεν σβήνονται, αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να προσβάλλετε την αξιοπιστία της σελίδας δεν θα σας δώσουμε εμείς τον χώρο να το κάνετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ